Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Euroopan talousyhteisön jäsenvaltioiden keskuspankkien pääjohtajien komitea (1964–1993)

Keskuspankkien pääjohtajien komitea perustettiin vuonna 1964 edistämään jäsenvaltioiden keskuspankkien välistä yhteistyötä. Komitea järjesti kuulemisia ja vaihtoi tietoja rahapolitiikasta ja siihen liittyvistä toimista. Se keskittyi erityisesti luotto-, raha- ja valuuttamarkkinoihin.

Vuonna 1990 komitean roolia vahvistettiin osana talous- ja rahaliiton ensimmäistä vaihetta. Se sai uudeksi tehtäväkseen auttaa koordinoimaan raha- ja valuuttakurssipolitiikkaa, minkä katsottiin olevan hintavakauden saavuttamisen ja Euroopan valuuttajärjestelmän (EMS) asianmukaisen toiminnan kannalta olennaisen tärkeää.

Komitea kokoontui yleensä Baselissa Kansainvälisessä järjestelypankissa, joka tarjosi sille tukea logistiikassa ja sihteeristöpalveluissa. Useat komitean työryhmät ja erityisryhmät tarjosivat analyyttistä asiantuntemusta, kunnes vuonna 1990 talousyksikkö (Economic Unit) yhdistyi sihteeristön kanssa ja rahapolitiikan alakomitea (Monetary Policy Sub-Committee), valuuttapolitiikan alakomitea (Foreign Exchange Policy Sub-Committee) ja pankkivalvonnan alakomitea (Banking Supervision Sub-Committee) perustettiin virallisesti.

Euroopan rahapoliittinen instituutti (EMI) korvasi keskuspankkien pääjohtajien komitean vuonna 1994, ja virallinen toimipaikka siirtyi pian sen jälkeen Frankfurt am Mainiin.

Komitean arkisto on paperimuodossa ja käsittää 51 hyllymetriä asiakirjoja. Aineisto sisältää enimmäkseen pääjohtajien komitean, varajäsenten komitean (Committee of Alternates) sekä alakomiteoiden ja asiantuntijaryhmien kokous- ja valmisteluasiakirjoja ja raportteja, jotka käsittelevät rahapolitiikkaa, valuuttakursseja, pääoman liikkuvuutta, pankkivalvontaa ja muita keskuspankkien toimivaltaan kuuluvia asioita. Arkistossa on myös asiakirjoja, jotka liittyvät eurooppalaisten ja kansainvälisten instituutioiden ja foorumeiden kanssa tehtyyn yhteistyöhön. Asiakirjat ovat pääasiassa vuosilta 1964–1993 (joitain myös 1950-luvulta), ja ne on laadittu yleensä englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.

Osa asiakirjoista on digitaalisessa muodossa. Löydät ne alla olevasta luettelosta.

CoG 1 Asema ja organisaatio

Osio sisältää keskuspankkien pääjohtajien komitean perustamiseen ja sisäiseen organisaatioon liittyvää aineistoa sekä henkilöstöhallintoon, taloushallintoon, viestintään ja viestintäjärjestelmiin liittyviä asiakirjoja.

1962,1964–1994

CoG 1.1 Perustaminen, sisäiset asiat ja perustamisasiakirjat

Alaosio sisältää aineistoa keskuspankkien pääjohtajien komitean perustamisen institutionaalisista ja organisatorisista järjestelyistä sekä sihteeristön ja talousyksikön tuesta komitean toiminnalle. Alaosiossa on myös työjärjestyksiä ja -ohjelmia sekä asiakirjoja, jotka liittyvät puheenjohtajien valintaan, työryhmien ja alakomiteoiden jäsenasioihin sekä henkilöstö- ja rekrytointijärjestelyihin.

1964–1994

CoG 1.2 Taloushallinto

Alaosio sisältää aineistoa keskuspankkien pääjohtajien komitean ja Euroopan raha-asiain yhteistyörahaston menojen ja kustannusten jakamisesta sekä rahoitusasioiden komitean (Committee on Financial Matters) asiakirjoja vuosilta 1990–1994.

