European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Care este rolul cursurilor de schimb?

28 iunie 2016

Ce sunt cursurile de schimb?

Un curs de schimb reprezintă cursul la care o monedă poate fi preschimbată cu o altă monedă. De exemplu, 1 EUR poate fi preschimbat contra 1,13 USD. Acest curs variază în mod constant pe piețele valutare internaționale, unde sunt tranzacționate valute de diverse tipuri. Euro este una dintre cele mai tranzacționate monede, alături de dolarul SUA, yenul japonez și lira sterlină.

BCE furnizează cursuri de schimb?

În fiecare zi, în jurul orei 16.00 (ora Europei Centrale), BCE publică cursurile valutare de referință ale euro față de 31 de monede străine. Aceste cursuri de referință au scopuri strict informative. Cursurile de schimb sunt adesea utilizate de companii și populație pentru situații financiare anuale, declarații de impunere, raportări statistice și analize economice, de exemplu. Cursurile celor 31 de monede față de euro reprezintă medii ale cursurilor de cumpărare și de vânzare și nu reflectă neapărat cursurile la care au fost efectuate tranzacțiile efective pe piață. La preschimbarea unei valute, cursul utilizat este derivat din cursurile valutare în timp real.

BCE publică, de asemenea, un curs de schimb efectiv nominal al euro pe baza mediilor ponderate ale cursurilor de schimb bilaterale față de monedele a 19 parteneri comerciali din zona euro. Acest curs indică dacă preschimbarea unei valute în euro devine, în medie, mai scumpă sau mai ieftină.

Cum influențează cursurile de schimb politica monetară?

Cursul de schimb nu reprezintă un obiectiv al politicii BCE. Aceasta înseamnă că BCE nu încearcă să influențeze cursul de schimb prin operațiunile sale de politică monetară. Principalele economii ale lumii, reunite în cadrul G20, s-au angajat să se abțină de la devalorizări competitive și de la țintirea cursurilor de schimb în scopuri concurențiale, opunându-se totodată oricăror forme de protecționism.

Cursurile de schimb au implicații pentru stabilitatea prețurilor și creșterea economică. De exemplu, cursurile de schimb influențează prețurile în cadrul schimburilor comerciale internaționale. Atunci când pot fi obținuți mai mulți dolari SUA pentru 1 EUR, cu alte cuvinte atunci când euro se apreciază, produsele americane devin mai ieftine pentru cetățenii din zona euro. Prin urmare, prețurile importurilor scad. Aceasta are un impact direct asupra inflației în zona euro prin intermediul prețurilor bunurilor de consum importate, dar și un impact indirect prin intermediul prețurilor materiilor prime importate și al bunurilor intermediare utilizate pentru producție.

BCE trebuie să monitorizeze cu atenție aceste evoluții atunci când definește politica monetară în vederea îndeplinirii mandatului său – menținerea ratelor inflației la niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu.