Menu

Milyen előnyünk származik az euróból?

2018. november 14. (frissítés: 2019. December 13.)

A közös pénznemet több mint 340 millió európai polgár használja. Az euro mindennapi életünk fontos része, ott van a pénztárcánkban és a bankszámlánkon. De sokkal több egy kényelmes fizetési módnál, hiszen segítségével alapvető igényeket elégítünk ki, törekvéseket valósítunk meg. Biztonságos, stabil valuta, amelyet bátran megtakaríthatunk és befektethetünk. Megkönnyíti a más euroövezeti országban való tartózkodást, tanulást és munkavállalást. Az euro összehoz bennünket.

A bevezetése óta eltelt 20 évben értékálló és megbízható pénznemnek bizonyult. Az EKB-ban az euroövezeti országok nemzeti központi bankjaival karöltve gondoskodunk az euróról, így mindannyian bízhatunk benne, hogy a pénzünk biztonságban van, és sok-sok előnyét ma is és holnap is élvezhetjük.

Stabilitás és jólét

Sokunk vágya az anyagi jólét – jó állást szeretnénk, hogy eltartsuk magunkat és a családunkat. Az EKB központi bankként az árak stabilan tartásával járul hozzá a gazdasági növekedéshez, amely munkahelyeket teremt. Fő feladatunk, hogy fenntartsuk az árstabilitást, amely létrehozza az anyagi boldogulás, a szilárd, tervezhető gazdasági jövő előfeltételeit. A stabil árak a mindennapokban azt jelentik, hogy bízhatunk benne, hogy pénzünk a jövőben is megőrzi az értékét, és hogy a vállalatok nyugodtan beruházhatnak és terjeszkedhetnek. Nyugodtak lehetünk afelől, hogy a mai egy euro holnap is egy eurót ér.

Egységben az erő

A kulturálisan sokszínű európai közösség tagjai hasonló értékrendet képviselnek. Mindannyian a béke, demokrácia és szabadság megóvására törekszünk. Másik célunk a gazdasági jólét, és a nemzetközi porondon is szeretnénk nagyobb szót kapni.

Azáltal, hogy a világ legnagyobb kereskedelmi közösségévé szerveződünk és megteremtjük az egységes európai piacot, folyamatosan közelítünk az említett célok sikeres megvalósításához. Az euro azzal, hogy az euroövezeti lakosoknak lehetővé teszi a közös piac előnyeinek a kiaknázását, az európai integrációt is előmozdítja.

A zsebünkben levő eurobankjegyek és érmék az európai egység kézzelfogható jelképei. Az összetartozás érzését adja nekünk, minden nap emlékeztet a sok elért eredményre.

Az euro megkönnyíti

A pénztárcánkban levő euróval 19 európai országban fizethetünk anélkül, hogy pénzt kellene váltanunk és az átváltásért fizetnünk kéne. Kényelmesebben és olcsóbban utazhatunk ezekben az országokban, és életünk egyéb szempontból is leegyszerűsödik, például a külföldi tanulás, munkavállalás és tartózkodás terén. Az eurónak köszönhetően az euroövezeti fogyasztók közvetlenül össze tudják vetni az árakat, és határon átnyúlva is fizethetnek. Emellett a vállalatoknak is kevesebb okuk van az árfolyamok okozta aggodalomra.

Tudta?

Az euro bevezetése óta eltelt 20 évben az árak stabilan alakultak az euroövezetben.

Az infláció 1999. január 1-je óta átlagosan 1,7%, ami alacsonyabb a 70-es, 80-as és 90-es években az egyes országokban az euro bevezetése előtt tapasztalt árromlásnál.

Együtt gazdagabbak vagyunk.

Az EU-ban az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) ma akár egyötödével is kevesebb lenne, ha a II. világháború után nem valósul meg az integráció.

Az euroövezet mondhatja magáénak a világ egyik legnagyobb és legerősebb gazdaságát.

Az egy főre jutó GDP-t tekintve második helyen áll a világ vezető gazdaságai között.

Az euro a világ egyik legfontosabb valutája.

Az euróban, illetve USA-dollárban zajló nemzetközi fizetésforgalom nagyjából azonos arányú, továbbá a hitelfelvétel és a hitelezés tekintetében is az euro a világ második legnépszerűbb pénzneme.

Nagy az euro támogatottsága az emberek között.

A legutóbbi Eurobarometer felmérés eredményei szerint az euroövezetben négy emberből három – 2004 óta a legmagasabb arány – támogatja az eurót.

Európai uniós lakosként elmondhatjuk, hogy immár 70 éve folyamatosan béke van.