Az eurobankjegyek Európé-sorozata

Az Európé-sorozat címleteit fokozatosan, több év alatt, emelkedő címletsorrendben vezetjük be. Az első négy új címlet – az 5, 10, 20 és 50 €-s bankjegy – rendre 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2017-ben került forgalomba. Az új 50 eurós forgalmazása 2017. április 4-én kezdődött meg.

Miért van szükségünk új bankjegyekre?

Az eurobankjegyek megbízhatóságáért az EKB és az eurorendszer nemzeti központi bankjai felelnek. Ennek jegyében kidolgozták a második eurobankjegy-sorozatot, amelynek a továbbfejlesztett biztonsági elemei még biztonságosabbá teszik a bankjegyeket, és fenntartják a fizetőeszközbe vetett közbizalmat.

Az új bankjegyeket azért nevezzük Európé-sorozatnak, mert a rajtuk látható biztonsági elemek közül kettőt is kontinensünk névadójának, a görög mitológiából ismert Európének az arcképe díszíti.

Lépéselőnyben a pénzhamisítókkal szemben

Az új eurobankjegyek is profitálnak a bankjegy-technológia fejlődéséből. Az új biztonsági elemek nagyobb védelmet nyújtanak a pénzhamisítás ellen, és biztonságosabbá teszik a bankjegyeket.

Az eurorendszer kutató-fejlesztői stratégiája azon alapul, hogy az eurobankjegyek megvédjék magukat, és kellőképpen megnehezítsék a pénzhamisítók dolgát. A hitelintézetek, a készpénzkezelő szervezetek és a nagyközönség számára meg kell könnyítenünk a hamis bankjegyek felismerését, ami az eurorendszer pénzhamisítás-elhárító stratégiáját is támogatja.

Ellenálló, jobb tartósságú

Az új eurobankjegyek még az első sorozatnál is tartósabbak, tehát nem kell őket olyan gyorsan lecserélni. Ez különösen az 5 eurósnál fontos, amely fokozott használatnak, kopásnak van kitéve. A hosszabb élettartam a környezetre gyakorolt negatív hatást is enyhíti.

Kiterjedt kutató-fejlesztő munka

A bankjegyek előállítása igen magas műszaki igényű folyamatokat kíván, kifejlesztésük több év kutató-fejlesztői munkát vesz igénybe.

Címletek

Az EKB úgy határozott, hogy véglegesen beszünteti az 500 €-s címletet, és kiveszi az Európé-sorozatból. A többi címlet marad: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 €.

Sajtóközlemény

A dizájn evolúciója

Az új bankjegyek fejlesztési folyamat termékei. Megmaradt rajtuk az első sorozat korokat és stílusokat idéző motívumvilága és uralkodó színei, csupán a továbbfejlesztett biztonsági elemek miatt volt szükség néhány módosításra. Ezeknek köszönhetően az új bankjegyeket könnyen meg tudjuk különböztetni az első sorozat bankjegyeitől.

Tartósság

Az Európé-sorozatból elsőként kibocsátott két címlet az 5 és a 10 €-s bankjegy. Mivel mindkettő váltópénz, tehát sokszor cserél gazdát, a bankjegyek tartósságát vékony védőbevonattal javítottuk. Így ritkábban kell őket cserélni, ami mind a pénztárcánkat, mind a környezetet kíméli. Az Európé-sorozat többi címletét, így az 50 euróst is, másképp használjuk, ezért ezeken nincs szükség a védőbevonatra.

Az első sorozat és az Európé-sorozat bankjegyeinek párhuzamos forgalmazása

Az Európé-sorozat bankjegyeivel párhuzamosan az első sorozat bankjegyeinek kibocsátása is a készletek kimerüléséig folytatódik, majd fokozatosan kivezetjük őket a forgalomból.

Az első sorozat bankjegyei korlátlan ideig megőrzik értéküket

Idejekorán bejelentésre kerül érvényességük elvesztésének időpontja, amelytől kezdve nem számítanak törvényes fizetőeszköznek. Ugyanakkor az értéküket örökké megtartják, az eurorendszer nemzeti központi bankjaiban korlátlan ideig becserélhetők.

Az új bankjegyek bevezetésének előkészítése

Az EKB az új bankjegyeket jóval a bevezetésük előtt az ágazati szereplők rendelkezésére bocsátja, és a zökkenőmentes átállás megkönnyítése végett szorosan együttműködik az eurorendszer partnerségi programjának szereplőivel.

A berendezések átállítása ugyanakkor végső soron a bankjegykezelő berendezések üzemeltetőinek a felelőssége.