Ismeretterjesztő anyagok

Tudod, ki felelős az euróért, hogy mi az infláció, vagy hogy miért fontos, hogy stabilak legyenek az árak?

Ezekre és más kérdésekre is választ kaphatsz, ha meghallgatod ezt az EKB és az eurorendszer szerepéről és feladatairól szóló háromperces bevezetőt.


Játékok

TOP FLOOR

TOP FLOOR – Irány a legfelső emelet!

Mennyire ismered az EKB-t és az eurorendszert? Próbáld ki ezt a játékot, és megtudod!

Az EKB, az eurorendszer és a Központi Bankok Európai Rendszere szerepével és feladataival kapcsolatban kell különböző kérdésekre válaszolnod, eközben pedig hét dokumentumot összegyűjtened, és felvinned a legfelső emeletre, ahol a Kormányzótanács éppen kamatdöntő ülésére készül.

TOP FLOOR – Irány a legfelső emelet!

€CONOMIA

€CONOMIA – játék a pénzpolitikával

Féken tudod tartani az inflációt? Feladatod stabilan, kevéssel 2% alatti, alacsony szinten tartani.

Available on the App Store

Az €CONOMIA játék a pénzpolitika, vagy szakkifejezéssel monetáris politika működését mutatja be egyszerűsített formában. Nem szükségszerűen tükrözi az Európai Központi Bank és az euroövezet központi bankjainak véleményét.

€CONOMIA – játék a pénzpolitikával

Inflation Island

Inflation Island – Hogyan hat az infláció a gazdaságra?

Meg tudod mondani, mi a különbség a defláció, az árstabilitás, a magas infláció és a hiperinfláció között? Az Inflation Island játék segít megválaszolni ezt a kérdést.

Inflation Island

Iskoláknak

€urogeneráció diákvetélkedő emblémája

Érdekel a közgazdaságtan? Akkor nevezz be az €urogeneráció diákvetélkedőre! A versenyen azok az euroövezet valamelyik országában élő középiskolás diákok vehetnek részt, akik többet meg szeretnének tudni az árstabilitásról, az EKB-ról és a monetáris politikáról. A nyertesek meghívást kapnak Frankfurtba, ahol egy európai díjátadó keretében magától az EKB elnökétől vehetik át nyereményüket.

€urogeneráció diákvetélkedő
Anna és Alex

Az Euroiskola több ismeretterjesztő eszközre (játék, interaktív ábra, kiadvány, kiállítás) épülő új koncepció, amelynek célja játékosan, szórakoztatóan bemutatni az eurobankjegyeket, az euroérméket és a rajtuk elhelyezett biztonsági elemeket.

Euroiskola
Anna, Alex és az inflációsszörny

Tanároknak és kamaszoknak készült ismeretterjesztő anyagunk a lakosság szemszögéből mutatja be, miért lényeges az árstabilitás. A csomag részei: nyolcperces videofilm, tájékoztató füzet diákoknak, kézikönyv tanároknak.

Rajzfilm az árstabilitásról iskolák számára

Egyéb

Kávésbögre az €-jellel

Mi az infláció?

Az EKB célja az infláció ütemének kevéssel 2% alatt tartása. Hogyan számítják ki az inflációs rátát? Mi befolyásolta leginkább az előző havi inflációt?