Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Waarom hebben we een digitale euro nodig?

Een digitale euro kan een extra betaalmogelijkheid zijn, naast contant geld


De manier waarop we betalen verandert snel en consumenten in het eurogebied geven steeds meer de voorkeur aan elektronisch betalen in plaats van met contant geld.

Om de rol van publiek geld veilig te stellen en het vertrouwen in onze munt in stand te houden, onderzoeken we de voordelen van een veilige en universeel aanvaarde digitale euro.

We blijven ervoor zorgen dat ook contant geld overal in het eurogebied geaccepteerd wordt.

Financiële innovatie

De ontwikkeling van het geld

Veel aspecten van ons leven worden gedigitaliseerd en geld is daarop geen uitzondering. Contant geld blijft een betaaloptie en zal niet worden afgeschaft. Maar om ervoor te zorgen dat onze munteenheid toekomstbestendig blijft, moet de ontwikkeling van de euro wel in de pas lopen met de betaalvoorkeuren van mensen. Net als nu met contant geld zou een digitale euro in ons digitale tijdperk staan voor inclusiviteit en privacy.

Ons leven makkelijker maken

Een digitale euro zou ons leven makkelijker maken door ons de keuze te geven om te betalen met een veilig betaalmiddel dat overal in het eurogebied wordt geaccepteerd. Net als contant geld zou betalen met een digitale euro voor iedereen in het eurogebied kostenvrij zijn.

Een sterker Europa

Een digitale euro zou het eurogebied robuuster maken. Het zou de strategische autonomie en monetaire soevereiniteit van Europa ondersteunen en ons betaallandschap concurrerender maken en minder afhankelijk van niet-Europese betalingsdienstaanbieders. Een digitale euro zou ook een basis bieden voor verdere innovatie door particuliere betalingsdienstaanbieders.

Waarom centralebankgeld belangrijk is

Wat is centralebankgeld?

Het geld dat we bij de ECB creëren, wordt centralebankgeld genoemd. Het geld in uw portemonnee is centralebankgeld. Eigenlijk zijn bankbiljetten en munten momenteel de enige soort centralebankgeld die beschikbaar is voor het publiek.

Centralebankgeld wordt ook publiek geld genoemd, omdat het wordt uitgegeven door een overheidsinstelling – de centrale bank – en daarom door de publieke sector wordt gedekt.

Wat is privaat geld?

Commerciële banken creëren ook geld. Dat is eigenlijk wat ze doen wanneer ze u een nieuwe lening verstrekken en het geld op uw rekening verschijnt. Dit soort geld wordt privaat geld genoemd. Ook het saldo op uw bankafschrift en het spaargeld op uw rekening zijn privaat geld. Als u vandaag de dag uw betaalpas of creditcard gebruikt of een online betaling doet, betaalt u met privaat geld, omdat u gebruikmaakt van geld dat door uw bank is gecreëerd.

Een digitale euro: de leemte opvullen

Tot op heden hebben mensen geen toegang tot centralebankgeld in digitale vorm.

Ons doel is om de voordelen van centralebankgeld te combineren met het gemak waarmee mensen hun betalingen in de huidige wereld doen. Zo kunnen we naast contant geld ook publiek geld in elektronische vorm beschikbaar maken. Dit kunnen we doen met behulp van een digitale centralebankmunt, een digitale euro.

Alle pagina's in dit deel