1964–1993 (pääasiassa 1982–1993)

CoG 1.3 Viestintä ja viestintäjärjestelmät

Alaosiossa on lehdistötiedotteita sekä pääjohtajien ja muiden edustajien puheita vuosilta 1985–1993. Lisäksi siinä on asiakirjoja, jotka liittyvät televiestintäjärjestelmän perustamiseen vuonna 1971.

CoG 2 Kokoukset ja lausunnot

Osiossa on keskuspankkien pääjohtajien komitean ja varajäsenten komitean kokouksiin liittyvää dokumentaatiota. Osio sisältää myös pääjohtajien komitean ja talousyksikön vuosikertomukset.

1964–1993

CoG 2.1 Pääjohtajien komitean kokoukset

Alaosiossa on julkistettuja pääjohtajien komitean kokousten esityslistoja, pöytäkirjoja ja muita asiakirjoja ajalta 6.7.1964–14.12.1993.

1973–1993

CoG 2.2 Varajäsenten komitean kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on varajäsenten komitean kokousaineistoa vuosilta 1973–1993. Lisäksi siinä on työohjelmia ja kokoelma vuonna 1990 ja sen jälkeen laadittuja raportteja ja asiakirjoja talous- ja rahaliiton ensimmäisestä ja toisesta vaiheesta.

1989–1994

CoG 2.3 Talousyksikön raportointi

Alaosio sisältää talousyksikön työohjelmia ja kokoelman raportteja, muistioita ja mietintöjä. Lisäksi se sisältää muita asiakirjoja, jotka liittyvät raha- ja finanssipolitiikkaan, kansainväliseen kilpailukykyyn ja raha-aggregaatteihin.

1991–1993

CoG 2.4 Keskuspankkien pääjohtajien komitean vuosikertomukset

Alaosio sisältää komitean ensimmäisen (1990–1991) ja toisen (1992) vuosikertomuksen sekä niiden valmisteluaineistoa.

CoG 3 Rahapoliittisten operaatioiden ja rahapolitiikan koordinointi

Osiossa on aineistoa rahapolitiikan, rahapoliittisten operaatioiden ja yhdenmukaistamisen periaatteista 1960-luvun alusta vuoteen 1993. Lisäksi osio sisältää aineistoa valuuttakäärmeeseen liittyvistä toimista. Vuosina 1972–1974 käytössä ollut valuuttakäärme oli ensimmäinen yritys kaventaa jäsenvaltioiden valuuttojen keskinäistä vaihteluväliä Bretton Woods ‑järjestelmän kaatumisen jälkeen. Osion aineistoissa käsitellään myös Euroopan valuuttajärjestelmään ja Euroopan valuuttayksikköön (ecu) liittyviä toimia vuodesta 1979 vuoteen 1993, jolloin keskuspankkien pääjohtajien komitean toiminta päättyi. Osion asiakirjat eivät liity yksinomaan tiettyihin asiantuntijaryhmiin tai foorumeihin. Lisäksi osio sisältää huomattavan määrän asiakirjoja, jotka eivät ole komitean vaan esimerkiksi Euroopan komission laatimia.

1964–1993

CoG 3.1 Euroopan rahatalouden yhdentyminen 1960-luvulta lähtien

Alaosio sisältää dokumentaatiota ETY:n raha- ja talouspolitiikkaa koskevan yhteistyön ja lähentymisen linjauksista, alustavista pyrkimyksistä talous- ja rahaliiton luomiseksi sekä rahaliiton ensimmäistä vaihetta koskevista keskusteluista. Alaosiossa on myös aineistoa, joka koskee ETY:n laajenemista ja keskuspankkien välistä yhteistyötä.

1968–1993 (pääasiassa 1970–1993)

CoG 3.2 Interventiot ja valuuttakurssit valuuttakäärmeen ja Euroopan valuuttajärjestelmän aikana

Alaosio sisältää dokumentaatiota ETY:n jäsenmaille tarjotusta lyhyen ja keskipitkän aikavälin tuesta sekä ETY:n lainajärjestelystä. Se sisältää myös dokumentaatiota jäsenvaltioiden valuuttojen määräisinä tehdyistä interventioista osana Euroopan valuuttajärjestelmää.

