Lupta împotriva contrafacerii bancnotelor

Pentru producerea bancnotelor euro se folosește o tehnologie de imprimare elaborată. De asemenea, bancnotele beneficiază de o serie de elemente de siguranță ușor de identificat, cu ajutorul cărora pot fi diferențiate cu ușurință de bancnotele false, fără a fi necesară utilizarea unor dispozitive speciale, menite să descurajeze falsificatorii.

Centrul de analiză a contrafacerilor

BCE monitorizează cu atenție progresele realizate în domeniul tehnologiilor de imprimare și reproducere, precum și evoluția numărului de bancnote contrafăcute confiscate. Acestea sunt analizate în cadrul băncilor centrale din zona euro și la Centrul de analiză a contrafacerilor din cadrul BCE, care coordonează informațiile tehnice și statistice privind contrafacerea bancnotelor. Forțele naționale de poliție și alte organisme implicate în lupta împotriva contrafacerii bancnotelor au acces la informațiile stocate în baza de date a centrului. De asemenea, BCE lucrează în strânsă colaborare cu Oficiul European de Poliție (Europol), care a fost desemnat ca oficiu central de coordonare a măsurilor de protecție a euro, precum și cu Organizația Internațională a Poliției Criminale (Interpol) și Comisia Europeană.

Prevenirea utilizării ilegale a imaginilor digitale ale bancnotelor

Falsificatorii utilizează tot mai frecvent echipamente și programe informatice de prelucrare a imaginilor digitale. Ca reacție la această situație, Grupul de descurajare a falsificării din cadrul băncilor centrale (Central Bank Counterfeit Deterrence Group – CBCDG) – un grup internațional alcătuit din peste 30 de bănci centrale și înființat la solicitarea guvernatorilor băncilor centrale din G10 – a creat sistemul de descurajare a falsificării (counterfeit deterrence system – CDS), care împiedică capturarea și reproducerea imaginilor bancnotelor protejate. Producătorii de echipamente și programe informatice au adoptat acest sistem în mod voluntar. Totuși, pentru utilizarea în scopuri legale, BCE pune la dispoziție imagini cu rezoluție mare ale bancnotelor.

În cazul în care doriți să reproduceți imagini cu rezoluție mare, vă rugăm să trimiteți un e-mail la info@ecb.europa.eu, explicând motivul pentru care le solicitați.