Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Am majorat ratele dobânzilor. Ce înseamnă această decizie pentru tine?

21 iulie 2022 (ultima actualizare: 23 septembrie 2022)

Majorarea ratelor dobânzilor ne ajută să readucem inflația la un nivel scăzut

În luna iulie 2022, Consiliul guvernatorilor BCE a majorat ratele dobânzilor pentru prima oară în ultimii 11 ani. Majorarea din septembrie a fost cea mai semnificativă din istoria BCE. Noi majorări sunt probabile în lunile următoare.

De ce am majorat ratele dobânzilor?

Suntem banca centrală responsabilă de moneda euro, iar mandatul nostru este menținerea stabilității prețurilor. Atunci când prețurile din economia noastră înregistrează o creștere prea alertă (mai exact, atunci când inflația este prea ridicată), majorarea ratelor dobânzilor ne ajută să readucem inflația la nivelul țintei noastre de 2% pe termen mediu.

Inflația creează tensiuni pentru cetățeni. Mulți se tem că aceasta va persista. Monitorizăm aceste așa-numite „așteptări privind inflația”, motiv pentru care am majorat ratele dobânzilor: scopul este de a transmite mesajul că nu vom permite menținerea inflației peste nivelul de 2%. Aceasta ne va ajuta să ținem sub control așteptările privind inflația.

Ce sunt ratele dobânzilor?

Ratele dobânzilor reprezintă costul împrumuturilor (acestea sunt adesea denumite „prețul banilor”). Dacă vrei să contractezi un împrumut de la o bancă, trebuie mai întâi să convii asupra unei anumite rate a dobânzii, care este, de obicei, o rată anuală. Să presupunem că împrumuți 10 000 EUR la o rată anuală de 3%. Aceasta înseamnă că va trebui să plătești băncii tale 300 EUR pe an, pe lângă rambursarea împrumutului. Așadar, rata dobânzii reprezintă, în esență, suma percepută de bancă pentru a-ți acorda împrumutul.

Același raționament se aplică și invers. Dobânda este suma pe care banca o plătește pentru economiile tale, mai exact atunci când banca „împrumută” bani de la tine. De exemplu, dacă plasezi 1 000 EUR în contul tău de economii la o rată anuală de 2%, la sfârșitul anului vei primi o dobândă în valoare de 20 EUR.

Ce factori determină evoluția ratelor dobânzilor?

Ratele dobânzilor pe care băncile le oferă populației și companiilor evoluează, de regulă, în tandem cu ratele stabilite de BCE, dar sunt influențate și de alți factori. Într-o economie de piață liberă precum cea a zonei euro, ratele sunt determinate și de cererea și oferta de credite, cu alte cuvinte, de sumele pe care companiile și populația doresc să le cheltuiască și să le investească și de volumul de credite disponibile.

Material explicativ: Ce reprezintă banii?

Situația este similară cu cea a altor produse sau servicii. De exemplu, dacă numeroase persoane doresc să cumpere pâine, dar aceasta nu este disponibilă în cantități suficiente, prețul său crește.

Același lucru este valabil și pentru ratele dobânzilor: atunci când companiile și populația doresc să cheltuiască și să investească, dar nu pot obține cu ușurință credite suficiente, ratele dobânzilor tind să crească, din cauza volumului redus de credite disponibile. Cu alte cuvinte, împrumuturile devin mai scumpe. În schimb, dacă cetățenii depozitează o mare parte din banii lor la bancă, economia se confruntă cu un excedent de numerar, denumit adesea „lichiditate”, prin urmare ratele dobânzilor tind să fie scăzute.

Care este rolul BCE?

BCE este banca centrală responsabilă de euro. Nu stabilim noi ratele dobânzilor care se aplică împrumuturilor sau depozitelor tale, dar le influențăm.

Noi stabilim așa-numitele „rate ale dobânzilor reprezentative” sau „rate ale dobânzilor de politică monetară”. Acestea sunt ratele pe care le oferim băncilor care doresc să contracteze împrumuturi de la noi sau să constituie la noi depozite overnight în monedă electronică.

Modificările pe care le aducem ratelor dobânzilor reprezentative se reflectă, într-o măsură mai mare sau mai mică, la nivelul întregii economii, inclusiv în împrumuturile bancare, împrumuturile de pe piață, creditele ipotecare, ratele dobânzilor la depozitele bancare și alte instrumente de plasament.

Consiliul guvernatorilor BCE adoptă decizii privind ratele dobânzilor reprezentative la aproximativ fiecare șase săptămâni.

Cum afectează ratele dobânzilor reprezentative inflația?

În perioadele de normalitate, dacă inflația este prea ridicată ca urmare a unei cereri care depășește volumul de bunuri și servicii disponibile, putem majora ratele dobânzilor pentru a spori costul creditului. Aceasta va tempera economia, va calma așteptările privind inflația și va diminua inflația.

Dacă inflația este prea scăzută, așa cum s-a întâmplat o perioadă îndelungată, putem reduce ratele dobânzilor și ieftini creditul pentru a impulsiona investițiile și cererea.

Material explicativ: De ce este importantă stabilitatea prețurilor?

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, ne-am confruntat cu o situație în care inflația este prea ridicată, dar economia înregistrează o încetinire. Prețurile, în special cele ale produselor energetice și ale alimentelor, au crescut semnificativ ca urmare a războiului. Pentru multe companii este, de asemenea, mai dificil să facă rost de materialele, piesele de schimb și lucrătorii de care au nevoie pentru producție, ceea ce agravează problemele deja generate de pandemie.

Simpla majorare a ratelor dobânzilor nu va soluționa toate aceste probleme. Aceasta nu va reduce costul produselor energetice importate, nu va umple rafturile goale ale supermarketurilor și nici nu va furniza semiconductori producătorilor de automobile.

Majorarea ratelor dobânzilor ține sub control așteptările privind inflația

Majorarea ratelor dobânzilor va permite, totuși, ținerea sub control a așteptărilor privind inflația. Dacă populația și companiile consideră că inflația ridicată va persista, este probabil ca lucrătorii să solicite majorări salariale, iar angajatorii pot, la rândul lor, să își mărească prețurile. Această evoluție este adesea denumită „spirala salarii-prețuri”. Pentru a evita apariția unei astfel de spirale, vom continua să majorăm ratele dobânzilor, ceea ce va scumpi creditul și va îmbunătăți randamentul economiilor. Ne vom asigura că firmele, lucrătorii și investitorii sunt încrezători în revenirea inflației la nivelul de 2% pe termen mediu. Nu vom permite perpetuarea așteptărilor privind niveluri mai ridicate ale inflației.