1978–1993

CoG 3.3 Euroopan valuuttajärjestelmän kehittäminen ja ylläpito

Alaosio sisältää aineistoa Euroopan valuuttajärjestelmän perustamisesta, kuten valuuttajärjestelmän toimintamenettelyistä vuonna 1979 tehdyn sopimuksen, sekä valuuttajärjestelmän kehittämistä koskevia esityksiä, keskusteluita, raportteja, tutkimuksia ja puheita. Alaosiossa on myös asiakirjoja ecun käytöstä sekä valuuttakurssimekanismin toiminnasta ja kriisistä.

1982–1994 (pääasiassa 1989–1993)

CoG 3.4 EMI:n ja Euroopan keskuspankkijärjestelmän valmistelutyöt

Alaosio sisältää aineistoa talous- ja rahaliiton toisen ja kolmannen vaiheen valmistelutöistä sekä organisatorisista järjestelyistä, joita sovellettiin siirryttäessä keskuspankkien pääjohtajien komiteasta Euroopan rahapoliittiseen instituuttiin. Alaosio sisältää myös alustavia luonnoksia EMI:n perussäännöstä sekä Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännöstä. Se sisältää myös EMI:n ensimmäisen puheenjohtajan Alexandre Lamfalussyn nimittämiseen liittyvää aineistoa.

CoG 4 Valuuttakursseihin ja pääomanliikkeisiin liittyvät asiat ja asiantuntijaryhmät

Osio sisältää valuuttakursseihin ja pääomanliikkeisiin liittyviä huomioita, kokousasiakirjoja, menettelyesityksiä, käytäntöjä ja tilastoja. Osiossa on myös aineistoa, joka liittyy yhtenäisen eurooppalaisen lähestymistavan ensimmäisiin kehittämishankkeisiin. Hankkeista vastasivat pääasiassa asiantuntijaryhmät. Osa ryhmistä työskenteli useiden vuosien ajan ja laati lukuisia raportteja.

1969–1994

CoG 4.1 Yhteistyökäytäntö ja seuranta

Osio sisältää vuosina 1973–1993 toimineen valuutta-asiantuntijoiden yhteistyöryhmän (Concertation Group) ja vuosina 1987–1993 toimineen valuutta-asiantuntijoiden seurantaryhmän (Monitoring Group) kokousasiakirjoja. Osiossa on myös interventioihin ja korkoihin sekä valuuttakursseihin liittyviä linjauksia ja taulukoita sekä kuukausiraportteja valuuttamarkkinakehityksestä niissä maissa, joiden keskuspankit osallistuivat yhteistyökäytäntöön vuosina 1974–1994.

1960–1963,1965–1969,1974–1976

CoG 4.2 Pääoman liikkuvuus, lyhytaikaisten pääomanliikkeiden asiantuntijaryhmien kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on vuosina 1967–1969 toimineen lyhytaikaisten pääomanliikkeiden asiantuntijaryhmän (Committee of Experts on Short-term Capital Movements) ja vuosina 1974–1976 toimineen lyhytaikaisia pääomanliikkeitä käsittelevän työryhmän (Working Group on Short-term Capital Movements) kokousasiakirjoja ja raportteja. Alaosio sisältää myös kokoelman pääoman liikkuvuuteen liittyviä asiakirjoja.

1970–1990

CoG 4.3 Hubert Ansiaux’n, Marcel Théronin, Pierre Barren, François Heyvaertin ja Henning Dalgaardin johtamien asiantuntijaryhmien kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on Hubert Ansiaux’n johtaman asiantuntijaryhmän kokousasiakirjoja ja ryhmän loppuraportti. Ansiaux’n tehtävänä oli vastata useisiin Luxemburgin silloisen pääministerin Pierre Wernerin esittämiin kysymyksiin, jotka koskivat jäsenvaltioiden valuuttojen välisten vaihteluvälien kaventamista ja valuuttakurssien sääntelyrahaston perustamista (1970) sekä muita aiheita. Alaosiossa on myös vuonna 1970 perustetun asiantuntijaryhmän kokousasiakirjoja ja raportteja. Ryhmän puheenjohtajina toimivat Marcel Théron (1970–1974), Pierre Barre (1974), François Heyvaert (1974–1982) ja Henning Dalgaard (1983–1990). Raporteissa keskitytään erilaisiin teknisiin ongelmiin, jotka liittyvät yhteistyökäytäntöön, jäsenvaltioiden valuuttojen välisten vaihteluvälien kaventamiseen, Baselin sopimuksen toimintaan, usean valuutan interventiojärjestelmään, kultavarantojen käyttöön, jäsenvaltioiden välisten saldojen tasaukseen, jäsenvaltioiden väliseen valuuttakurssijärjestelmään sekä Euroopan valuuttajärjestelmän ja ecun toimintamenettelyihin.

