Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az EKB Kormányzótanácsának döntései (a kamatdöntésen kívül)

2017. április

Monetáris politika

A monetáris finanszírozás és kiváltságos hozzáférés tilalmának központi banki tiszteletben tartása

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés értelmében az Európai Központi Bank (EKB) feladata annak ellenőrzése, hogy az uniós központi bankok tiszteletben tartják-e a Szerződés 123. és 124. cikkében, valamint a vonatkozó rendeletekben foglalt tiltó rendelkezéseket. Az EKB Kormányzótanácsa ennek megfelelően 2017. április 10-én jóváhagyta az erről szóló, 2016. évre vonatkozó jelentést. A témáról további tájékoztatás az EKB 2016-os Éves jelentésének külön fejezetében található. Az Éves jelentés 2017. április 10-én jelent meg az EKB weboldalán.

Pénzügyi stabilitás és felügyelet

Az EKB „Európai pénzügyi integráció” című 2017. évi jelentése

A Kormányzótanács 2017. április 6-án közölte, hogy 2017. május 19-én az Európai Bizottság és az EKB európai pénzügyi piaci integrációról és stabilitásról szóló közös konferenciája alkalmából megjelenik a bank „Európai pénzügyi integráció” című jelentésének tizenegyedik kiadása. Ebben ismertetik az euroövezeten belüli pénzügyi integráció helyzetét, és bemutatják az eurorendszer integrációt támogató tevékenységét, valamint több egyéb témával is kiemelten foglalkoznak.

Piaci infrastruktúra és fizetésforgalom

A T2S 2015. évi pénzügyi kimutatásai

A Kormányzótanács 2017. március 24-én elfogadta a Target2-Securities rendszerre vonatkozó, 2015. évi pénzügyi kimutatásokat. A T2S 2015. évi pénzügyi kimutatásai a T2S 2016. évi éves jelentésével együtt megtekinthetők az EKB weboldalán.

Jogalkotással kapcsolatos tanácsadás

A devizához kötött lengyelországi hitelekről szóló EKB-vélemény

A Kormányzótanács 2017. március 24-én elfogadta a CON/2017/9 véleményt, amelyet a lengyel parlament felkérésére bocsátott ki.

Az információtechnológiai biztonság szempontjából kritikus infrastruktúrák németországi azonosításáról szóló EKB-vélemény

A Kormányzótanács 2017. április 6-án elfogadta a CON/2017/10 véleményt, amelyet a német belügyminisztérium felkérésére bocsátott ki.

A németországi pénzügyi felügyeleti jog módosításáról szóló EKB-vélemény

A Kormányzótanács 2017. április 7-én elfogadta a CON/2017/11 véleményt, amelyet a német pénzügyminisztérium felkérésére adott ki.

Az írországi árvízbiztosítás nyújtásáról szóló EKB-vélemény

A Kormányzótanács 2017. április 7-én elfogadta a CON/2017/12 véleményt, amelyet az Ír Nemzeti Parlament Pénzügyi, Közkiadási és Reformügyi Vegyes Bizottsága elnökének, valamint Írország miniszterelnökének felkérésére bocsátott ki.

A lettországi hitelnyilvántartásban szereplő adatok körének bővítéséről szóló EKB-vélemény

A Kormányzótanács 2017. április 12-én elfogadta a CON/2017/13 véleményt, amelyet a Latvijas Banka felkérésére bocsátott ki.

A további svédországi makroprudenciális eszközökről szóló EKB-vélemény

A Kormányzótanács 2017. április 20-án elfogadta a CON/2017/14 véleményt, amelyet a svéd pénzügyminisztérium felkérésére adott ki.

A szlovéniai pénzforgalmi szolgáltatásokról, az elektronikuspénz-kibocsátási szolgáltatásokról és a fizetési rendszerekről szóló törvényről szóló EKB-vélemény

A Kormányzótanács 2017. április 24-én elfogadta a CON/2017/15 véleményt, amelyet a szlovén pénzügyminisztérium felkérésére bocsátott ki.

Statisztika

2016-os éves jelentés az AnaCredit előkészítő intézkedéseiről

A Kormányzótanács 2017. március 29-én tudomásul vette a 2016. évi fázisjelentést, amelyet a Központi Bankok Európai Rendszerének Statisztikai Bizottsága készített az analitikus hitelnyújtási adatállomány (AnaCredit) projekthez történő granulált hitelezési adatgyűjtést szolgáló, hosszabb távú rendszer előkészítő intézkedéseiről.

Szervezetirányítás

Az EKB ajánlása az Európai Unió Tanácsa számára a Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique külső könyvvizsgálóiról

A Kormányzótanács 2017. március 31-én elfogadta az Európai Unió Tanácsának címzett EKB/2017/8 ajánlást, amely a Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique külső könyvvizsgálóiról szól. Az ajánlást közzétették az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és az EKB weboldalán is megjelenik.

A 2017-re eső éves felügyeleti díjak teljes összegéről szóló EKB-határozat

A Kormányzótanács 2017. április 24-én elfogadta a 2017-re eső éves felügyeleti díjak teljes összegéről szóló EKB/2017/11 határozatot, amely a hozzá tartozó sajtóközleménnyel együtt megtalálható az EKB weboldalán.

Bankfelügyelet

Az EKB iránymutatása és ajánlása a választási lehetőségek és mérlegelési jogkörök gyakorlásáról a kevésbé jelentős hitelintézetekkel kapcsolatban

A Kormányzótanács 2017. április 4-én nem emelt kifogást a Felügyeleti Testület azon javaslata ellen, hogy az EKB iránymutatást és ajánlást fogadjon el az uniós jogszabályokban biztosított választási lehetőségeknek és mérlegelési jogköröknek a kevésbé jelentősnek minősülő intézmények tekintetében történő gyakorlásáról. Az iránymutatás és az ajánlás megtalálható az EKB bankfelügyeleti weboldalán, a nyilvános konzultáció során benyújtott észrevételekre adott visszajelzések összegzésével együtt.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok