Možnosti iskanja
Home Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Povej mi več

Bi radi več podrobnosti?
Sveži uvidi v delovanje ECB.

Kaj so stanja v sistemu TARGET2?

12. avgust 2020

Kadar se denar pošilja iz ene države v drugo po sistemu TARGET2, se neto tok denarja zabeleži v bilanci stanja nacionalnih centralnih bank. Kako delujejo stanja v sistemu TARGET2 in zakaj se v zadnjih nekaj letih povečujejo?

Več

Kaj je okvir za dodatna bančna posojila?

15. maj 2020

Banke morajo imeti nemoten dostop do centralnobančne likvidnosti tudi v neugodnih razmerah, zato je Eurosistem nacionalnim centralnim bankam omogočil, da poleg splošno sprejemljivega finančnega premoženja kot zavarovanje začasno sprejemajo tudi dodatne oblike finančnega premoženja. Tukaj lahko izveste, kako je prišlo do tega in kako sistem deluje.

Več

Kaj je posojilodajalec v skrajni sili?

26. avgust 2019

Ko bankam zmanjka finančnih sredstev, se obrnejo na posojilodajalca v skrajni sili. Ampak kdo je to in kako pomaga stabilizirati bančni sistem v času krize?  Tukaj lahko izveste več o izrednih posojilih bankam.

Več

Kaj so referenčne obrestne mere?

11. julij 2019

Referenčne obrestne mere imajo v gospodarstvu ključno vlogo. Toda zakaj imajo tako velik pomen? Zakaj se trenutno reformirajo? In kaj je €STR?

Več

Kaj so neizkoriščene zmogljivosti v gospodarstvu?

18. julij 2018

Izraz neizkoriščene zmogljivosti je pogosto predmet ekonomskih razprav. Kaj pomeni, zakaj so neizkoriščene zmogljivosti pomembne za centralne banke in kako se merijo?

Več

Kaj je Evropska centralna banka?

1. junij 2018

Bi radi izvedeli več o delovanju ECB in njenem vplivu na vaše vsakodnevno življenje? Potem si oglejte tehle 20 dejstev ob naši 20. obletnici. Rojstni dan imamo 1. junija 1998. Takrat smo začeli priprave na uvedbo nove enotne valute eura.

Več

Kaj mora država storiti, da bi vstopila v euroobmočje?

23. maj 2018

Euro je doslej uvedlo 19 od 27 držav članic EU. Kaj morajo storiti države, ki ga še niso, da bi se pridružile euroobmočju?

Več

Kaj je sistem jamstva za vloge?

11. april 2018

Banke vplačujejo v sistem jamstva za vloge ter tako zagotavljajo, da so vloge njihovih strank varne tudi v kriznih časih. Takšni sistemi so še vedno organizirani na ravni posameznih držav, vendar obstajajo predlogi, da se uvede tudi evropska shema. Tukaj lahko izveste, kako omenjene sheme delujejo.

Več

Kaj je presežna likvidnost?

28. december 2017

Od finančne krize naprej ima bančni sistem kot celota več denarja – oziroma likvidnosti – kot ga v resnici potrebuje. Kaj pa sploh je presežna likvidnost? Kaj lahko banke z njo počnejo? In zakaj jo ECB dopušča?

Več

Euroobmočje v mednarodnem kontekstu

25. avgust 2017

Euroobmočje z enotno valuto povezuje 340 milijonov ljudi iz 19 držav. Kako se euroobmočje primerja z drugimi glavnimi gospodarstvi? Kakšna je njegova vloga v mednarodni trgovinski menjavi? In kaj to pomeni za Evropejce?

Več

Kako inovacije prispevajo k rasti?

27. junij 2017

Inovacije so osnovno gonilo gospodarskega napredka, ki prinaša koristi potrošnikom, podjetjem in gospodarstvu kot celoti. Na kakšen način igrajo to vlogo, kako prispevajo h gospodarski rasti in s čim jih lahko spodbujamo?

Več

Kratka predstavitev makrobonitetne politike

24. maj 2017

ECB vsakih šest mesecev objavi publikacijo o pregledu finančne stabilnosti in skupaj z drugimi organi izvaja makrobonitetne politike, s katerimi zagotavlja finančno stabilnost – ugotovite, kaj so te politike, kako delujejo in zakaj so pomembne.

Več

Zakaj je pomembno, da so cene stabilne?

8. maj 2017

Glavni cilj ECB je ohranjanje cenovne stabilnosti. To pomeni, da bi morala biti stopnja inflacije »v srednjeročnem obdobju pod 2%, a blizu te meje«. A zakaj ne 4%? Ali morda 0%? In sploh, kaj je narobe, če cene padajo?

Več

Kako bi nova tehnologija lahko preoblikovala finančne trge?

19. april 2017

Tehnologija razpršene evidence in veriženje podatkovnih blokov sta predmet razprav o inovacijah na finančnih trgih. Kaj tehnologija je in zakaj jo ECB proučuje?

Več

Ali ECB ustvarja dobiček?

16. februar 2017

Hiter odgovor je: ponavadi da. V letu 2018 je tako ustvarila 1,6 milijarde EUR dobička. Morda vas bo presenetilo, kam gre ta denar – morda celo v vašo korist. Kako? Ugotovite tukaj.

Več

Pet stvari, ki jih morate vedeti o Maastrichtski pogodbi

15. februar 2017

Maastrichtska pogodba je bila podpisana pred 25 leti, natančneje 7. februarja 1992. Kaj je v bistvu ta pogodba? In kako je spremenila Evropo?

Več

Zakaj je ECB neodvisna?

12. januar 2017

Politična neodvisnost ECB je eden izmed temeljev denarnega sistema v euroobmočju. Na tem mestu boste izvedeli, zakaj je bila ECB ustanovljena kot neodvisna institucija, kaj varuje njeno neodvisnost in kako ECB zagotavlja, da je demokratično odgovorna.

Več

Kaj je posojanje vrednostnih papirjev?

8. december 2016

Eurosistem kupuje velike količine vrednostnih papirjev, s čimer se odziva na tveganje, da bi bila inflacija predolgo na prenizki ravni. Ker se lahko zaradi tega količina vrednostnih papirjev na trgu zmanjša, posojanje pripomore k temu, da ima trg vseeno dostop do njih.

Več

Kaj so odbitki pri vrednotenju?

3. november 2016

Odbitki so eno od orodij, s katerim se zmanjšuje tveganje pri posojanju denarja. Uporablja jih tudi Eurosistem, kadar denar posoja poslovnim bankam. Toda kaj natančno so odbitki in kako delujejo?

Več

Zakaj je statistika pomembna?

19. oktober 2016

Kakšen pomen ima statistika za ECB in ljudi, ki jim služimo – tj. za prebivalce 19 držav, ki so sprejele euro?

Več

Zakaj ECB izvaja raziskave?

28. september 2016

Kakovostne raziskave, ki se izvajajo v centralnih bankah, so pomembnejše kot kdaj koli prej. Na tem mestu boste izvedeli, kako izvajamo raziskave, kako raziskave podpirajo denarno politiko in kako izbiramo tematike zanje.

Več

Kaj so linije valutnih zamenjav?

27. september 2016

Centralne banke po vsem svetu so med seboj povezane prek mreže linij valutnih zamenjav. A kaj natanko so linije valutnih zamenjav, zakaj so potrebne in kako delujejo?

Več

Kaj so takojšnja plačila

26. september 2016

Zakaj v svetu pametnih telefonov in hitrih sporočil izvršitev elektronskega plačila še vedno lahko traja en dan ali celo dlje? V pripravi je vseevropska shema takojšnjih plačil, s katero bodo vaša plačila postala hitra kot blisk.

Več

Kakšna je vloga deviznih tečajev?

28. junij 2016

Devizni tečaji vplivajo na naše življenje na različne načine: na primer, ko gremo na počitnice v državo zunaj euroobmočja, ko kupimo v tujini narejene izdelke oziroma ko na bencinski črpalki natočimo gorivo v avto. Devizni tečaji vplivajo na cene in gospodarsko rast. Tukaj se lahko poučite, kaj to pomeni za denarno politiko.

Več

Finančna stabilnost v središču pozornosti

24. maj 2016

Stabilen finančni sistem je odporen proti šokom. Toda kaj to pomeni v praksi? In kako ECB podpira finančno stabilnost?

Več

Kaj je ANFA?

5. februar 2016

ANFA (Agreement on Net Financial Assets) je sporazum med nacionalnimi centralnimi bankami euroobmočja in ECB. Določa pravila in zgornjo mejo za imetja, ki ne zadevajo denarne politike, temveč so povezana z nacionalnimi nalogami nacionalnih centralnih bank Eurosistema.

Več

Kako deluje program nakupa vrednostnih papirjev, ki ga izvaja ECB

22. januar 2016

Leto zatem, ko je ECB uvedla program nakupa vrednostnih papirjev, njegovi učinki postajajo vidni. Ugotovite, kako program deluje in kakšne koristi vam prinaša.

Več

Kaj je denar?

24. november 2015

Denar so bankovci in kovanci eura, pa tudi stanje na bančnem računu. Kaj sploh je denar? Kako nastane in kakšno vlogo ima pri tem ECB?

Več

Kaj je AnaCredit?

11. november 2015

AnaCredit bo nov podatkovni niz s podrobnimi informacijami o posameznih bančnih posojilih v euroobmočju. Ime pomeni »analitični kreditni podatkovni nizi« (analytical credit datasets).

Več

Pet stvari, ki jih morate vedeti o ECB

10. julij 2015

Če bi vas prosili, da poveste nekaj osnovnih stvari o ECB, kaj bi rekli? Tu je pet glavnih točk.

Več

Ali ECB »razlašča« varčevalce?

18. maj 2015

So sedanje nizke obrestne mere ECB davek na varčevanje? Nova študija kaže, da glavni dejavnik za varčevalce na srednji in dolgi rok niso obrestne mere centralne banke ampak stanje gospodarstva.

Več

Kaj je razširjeni program nakupa vrednostnih papirjev?

22. januar 2015

ECB je 22. januarja 2015 napovedala razširjeni program nakupa vrednostnih papirjev. Z njim se k obstoječim programom nakupa vrednostnih papirjev zasebnega sektorja dodajajo nakupi državnih obveznic, cilj teh nakupov pa je preprečiti, da bi obdobje nizke inflacije trajalo predolgo.

Več

O rotaciji glasovalnih pravic v Svetu ECB

1. december 2014

Guvernerji nacionalnih centralnih bank si glasovalne pravice v Svetu ECB izmenjujejo po sistemu rotacije. Oglejte si, kako se sprejemajo odločitve in zakaj je bil sistem rotacije uveden.

Več

O negativni obrestni meri ECB

12. junij 2014

Svet ECB je 5. junija 2014 uvedel negativno obrestno mero za odprto ponudbo mejnega depozita. Kakšni so bili razlogi za to odločitev? Kako to vpliva na moje prihranke?

Več

Vse strani v tem razdelku