1985–1993

CoG 4.4 Valuuttapolitiikan alakomitean kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on kokousasiakirjoja vuosilta 1990–1992 sekä säännöllisten ja erikoisraporttien valmisteluun liittyvää aineistoa. Säännöllisiä raportteja on 14, ja ne sisältävät muun muassa Euroopan valuuttajärjestelmän vuosittaiset kehityskatsaukset.

CoG 5 Rahapolitiikkaan ja rahan tarjontaan liittyvät asiat ja asiantuntijaryhmät

Osiossa on rahapolitiikan asiantuntijaryhmien kokousasiakirjoja ja raportteja.

1970–1981

CoG 5.1 Rahapolitiikan välineiden yhdenmukaistamista käsitelleen työryhmän (Working Group on Harmonisation of Monetary Policy Instruments) kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on vuosina 1970–1981 toimineen rahapolitiikan välineiden yhdenmukaistamista käsitelleen työryhmän kokousasiakirjoja ja raportteja.

1973–1993

CoG 5.2 Adriaan Willem Bastiaansen ja Robert Raymondin johtaman asiantuntijaryhmän kokousasiakirjat ja raportointi

Alaosiossa on vuonna 1973 perustetun asiantuntijaryhmän kokousasiakirjoja. Puheenjohtajina toimivat Adriaan Willem Bastiaanse (1973–1980) ja Robert Raymond (1981–1990). Ryhmä laati säännöllisiä raportteja tutkimistaan aiheista, joita olivat rahan tarjonnan kehitys jäsenmaissa vuosina 1973–1974, rahatalouden kehitys vuosina 1974–1975, rahatalouden tilanne vuosina 1975–1978 ja Euroopan talousyhteisön jäsenmaiden rahapolitiikat vuosina 1978–1990. Ryhmä laati myös erityisraportteja, kuten julkista taloutta ja alijäämiä käsittelevän raportin (1981–1990).

1989–1993

CoG 5.3 Rahapolitiikan alakomitean kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on kokousasiakirjoja sekä säännöllisten ja erikoisraporttien valmistelutyöhön liittyvää aineistoa. Säännöllisiä raportteja ovat muun muassa vuosikatsaukset rahapoliittisista aikeista ja jäsenvaltioiden rahapolitiikasta. Alaosio sisältää myös kuukausikatsaukset (Small Green Books) Euroopan talousyhteisön maiden merkittävistä makrotaloudellisista kehityskuluista marraskuusta 1987 joulukuuhun 1993.

CoG 6 Pankkivalvonta-asiat ja asiantuntijaryhmät

Osiossa on aineistoa pankkivalvonnan varhaisesta koordinoinnista, kansalliseen ja kansainväliseen lainsäädäntöön liittyvistä neuvotteluista sekä pankkivalvonnan alakomitean (Banking Supervisory Sub-Committee) ja sen alaryhmien toiminnasta 1990-luvun alussa. Osio sisältää myös aineistoa aiheeseen liittyvistä Baselin pankkivalvontakomitean toimista.

1932,1964–1993

CoG 6.1 Valvontanäkökohdat ja -aloitteet

Alaosiossa on aineistoa pankkivalvontalainsäädännön koordinointialoitteista sekä keskuspankkien välisestä tiedonvaihdosta, joka liittyy ulkomaisiin luottoihin ja riskeihin. Alaosio kattaa myös Yhdysvaltain pankkilainsäädäntöä käsitelleen erityisryhmän (Ad hoc Group on American Banking Legislation) aineiston vuosilta 1974–1978.

