Zaštita od krivotvorenja

Euronovčanice se proizvode sofisticiranom tiskarskom tehnologijom. Imaju niz istaknutih zaštitnih obilježja, koja služe za odvraćanje krivotvoritelja i zahvaljujući kojima ih je lako razlikovati od krivotvorenih novčanica bez uporabe posebne opreme.

Centar za analizu krivotvorina

ESB pomno prati napredak u tehnologijama tiskanja i reproduciranja novčanica kao i broj zaplijenjenih krivotvorenih novčanica. Krivotvorene se novčanice analiziraju u središnjim bankama europodručja i Centru za analizu krivotvorina ESB-a, koji koordinira tehničke i statističke informacije o krivotvorinama. Informacije pohranjene u bazi podataka Centra dijele se s nacionalnim policijskim snagama i drugim tijelima uključenim u borbu protiv krivotvorenja. ESB također blisko surađuje s Europolom (Europski policijski ured), koji je imenovan središnjim uredom za koordinaciju zaštite eura, kao i s Interpolom (Međunarodna organizacija kriminalističkih policija) i Europskom komisijom.

Sprječavanje nezakonite uporabe digitalnih slika novčanica

Krivotvoritelji se sve više služe računalnom opremom i programskom podrškom za digitalnu obradu slika. Skupina središnjih banaka za sprječavanje krivotvorenja (Central Bank Counterfeit Deterrence Group, CBCDG), međunarodna skupina više od 30 središnjih banaka koja je stvorena na zahtjev guvernera središnjih banaka skupine G10, odgovorila je na to razvojem sustava za sprječavanje krivotvorenja (Counterfeit Deterrence System, CDS), koji sprječava akviziciju i reprodukciju slika zaštićenih novčanica. Taj su sustav dobrovoljno prihvatili proizvođači računalne opreme i programske podrške. Od ESB-a se, međutim, mogu dobiti slike novčanica visoke rezolucije za uporabu u opravdane svrhe.

Želite li reproducirati slike visoke rezolucije, obratite nam se na info@ecb.europa.eu i objasnite zašto su vam potrebne.