Overview

A new home for the ECB

Upon a recommendation by the European Court of Auditors to all European institutions that it is much more economical in the long term to own premises rather than to rent office space, the ECB built its own premises on the site of the Grossmarkthalle (Frankfurt’s former wholesale market hall). The premises were designed by Vienna-based architects COOP HIMMELB(L)AU, who were awarded first prize in the international urban planning and design competition in 2004.

185 m high office tower
more

120,000 m² entire site area
more

250 m long Grossmarkthalle
more

Choosing the location

When the Maastricht Treaty was signed in 1992, it was decided that the ECB would be located in Frankfurt am Main. In 1998, when the ECB started operations in rented offices in the Eurotower, the search for a suitable site for its own premises in Frankfurt began. Having looked into 35 possible options across the city, the ECB finally decided to use the site of the Grossmarkthalle and incorporate the existing building into the design for its new headquarters.

A feasibility study had shown that this site was economically the most viable, that it was well connected in terms of infrastructure, that the spatial requirements could be met and that it was the optimal site for implementing the security measures required by a central bank. Furthermore, it offered sufficient space for further construction and extension.

The majority of staff members dealing with monetary policy are now working together under one roof in Frankfurt’s Ostend district. However, since the new premises were designed at a time when it was not foreseen that the ECB would assume responsibility for banking supervision in the euro area, the ECB decided in November 2013 to continue to rent the Eurotower to house its Banking Supervision staff. Staff providing shared services are located in both buildings.

73 km of restored joints
more

4,300 t steel
more

3,500 doors
more

Functional and flexible

The competition brief, final decision of the jury and subsequent planning phases focused on the functionality and sustainability of the new premises, and these key aspects continue to play an important role in the way they are used. The structural and spatial design of the new premises creates a working environment that meets various functional requirements and facilitates open communication, thus promoting teamwork and interaction at every level. At the same time, the degree of flexibility in the design means that changing requirements can be adapted to with little effort.

6,000 facade elements
more

Over 700 trees
more

14 diagonal steel trusses
more

Urban landmark

The building ensemble was developed as part of an urban design process that took its alignment with Frankfurt’s city centre as the starting point. The result is a clearly visible urban landmark on the site of the Grossmarkthalle, with the office tower extending Frankfurt’s high-rise skyline to the east. Converting the city’s former wholesale market hall and incorporating it into the design made history part of the ECB, adding to the uniqueness of this landmark in Frankfurt’s Ostend.

Take a virtual tour of the new ECB premises to see what they look from the inside.

The tour leads you across Sonnemannstrasse towards the ECB’s new headquarters. You then enter the Grossmarkthalle, which has been renovated and converted, via the main entrance underneath the entrance building. After passing the reception desk and visitor centre, you bear left towards the conference area, which has been integrated into the market hall as a separate building element on the basis of a “house-in-house” concept. After a quick look at the press centre, which is located in the entrance building, you are taken into the office tower.

Next, you enter a lift in the atrium of the tower, which takes you up to one of the interchange platforms. These platforms make it easy for people to move between the two towers and communicate with each other on an informal level. From there, you are taken around one of the office floors.

The tour ends by taking you through the lobby on the top floor to the council meeting room.