1978,1986–1993

CoG 6.2 Pankkivalvonnan alakomitean kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on kokousasiakirjoja ja raporttien valmistelutyöhön liittyvää aineistoa. Alaosio sisältää myös kokoelman ETY:n jäsenmaiden ja muiden maiden pankkivalvontaan liittyviä artikkeleita ja asiakirjoja. Lisäksi siinä on aineistoa ns. toisen pankkidirektiivin (89/646/ETY) siirtämisestä osaksi kansallista lainsäädäntöä ja aineistoa valvontaviranomaisten keskinäisestä yhteistyöstä.

1974–1975, 1987–1994

CoG 6.3 Pankkivalvontaan liittyvien asiantuntijaryhmien kokoukset ja raportointi

Alaosio sisältää pankkivalvonnan alakomitean alaryhmien ja erityisesti luottorekistereitä käsitelleen työryhmän (Working Group on Credit Registers), rahoitusjärjestelmän haavoittuvuuksia käsitelleen työryhmän (Working Group on Financial Fragility) ja finanssiryhmittymiä käsitelleen työryhmän (Working Group on Financial Conglomerates) kokousasiakirjoja ja raportteja. Lisäksi se sisältää myös aineistoa yhteistyöstä pankkivalvontaviranomaisten kontaktiryhmän (Contact Group of Bank Supervisory Authorities) kanssa 1970-luvulta lähtien.

1975–1994

CoG 6.4 Baselin pankkivalvontakomitean toiminta

Alaosiossa on aineistoa kokouksista ja viestinnästä sekä erilaisista pankkivalvonta-aiheista, kuten markkinariskeistä, pankkien vakavaraisuudesta ja vähimmäisvaatimusten kehittämisestä.

CoG 7 Keskuspankkien kirjanpitoasiat ja asiantuntijaryhmät

Osiossa on aineistoa kirjanpitoasioiden työryhmän (Working Group on Accounting Issues, WGAI) ja sen alaryhmien kokouksista ja toiminnasta 1990-luvun alussa.

1991–1993

CoG 7.1 Kirjanpitoasioiden työryhmän kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on kokousasiakirjoja ja raporttien valmistelutyöhön liittyvää aineistoa. Alaosio sisältää myös keskuspankkien kirjanpitomenetelmistä tehtyjä kartoituksia.

1990–1991

CoG 7.2 Kirjanpidon asiantuntijaryhmien kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on kirjanpitoasioiden työryhmän (Task Force on Accounting Issues) ja tulojen jakautumista käsitelleen erityistyöryhmän (Ad hoc Working Group on Income Allocation) kokousasiakirjoja ja raportteja.

CoG 8 Yhteiseen valuuttaan liittyvät tekniset ja organisatoriset asiat ja asiantuntijaryhmät

Osiossa on aineistoa yhteisten setelien painatusta ja liikkeeseenlaskua valmistelleen työryhmän (Working Group on the Printing and Issuing of a European Banknote) ja sen alaryhmien kokouksista ja toiminnasta 1990-luvun alussa.

1991–1993

CoG 8.1 Yhteisten setelien painatusta ja liikkeeseenlaskua valmistelleen työryhmän kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on kokouksiin ja raporttien valmisteluun liittyvää aineistoa (1993) sekä asiakirjoja yhteistyöstä rahapajojen johtajien ryhmän (Mint Directors Group) ja Euroopan sokeainliiton kanssa.

1992–1994

CoG 8.2 Yhteiseen valuuttaan liittyvien asiantuntijaryhmien kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on kokous- ja työskentelyaineistoja sekä yhteisten setelien painatusta ja liikkeeseenlaskua valmistelleen työryhmän alaryhmien laatimia raportteja. Näitä alaryhmiä olivat suunnittelutyöryhmä (Design Task Force), liikkeeseenlaskutyöryhmä (Issue Task Force), turvatekniikkatyöryhmä (Security Technology Task Force), kartoitustyöryhmä (Survey Task Force), skenaariotyöryhmä (Scenario Task Force) ja kustannuslaskentatyöryhmä (Costing Task Force).

CoG 9 Maksujärjestelmät, arvopaperikaupan selvitysasiat ja asiantuntijaryhmät

Osiossa on aineistoa analyysi- ja koordinointitoiminnoista, jotka liittyvät jäsenmaiden maksujärjestelmiin enimmäkseen 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa. Aineisto koskee pääasiassa EY:n maksujärjestelmiä käsitellyttä työryhmää (Working Group on EC Payment Systems). Osio sisältää myös asiakirjoja, jotka eivät ole keskuspankkien pääjohtajien komitean laatimia.

