Izobraževalna gradiva

Ali veste, kdo skrbi za euro? Kaj je inflacija? In zakaj je cenovna stabilnost pomembna za vsakogar izmed nas?

Odgovore na ta in še mnoga druga vprašanja lahko dobite v tej triminutni predstavitvi vloge in nalog ECB in Eurosistema.


Igre, simulacije in animacije

TOP FLOOR

TOP FLOOR – Prebij se do vrha!

Verjamete, da poznate ECB in Eurosistem? V tejle igri s kvizom lahko preverite, ali res.

Odgovoriti morate na vprašanja o vlogi in nalogah ECB, Eurosistema in Evropskega sistema centralnih bank. Za vsak pravilen odgovor dobite po eno od sedmih poročil, ki jih na zgornjem nadstropju potrebuje Svet ECB, da lahko določi obrestne mere za euroobmočje.

TOP FLOOR – Prebij se do vrha!

ECONOMIA

ECONOMIA – igra o denarni politiki

Ste se že kdaj spraševali, kako se obvladuje inflacija? Ostati mora tik pod 2% in stabilna.

Available on the App Store

ECONOMIA je igra, ki na poenostavljen način prikazuje, kako deluje denarna politika. Igra ne odraža nujno stališč Evropske centralne banke ali katere koli druge centralne banke v euroobmočju.

ECONOMIA – igra o denarni politiki

Inflation Island

Inflation Island – kako na gospodarstvo vpliva inflacija

Kakšna je razlika med deflacijo, cenovno stabilnostjo, visoko inflacijo in hiperinflacijo? Niste prepričani? Potem obiščite inflacijski otok.

Inflation Island

Za šole

logotip dijaškega tekmovanje Generacija €uro

Te zanima ekonomija? Potem se prijavi na dijaško tekmovanje Generacija €uro. Sodelujejo lahko vsi dijaki in dijakinje iz euroobmočja, ki želijo izvedeti več o cenovni stabilnosti, ECB in denarni politiki. Zmagovalci se bodo udeležili slovesne podelitve v Frankfurtu v Nemčiji, kjer jim bo nagrado izročil predsednik ECB.

Dijaško tekmovanje Generacija €uro
Ana in Aleks

»Eurošola« združuje igre, interaktivne predstavitve, publikacije in razstavo. Predstavlja nov koncept, ki gradi na vrsti med seboj povezanih izobraževalnih gradiv.
Cilj Eurošole je mladim v zabavni in lahkotni obliki čim bolje predstaviti bankovce in kovance eura ter njihove zaščitne elemente.

Eurošola
Ana, Aleks in inflacijska pošast

Zbirka je namenjena učiteljem in mlajšim najstnikom ter pojasnjuje pomen cenovne stabilnosti s stališča končnega potrošnika. Sestavljajo jo 8-minutni video posnetek, priročnik za učence in priročnik za učitelje.

Risanka o cenovni stabilnosti za šole

Pa še več

Kavna skodelica s simbolom €

Kaj je inflacija?

Cilj ECB je ohranjati stopnjo inflacije tik pod 2%. Kako se inflacija izračunava? Kaj je v preteklem mesecu nanjo najbolj vplivalo?