Despre Banca Centrală Europeană


Euro map

Banca Centrală Europeană (BCE) este banca centrală responsabilă de moneda unică europeană - euro. Principala atribuție a BCE constă în menținerea puterii de cumpărare a euro și a stabilității prețurilor în zona euro, formată din cele 19 țări din Uniunea Europeană care au adoptat euro începând cu anul 1999.Misiunea BCE

Misiunea noastră este aceea de a servi cetățenii europeni prin menținerea stabilității prețurilor și protejarea valorii monedei euro. Aflați mai multe despre misiunea BCE, a Eurosistemului și a Mecanismului unic de supraveghere.

Declarația de misiuneCare sunt atribuțiile BCE?

BCE definește și implementează politica monetară pentru zona euro și îndeplinește o serie de alte atribuții, inclusiv de supraveghere bancară.

Atribuțiile BCE
BCE, SEBC și EurosistemulCum este organizată BCE

BCE este o instituție oficială a UE, constituind nucleul Eurosistemului și al Mecanismului unic de supraveghere. Aflați mai multe despre structura organizatorică și de guvernanță a BCE și despre membrii Consiliului guvernatorilor, principalul organ de decizie al acesteia.

Organizare
Cadru juridicAsumarea responsabilității față de cetățenii europeni

BCE se află în serviciul cetățenilor europeni și este responsabilă în mod oficial față de aceștia prin intermediul Parlamentului European. Tratatul privind Uniunea Europeană menționează diferitele canale de asumare a responsabilității, care includ Raportul anual.

Asumarea responsabilității
Raportul anual