1990–1994

CoG 9.1 EY:n maksujärjestelmiä käsitelleen työryhmän/erikoistyöryhmän kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on kokousasiakirjoja ja raporttien valmisteluun liittyvää aineistoa sekä dokumentaatiota yksityisten pankkien edustajien kanssa pidetyistä tapaamisista.

1984–1985,1989–1993

CoG 9.2 EY:n maksujärjestelmiä käsitelleen työryhmän/erikoistyöryhmän aloitteet ja maksujärjestelmien koordinointi

Alaosiossa on maksujärjestelmähankkeiden koordinointiaineistoa, joka käsittelee esimerkiksi teknistä infrastruktuuria ja tietojenkäsittelyä, sekä aineistoa kansallisten ja valtioiden rajat ylittävien maksujen yhdenmukaistamisesta. Se sisältää aineistoa myös ecun yksityiseen selvitysjärjestelmään (Private ECU Clearing and Settlement System) liittyvästä työstä.

1991–1994

CoG 9.3 Blue Book -raportin laatiminen

Alaosiossa on aineistoa jäsenmaiden maksujärjestelmiä koskevan Blue Book -raportin (Payment systems in the EC Member States) laatimisesta, kääntämisestä ja julkaisemisesta.

1991–1994

CoG 9.4 Maksujärjestelmiin liittyvien asiantuntijaryhmien kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on kokous- ja työskentelyaineistoa sekä EY:n maksujärjestelmien työryhmän (Working Group on EC Payment Systems) alaryhmien laatimia raportteja. Alaryhmiä ovat muun muassa koordinointiryhmä (Coordination Group), toimitusryhmä (Editorial Group), laadintaryhmä (Drafting Group), ecutyöryhmä (ECU Task Force), EY:n maksujärjestelmien lainsäädäntöasiantuntijoiden työryhmä (Task Force of Legal Experts on EC Payment System), suosituksen 3 työryhmä (Task Force on Recommendation 3) ja rahakorttityöryhmä (Task Force on Prepaid Cards). Alaosio sisältää myös asiakirjoja, jotka liittyvät ulkopuolisten asiantuntijaryhmien kanssa tehtyyn yhteistyöhön. Asiantuntijaryhmiä ovat muun muassa maksujärjestelmien teknisen kehityksen ryhmä (Payment Systems Technical Development Group), maksu- ja selvitysjärjestelmäkomitea (Committee on Central Bank Payment and Settlement Services, CPSS) sekä Euroopan pankkialan standardointikomitea (European Committee for Banking Standards, ECBS). Lisäksi alaosiossa on asiakirjoja osallistumisesta Euroopan komission aloitteisiin.

CoG 10 Tietotekniikka, tietoverkot ja asiantuntijaryhmät

Osiossa on pääasiassa aineistoa EMI:n valmisteluun liittyvistä tietotekniikka-aiheista (talous- ja rahaliiton toinen vaihe). Osiossa on aineistoa myös Cebamail-järjestelmästä, jolla siirrettiin suojattuja tietoja keskuspankkien välillä.

1989–1993

CoG 10.1 Jean-Baptiste Bourguignonin johtaman asiantuntijaryhmän (Bourguignon Group) ja sen alaryhmien kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on Jean-Baptiste Bourguignonin johtaman asiantuntijaryhmän dokumentaatiota ja raportteja. Ryhmä perustettiin tutkimaan muun kuin puhemuotoisen tiedon siirtoa Euroopan talousyhteisön keskuspankkien kesken. Alaosiossa on myös salaustuotteita tutkineen alaryhmän (Sub-Group on Encryption) asiakirjoja.

1990–1993

CoG 10.2 Tietojärjestelmiä käsitelleen työryhmän kokoukset (Working Group on Information Systems, WGIS) ja raportointi sekä Cebamail-asiat

Alaosio sisältää WGIS-työryhmän ja Cebamail-järjestelmää käsitelleen alaryhmän kokous- ja työskentelyaineistoa sekä raportteja.

