Opțiuni de căutare
Home Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Rata negativă a dobânzii aplicată de BCE

12 iunie 2014

Mandatul Băncii Centrale Europene constă în asigurarea stabilităţii preţurilor, vizând menţinerea ratei inflaţiei la un nivel inferior, dar apropiat de 2% pe termen mediu. La fel ca majoritatea băncilor centrale, BCE influenţează inflaţia prin stabilirea ratelor dobânzilor. Dacă dorește să ia măsuri împotriva unui nivel prea ridicat al inflaţiei, în general, banca centrală majorează ratele dobânzilor, împrumuturile devenind astfel mai costisitoare, iar economisirea, mai atractivă. În schimb, dacă dorește să combată o inflaţie prea scăzută, banca centrală reduce ratele dobânzilor. Întrucât se anticipează că inflaţia în zona euro se va menţine semnificativ sub 2% pe o perioadă îndelungată, Consiliul guvernatorilor BCE a considerat necesară reducerea ratelor dobânzilor. BCE are la dispoziţie trei rate principale ale dobânzilor asupra cărora poate acţiona: rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală pentru împrumuturile overnight acordate băncilor, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare și rata dobânzii la facilitatea de depozit. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare este rata la care băncile pot împrumuta periodic fonduri de la BCE, iar rata dobânzii la facilitatea de depozit reprezintă dobânda pe care băncile o primesc pentru fondurile depozitate la banca centrală. Toate cele trei rate au fost reduse. Pentru a menţine o piaţă monetară funcţională, care să permită băncilor comerciale să își acorde împrumuturi reciproc, aceste rate nu pot avea niveluri prea apropiate. Întrucât rata dobânzii la facilitatea de depozit se situa deja la 0%, iar cea la operaţiunile de refinanţare, la 0,25%, o reducere a celei din urmă la 0,15% implica diminuarea ratei la facilitatea de depozit la −0,10 % pentru a menţine acest coridor. Această reducere face parte dintr-un mix de măsuri destinate asigurării stabilităţii preţurilor pe termen mediu, o condiţie necesară pentru o creștere economică sustenabilă în zona euro.

Acum trebuie să plătesc un comision băncii pentru depozitele mele? Care este efectul acestei rate negative a dobânzii asupra economiilor mele?

Nu va exista niciun impact direct asupra economilor dumneavoastră. Numai băncile care depun bani în anumite conturi la BCE trebuie să plătească această dobândă. Băncile comerciale pot alege, desigur, să reducă ratele dobânzilor pe care le oferă persoanelor care deţin conturi de economii. În același timp, totuși, consumatorii și companiile pot lua credite mai ieftin, acest fapt contribuind la stimularea redresării economice. Într-o economie de piaţă, randamentul economiilor este stabilit de cerere și de ofertă. De exemplu, ratele scăzute ale dobânzilor pe termen lung sunt rezultatul unei creșteri economice reduse și al unui randament insuficient al capitalului. De fapt, deciziile BCE privind ratele dobânzilor vor fi, în cele din urmă, în avantajul persoanelor care deţin conturi de economii, deoarece susţin creșterea economică, creând astfel un climat în care ratele dobânzilor pot reveni treptat la niveluri mai ridicate.

Dar de ce să fie pedepsite persoanele care deţin conturi de economii și să fie recompensate cele care iau împrumuturi?

Activitatea de bază a unei bănci centrale se referă la sporirea sau diminuarea atractivităţii economisirii sau a contractării de împrumuturi pentru populaţie și companii, neavând drept scop pedepsirea sau recompensarea vreunei părţi. Prin reducerea ratelor dobânzilor și, implicit, diminuarea atractivităţii economisirii și sporirea atractivităţii contractării de împrumuturi, banca centrală încurajează populaţia să cheltuiească bani sau să investească. Pe de altă parte, dacă banca centrală majorează ratele dobânzilor, se stimulează mai degrabă economisirea și mai puţin cheltuielile la nivel agregat, ceea ce poate contribui la „răcirea” unei economii care suferă de o inflaţie ridicată. Acest comportament nu este specific BCE, ci se aplică tuturor băncilor centrale.

Pot evita băncile rata negativă a dobânzii la facilitatea de depozit? De exemplu, nu pot decide pur și simplu să deţină mai multe bancnote?

Dacă deţine mai mulţi bani decât se solicită pentru îndeplinirea cerinţelor privind rezervele minime obligatorii și dacă nu dorește să împrumute fonduri altor bănci comerciale, o bancă are numai două opţiuni: să depoziteze banii într-un cont la banca centrală sau să îi deţină sub formă de numerar. Dar nici deţinerea sub formă de numerar nu este total lipsită de costuri − cu atât mai mult cu cât banca are nevoie de o soluţie foarte sigură de stocare a bancnotelor. Prin urmare, sunt puţine șanse ca o bancă să aleagă această opţiune. Cel mai probabil, băncile fie împrumută bani altor bănci, fie plătesc rata negativă a dobânzii.