Bancnotele euro din seria „Europa”

Noua bancnotă de 50 EUR

Noua bancnotă de 50 EUR a fost introdusă în cele 19 țări din zona euro la data de 4 aprilie 2017. Aceasta este cea de-a patra bancnotă din seria „Europa” și se află acum în circulație, în paralel cu noile bancnote de 5 EUR, 10 EUR și 20 EUR.

Pentru a afla mai multe despre noua bancnotă de 50 EUR și elementele de siguranță ale acesteia, consultați website-ul Moneda noastră. Mai jos puteți urmări, de asemenea, cele mai recente filme ale noastre, precum și momentele principale ale evenimentului dedicat emiterii, organizat de BCE:

Lansarea seriei „Europa”

Seria „Europa”

Denumirea noii serii de bancnote este „Europa”, întrucât două dintre elementele de siguranță ale bancnotelor din această serie conțin un portret al Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele continentului nostru.

Cupiuri

BCE a decis să stopeze producerea bancnotei de 500 EUR cu titlu permanent și să o excludă din seria „Europa”. Celelalte cupiuri se mențin neschimbate: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR și 200 EUR.

Comunicat de presă

Calendarul emiterii

Calendarul exact al emiterii cupiurilor rămase va fi stabilit și anunțat într-o etapă ulterioară publicului și agenților profesioniști care operează cu numerar.

Elemente de siguranță avansate

Noua serie include elemente de siguranță noi și optimizate, care sporesc protecția împotriva contrafacerii.

Evoluția concepției grafice

Noile bancnote marchează o evoluție. Acestea prezintă în continuare concepția grafică bazată pe tema „epoci și stiluri” a primei serii și aceleași culori dominante, dar au fost ușor modificate pentru a include elementele de siguranță optimizate. Astfel, bancnotele noi sunt ușor de distins de cele din prima serie. Reinhold Gerstetter, grafician de bancnote independent stabilit la Berlin, a fost selectat pentru a regândi elementele grafice ale bancnotelor.

Concepțiile grafice pentru persoanele cu deficiențe de vedere

La fel ca în cazul primei serii de bancnote, utilizatorii cu deficiențe de vedere au fost consultați în etapa de concepere a seriei „Europa”, ceea ce a dus la introducerea unor caracteristici specifice în elementele grafice finale.

Durabilitate

Primele două cupiuri emise din seria „Europa” au fost bancnotele de 5 EUR și de 10 EUR. Întrucât ambele cupiuri își schimbă frecvent deținătorii, fiind folosite deseori ca rest la casă, acestea au fost prevăzute cu un înveliș subțire de protecție care le face mai durabile. Acesta permite ca înlocuirea bancnotelor să se realizeze cu o frecvență mai redusă, diminuând astfel costurile și reducând impactul asupra mediului. Având în vedere gradul diferit de uzură, celelalte cupiuri din seria „Europa”, inclusiv noua bancnotă de 50 EUR, nu necesită un înveliș de protecție.

Circulația în paralel a bancnotelor din prima serie și a celor din seria „Europa”

Bancnotele din prima serie vor continua să fie emise în paralel cu noile bancnote din seria „Europa” până la epuizarea stocurilor rămase, după care vor fi eliminate treptat.

Bancnotele din prima serie își vor păstra întotdeauna valoarea

Data la care prima serie de bancnote euro încetează să mai reprezinte un mijloc legal de plată va fi anunțată cu mult timp în avans. Totuși, bancnotele din prima serie își vor păstra întotdeauna valoarea: acestea pot fi preschimbate pe termen nelimitat la BCN din Eurosistem.

Preparativele pentru noile bancnote

BCE pune noile bancnote la dispoziția părților interesate din sector cu mult timp înainte de lansare și cooperează strâns cu toți factorii implicați relevanți în cadrul Programului de parteneriat al Eurosistemului, în vederea sprijinirii unei tranziții fără sincope.

Cu toate acestea, responsabilitatea adaptării echipamentelor de procesare a bancnotelor la noile bancnote revine, în cele din urmă, deținătorilor acestora.