CoG 11 Tilastointi ja asiantuntijaryhmät

Osiossa on aikasarjoja ja aineistoa osallistumisesta tilastomenetelmien yhdenmukaistamishankkeisiin ja useisiin Eurostatin johtamiin komiteoihin. Osiossa on myös aineistoa tilastotyöryhmän (Working Group on Statistics) kokouksista ja toiminnasta 1990-luvun alussa.

1962–1993

CoG 11.1 Tilastomenetelmien yhdenmukaistaminen 1960-luvulta lähtien

Alaosion aineistot liittyvät tilastomenetelmien yhdenmukaistamiseen ja ETY:n tilastojärjestelmään. Alaosiossa on myös valmisteluasiakirjoja (ETY:n jäsenmaihin liittyviä tilastotietoja (1973–1979) ja kuukausittaisia aikasarjoja (Big Green Book 1979–1993).

1992–1994

CoG 11.2 Tilastotyöryhmän kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on kokous- ja valmisteluasiakirjoja sekä raportteja.

1988–1993

CoG 11.3 Muiden tilastoasiantuntijaryhmien ja komiteoiden kokoukset ja raportointi

Alaosiossa on Eurostatin perustamien eri komiteoiden ja työryhmien kokous- ja valmisteluasiakirjoja sekä raportteja. Komiteoita ja työryhmiä ovat esimerkiksi raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomitea (Committee on Monetary, Financial and Balance of Payments Statistics, CMFB), raha- ja pankkitilastoja käsitellyt työryhmä (Money and Banking Statistics Task Force, MBSTF) ja maksutaseen pääomavirtojen ja kantatietojen työryhmä (Balance of Payments Capital Flows and Stocks Statistics Task Force, CFSTF).

CoG 12 Euroopan komissio

Osiossa on pääasiassa Euroopan komission ja sen yksiköiden laatimia asiakirjoja. Monissa tapauksissa keskuspankkien pääjohtajien komitea tai keskuspankit eivät osallistuneet asiakirjojen laatimistyöhön. Merkittävä osa asiakirjoista lähetettiin pääjohtajien komitean sihteeristöön Baseliin vain tiedoksi.

1964–1993

CoG 12.1 Raha- ja talousasioita sekä eurooppalaista lainsäädäntöä koskevat lausunnot ja aloitteet

Alaosiossa on kokoelma luonnoksia, esityksiä ja lopullisia versioita direktiiveistä, jotka koskivat talous-, pankki- ja rahoitusaiheita. Lisäksi alaosiossa on Euroopan komission laatimia raportteja, kuten vuosikertomukset EY:n taloudellisesta tilanteesta (1971–1982 ja 1989), sekä inflaation ongelmia tarkastelleen tutkimusryhmän (Study Group ”Problems of Inflation”) raportteja. Alaosiossa on myös kansallisista asiantuntijoista koostuvan ennusteryhmän (1991–1993) ja neuvoa antavan pankkikomitean kokousasiakirjoja (1986–1993).

CoG 13 Rahakomitea

Osiossa on pääasiassa rahakomitean Brysselissä laatimia asiakirjoja, jotka lähetettiin keskuspankkien pääjohtajien komitean sihteeristölle Baseliin vain tiedoksi. Keskuspankkien edustajat olivat mukana rahakomitean toiminnassa.

1969–1993

CoG 13.1 Rahakomitean ja sen alaryhmien kokoukset

Alaosiossa on (vaillinaista) kokousaineistoa rahakomitean (1969–1993), sen varajäsenten komitean (pääasiassa vuodet 1981–1993) ja Italiaa käsitelleen erikoistyöryhmän (Ad hoc Group on Italy) (pääasiassa vuodet 1973–1978) kokouksista.

1959–1993

CoG 13.2 Lausunnot raha- ja rahoitusaiheista

Alaosiossa on raportteja rahakomitean toimista (vuosien 1959–1988 sarja on vaillinainen), Euroopan talousyhteisön lainajärjestelyyn liittyviä ehtoja ja esityksiä (1981–1993) sekä lausuntoja ja mietintöjä eri rahapoliittisista aiheista, kuten pääomanliikkeistä, budjettikurista ja lähentymisestä.

