Toinen eurosetelisarja (Europa-sarja)

Uusi 50 euron seteli

Uusi 50 euron seteli otettiin käyttöön 4.4.2017 neljäntenä toisen sarjan eurosetelinä. Uudet 5, 10 ja 20 euron setelit ovat jo käytössä.

Uusiin seteleihin ja niiden turvatekijöihin voi tutustua EKP:n erillisillä eurosivuilla. Tarjolla on myös monenlaista tiedotusmateriaalia.

Toisen setelisarjan käyttöönotto

Europa-neidon kasvot

Toisen sarjan euroseteleissä on uutena piirteenä kasvokuva: uusista turvatekijöistä kahdessa on kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvot. Tämän vuoksi setelisarjaa kutsutaan myös Europa-sarjaksi.

Seteliarvot

EKP on päättänyt pysyvästi lopettaa 500 euron setelien tuotannon ja jättää 500 euron setelin pois toisesta setelisarjasta. Muutoin uudessa sarjassa on samat seteliarvot kuin vanhassa: 5, 10, 20, 50, 100 ja 200 euroa.

Lehdistötiedote

Liikkeeseenlaskuaikataulu

Uuden sarjan muiden setelien tarkka liikkeeseenlaskuajankohta päätetään ja ilmoitetaan myöhemmin.

Entistä kehittyneemmät turvatekijät

Toisen sarjan seteleissä on uudenlaisia, aiempaa kehittyneempiä turvatekijöitä, joiden ansiosta seteleitä on entistä hankalampi väärentää.

Uudistettu ulkoasu

Toisen eurosetelisarjan ulkoasu pohjautuu ensimmäiseen sarjaan. Aihepiirinä säilyy ”aikakaudet ja tyylisuunnat”, ja myös hallitsevat värit pysyvät ennallaan. Ulkoasua on kuitenkin hieman muutettu paranneltuja turvatekijöitä varten. Näin uudet eurosetelit on myös helppo erottaa ensimmäisen sarjan seteleistä. Setelien ulkoasun uudistajaksi valittiin Berliinissä toimiva setelisuunnittelija Reinhold Gerstetter.

Näkövammaiset

Näkövammaisten edustajia kuultiin toisen eurosetelisarjan suunnitteluvaiheessa, ja seteleihin on sisällytetty erityistekijöitä näkövammaisia varten. Näin tehtiin myös ensimmäistä eurosetelisarjaa suunniteltaessa.

Kestävyys

Ensimmäisinä toisen sarjan seteleinä käyttöön otetut 5 ja 10 euron setelit vaihtavat omistajaa tiheään, sillä niitä annetaan usein vaihtorahana. Siksi seteleissä on suojaava pinnoitus, jonka ansiosta ne kestävät paremmin kulutusta. Niitä ei siis tarvitse korvata uusilla yhtä tiheään kuin aiemmin, mikä säästää sekä luontoa että kustannuksia. Muut setelit eivät ole yhtä kovassa käytössä, joten 20 euron setelissä ja sitä suuremmissa toisen sarjan euroseteleissä pinnoitusta ei tarvita.

Ensimmäisen ja toisen sarjan seteleitä käytössä rinnakkain

Ensimmäisen sarjan seteleitä on kierrossa uusien setelien rinnalla vielä jonkin aikaa, kunnes varastot on käytetty loppuun. Ensimmäisen sarjan setelit poistuvat kierrosta vähitellen.

Ensimmäisen sarjan setelit eivät menetä arvoaan

Ajankohta, jolloin ensimmäisen sarjan eurosetelit lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä, ilmoitetaan hyvissä ajoin. Ensimmäisen sarjan eurosetelit eivät silloinkaan menetä arvoaan, vaan eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit vaihtavat niitä uusiin seteleihin rajoittamattoman ajan.

Liikkeeseenlaskun valmistelut

EKP on antanut uusia euroseteleitä laitevalmistajien käyttöön testausta varten hyvissä ajoin. Kumppanuusohjelman tiivis yhteistyö sidosryhmien kanssa tukee sujuvaa käyttöönottoa.

Viime kädessä setelinkäsittelylaitteiden omistajat kuitenkin vastaavat laitteidensa päivittämisestä ennen uusien setelien käyttöönottoa.