Rólunk


Euro map

Az Európai Központi Bank (EKB) Európa közös valutájáért, az euróért felelős központi bank. Legfontosabb feladata az euro vásárlóerejének megőrzése és stabil árak biztosítása az euroövezetben. Utóbbi az Európai Unió azon tizenkilenc tagállamából áll, amelyek 1999 óta bevezették az eurót.Az Európai Központi Bank küldetése

Küldetésünk Európa polgárainak szolgálata az árstabilitás fenntartásával és az euro értékének megőrzésével. Ismerkedjünk meg közelebbről az EKB küldetésével, az eurorendszerrel és az egységes felügyeleti mechanizmussal.

Küldetési nyilatkozatMelyek az EKB feladatkörei?

Az EKB határozza meg az euroövezet monetáris politikáját, emellett pedig számos más feladatot, köztük pl. bankfelügyeleti funkciókat is ellát.

Az EKB feladatkörei
EKB, KBER és az eurorendszerAz EKB szervezeti felépítése

Az EKB hivatalos EU intézmény, amely egyben az eurorendszer és az egységes felügyeleti mechanizmus központi szervezete is. Ismerkedjünk meg közelebbről az EKB szervezeti és irányítási rendszerével és a bank fő döntéshozó testületének, a Kormányzótanácsnak a tagjaival.

Szervezeti felépítés
Jogi keretrendszerElszámoltathatóság az európai polgárok előtt

Az EKB az európai polgárok érdekében tevékenykedik, és az Európai Parlamenten keresztül formálisan is elszámoltatható előttük. Az Európai Unióról szóló szerződések meghatározzák az elszámoltathatóság különféle csatornáit. Ezek egyike az Éves Jelentés.

Elszámoltathatóság
Éves jelentés