CoG 14 Muut eurooppalaiset ryhmät ja foorumit

Osiossa on pysyvien ja väliaikaisten eurooppalaisten foorumeiden ja organisaatioiden asiakirjoja, jotka liittyvät raha- ja finanssipolitiikkaan sekä yhteistyöhön. Osion sisältämät talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (Ecofin) ja Eurooppa-neuvoston asiakirjat eivät ole täydellisiä. Talous- ja rahaliiton luomisen kannalta erityisen kiinnostavia ovat hallitustenvälisen konferenssin laatimat asiakirjat.

1970–1993

CoG 14.1 Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin)

Alaosiossa on Ecofin-neuvoston kokousasiakirjoja (1970–1993) sekä neuvostolle toimitettuja raportteja ja muistioita, jotka koskevat ETY:n ulkopuolisten maiden kanssa tehtyä yhteistyötä rahapolitiikan sekä korko- ja valuuttakurssipolitiikan saralla.

1969–1994

CoG 14.2 Eurooppa-neuvosto

Alaosiossa on (vaillinaista) kokousaineistoa ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmiä sekä valmisteluasiakirjoja erilaisista politiikka-aiheista, kuten finanssipoliittisesta yhdentymisestä, inflaatiosta ja pääomien vapaasta liikkuvuudesta. Alaosio sisältää myös aineistoa osallistumisesta kansainvälisiä kysymyksiä käsitelleen erikoistyöryhmän (Ad hoc Committee on International Questions) (1984–1985) työhön.

1989–1993

CoG 14.3 Talous- ja rahaliittoa käsitellyt hallitustenvälinen konferenssi

Alaosiossa on kannanottoja ja lausuntoja, joita keskuspankkien pääjohtajien komitea on esittänyt Euroopan unionia koskevissa sopimusneuvotteluissa.

CoG 15 Keskuspankit ja pankkialan järjestöt

Osiossa on pääasiassa aineistoa, joka liittyy kansallisiin keskuspankkeihin sekä ETY:n jäsenmaiden ja sen ulkopuolisten maiden finanssi- ja rahapolitiikkaan. Osio sisältää myös asiakirjoja, jotka koskevat ylikansallisten instituutioiden ja järjestöjen sisäistä organisaatiota ja niiden yhteyksiä keskuspankkien pääjohtajien komiteaan.

1937,1960–1995 (pääasiassa 1990–1993)

CoG 15.1 Kansallisiin keskuspankkeihin liittyvät asiat

Alaosiossa on asiakirjoja useista kansallisiin keskuspankkeihin liittyvistä aiheista, kuten niiden oikeudellisesta asemasta.

1969–1993 (pääasiassa 1985–1993)

CoG 15.2 Kansallinen rahapolitiikka

Alaosio sisältää asiakirjoja, jotka liittyvät useiden ETY:n jäsenmaiden ja sen ulkopuolisten maiden raha- ja talouspolitiikkaan. Se sisältää myös asiakirjoja, jotka liittyvät Euroopan talousyhteisön Kreikalle ja Italialle myöntämiin lainoihin.

1950–1993 (pääasiassa 1972–1993)

CoG 15.3 Ylikansalliset rahoitusalan instituutiot

Alaosiossa on dokumentaatiota Kansainvälisen järjestelypankin (BIS) organisaatiosta sekä kokoelma Alexandre Lamfalussyn puheita ja kirjoituksia. Lamfalussy toimi BIS:n taloudellisena neuvonantajana vuosina 1976–1985 ja kuului sen johtajistoon vuosina 1985–1993. Alaosio sisältää myös dokumentaatiota Kansainvälisen valuuttarahaston kokouksista ja aloitteista sekä Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin perustamisesta.

1966–1994 (pääasiassa 1985–1993)

CoG 15.4 Pankkialan järjestöt

Alaosiossa on aineistoa suhteista ECU Banking Association (EBA) ‑yhdistykseen, International Economic Association (IEA) -järjestöön, European Economic Association (EEA) -järjestöön ja Euroopan pankkiyhdistysten liittoon (EBF).

Lue lisää keskuspankkien pääjohtajien komiteasta arkistokuvauksesta tai ota meihin yhteyttä.

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut