Euronovčanice iz serije Europa

Euronovčanice iz serije Europa uvode se postupno, od manjih prema većim vrijednostima, tijekom nekoliko godina. Nove novčanice od 5 € puštene su optjecaj 2013., nove novčanice od 10 € 2014. Nove novčanice od 20 € u optjecaju su od 2015., a one od 50 € od 2017. Nova novčanica od 50 € puštena je u optjecaj 4. travnja 2017.

Zašto nam trebaju nove novčanice?

ESB i nacionalne središnje banke Eurosustava odgovorni su za integritet euronovčanica. Zbog toga su razvili drugu seriju euronovčanica s poboljšanim zaštitnim obilježjima zahvaljujući kojima će novčanice biti još sigurnije, a povjerenje javnosti u valutu ostati nepoljuljano.

Nova serija novčanica nazvana je serija Europa zato što dva zaštitna obilježja sadržavaju portret Europe, lika iz grčke mitologije po kojem je nazvan naš kontinent.

Korak ispred krivotvoritelja

Napredak u tehnologiji proizvodnje novčanica vidljiv je i u proizvodnji novih euronovčanica. Nova zaštitna obilježja bolja su zaštita od krivotvorenja i čine novčanice još sigurnijima.

Prema istraživačkoj i razvojnoj strategiji Eurosustava, euronovčanice se moraju »štititi same« i tako krivotvoriteljima otežati posao. Kreditne institucije, osobe koje profesionalno rukuju gotovinom i javnost moraju moći prepoznati krivotvorene novčanice i tako poduprijeti strategiju Eurosustava protiv krivotvorenja.

Otpornije i trajnije

Nove će euronovčanice biti trajnije od onih iz prve serije i stoga će ih rjeđe trebati zamjenjivati. To je važno, posebno za novčanice od 5 € koje su često u upotrebi. Veća trajnost smanjit će i negativan utjecaj novih novčanica na okoliš.

Naglasak na istraživanju i razvoju

Izrada novčanica tehnološki je vrlo složen postupak – potrebne su godine istraživanja i razvoja da bi se proizvele nove novčanice.

Apoeni

ESB je odlučio trajno obustaviti proizvodnju novčanice od 500 € i izostaviti je iz serije Europa. Ostali apoeni ostaju nepromijenjeni: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € i 200 €.

Priopćenje za javnost

Razvoj dizajna

Nove novčanice nastale su posuvremenjivanjem prve serije. Zadržale su dizajn s temom »razdoblja i stilovi« i dominantne boje prve serije novčanica, ali postoje i manje razlike zbog poboljšanih zaštitnih obilježja. Zahvaljujući tomu lako ih je razlikovati od novčanica iz prve serije.

Trajnost

Novčanice od 5 € i 10 € prvi su apoeni iz serije Europa koji su pušteni u optjecaj. Budući da se ti apoeni često upotrebljavaju pri vraćanju ostatka novca i zbog toga učestalo prelaze iz ruke u ruku, imaju tanak zaštitni premaz kako bi bili trajniji. To znači da će te novčanice trebati rjeđe zamjenjivati, čime će se smanjiti troškovi i negativan utjecaj na okoliš. Ostalim novčanicama iz serije Europa, uključujući novu novčanicu od 50 €, zbog drugačije upotrebe ne treba zaštitni premaz.

Novčanice iz prve serije i novčanice iz serije Europa istodobno su u optjecaju.

Prva serija euronovčanica izdavat će se usporedno sa serijom Europa dok se ne iskoriste preostale zalihe. Nakon toga će postupno izići iz optjecaja.

Novčanice iz prve serije zauvijek će zadržati vrijednost

Datum s kojim će euronovčanice iz prve serije prestati biti zakonsko sredstvo plaćanja bit će pravodobno objavljen. Međutim, novčanice iz prve serije zauvijek će zadržati vrijednost: razdoblje tijekom kojeg će se moći zamijeniti u središnjim bankama Eurosustava neće biti ograničeno.

Priprema za nove novčanice

ESB djelatnicima iz struke omogućuje upoznavanje s novom novčanicom znatno prije njezina izdavanja i blisko surađuje sa svim važnim dionicima u sklopu Partnerskog programa Eurosustava kako bi olakšao uvođenje nove novčanice.

Međutim, na vlasnicima uređaja za novčanice je da posuvremene svoje uređaje kako bi mogli obraditi nove novčanice.