O Europskoj središnjoj banci


Euro map

Europska središnja banka (ESB) je središnja banka za jedinstvenu europsku valutu, euro. Glavna je zadaća ESB‑a održavati njegovu kupovnu moć i stabilnost cijena u europodručju. Europodručje obuhvaća 19 država članica Europske unije koje su od 1999. uvele euro.Glavna zadaća ESB‑a

Naša je glavna zadaća služiti građanima Europe održavanjem stabilnosti cijena i zaštitom vrijednosti eura. Saznajte više o glavnoj zadaći ESB‑a, Eurosustava i Jedinstvenog nadzornog mehanizma.

Izjava o glavnoj zadaćiŠto su zadaće ESB‑a?

ESB određuje i provodi monetarnu politiku za europodručje te obavlja brojne druge zadaće, među kojima je i nadzor banaka.

Zadaće ESB‑a
ESB, ESSB i EurosustavKako je organiziran ESB

ESB je službena institucija EU‑a koja ima središnju ulogu u Eurosustavu i Jedinstvenom nadzornom mehanizmu. Saznajte više o organizacijskoj i upravljačkoj strukturi ESB‑a i otkrijte tko je tko u Upravnom vijeću, glavnom tijelu nadležnom za odlučivanje.

Organizacija
Pravni okvirOdgovornost europskim građanima

ESB radi u korist građana Europe i preko Europskog parlamenta službeno im odgovara za svoj rad. U ugovorima o Europskoj uniji propisani su različiti načini na koje se ta odgovornost pokazuje, među kojima su i godišnja izvješća.

Odgovornost
Godišnje izvješće