În detaliu
Aveți nevoie de mai multe detalii?
Informații de dată recentă despre activitățile BCE.

What is a deposit guarantee scheme?
11 April 2018
Banks pay into a deposit guarantee scheme to make sure their customers’ deposits are safe even in times of crisis. So far, such schemes are organised on a national level. There are proposals to introduce a European scheme. Find out how these schemes work.
more

Ce reprezintă surplusul de lichiditate?
28 decembrie 2017
Ca urmare a crizei financiare, în sistemul bancar în ansamblu au existat mai mulți bani – mai multă lichiditate – decât este strict necesar. Dar ce anume reprezintă surplusul de lichiditate? Ce pot face băncile cu acesta? Și de ce permite BCE existența acestuia?
Mai mult

De ce sunt ratele dobânzilor de referință atât de importante?
21 septembrie 2017
Ratele dobânzilor de referință dețin un rol esențial în sistemul financiar și în cel bancar, precum și în economie. Acestea sunt utilizate de diverși agenți care acordă credite întreprinderilor, populației și altor entități. Aflați cum sunt calculate ratele dobânzilor de referință, de ce sunt importante și care este rolul BCE.
Mai mult

Zona euro în termeni comparativi
25 august 2017
Zona euro unește, sub umbrela unei monede unice, 340 de milioane de cetățeni din 19 țări. Unde se situează zona euro în raport cu alte economii importante? Care este rolul său în cadrul schimburilor comerciale internaționale? Și ce înseamnă acest lucru pentru cetățenii europeni?
Mai mult

Cum conduce inovarea la creștere economică?
27 iunie 2017
Inovarea reprezintă un motor esențial al avansului economic, de care beneficiază consumatorii, companiile și economia în ansamblu. În ce mod îndeplinește inovarea acest rol, cum contribuie aceasta la creșterea economică și ce se poate face pentru a o promova?
Mai mult

Un ghid rapid privind politicile macroprudențiale
24 mai 2017
La fiecare șase luni, BCE publică raportul Financial Stability Review. BCE și alte autorități asigură stabilitatea financiară cu ajutorul unor politici macroprudențiale: aflați cum, ce și de ce.
Mai mult

De ce este importantă stabilitatea prețurilor?
8 mai 2017
Obiectivul principal al BCE este menținerea stabilității prețurilor. Aceasta înseamnă că ratele inflației ar trebui să fie „inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu”. De ce nu 4%? Sau 0%? Și, în orice caz, de ce este problematică scăderea prețurilor? Aflați aici.
Mai mult

Cum ar putea transforma noua tehnologie piețele financiare?
19 aprilie 2017
Tehnologia registrului distribuit (distributed ledger technology) și lanțurile de blocuri (blockchain) se află în centrul unei dezbateri pe tema inovației pe piețele financiare. Ce reprezintă acestea și de ce suscită atenția BCE?
Mai mult

Realizează BCE profit?
16 februarie 2017
Pentru a răspunde rapid: de obicei, da. În anul 2016, BCE a înregistrat un profit de peste 1 miliard EUR. Destinația acestor bani ar putea însă să vă surprindă, putând fi chiar în beneficiul dumneavoastră. În ce mod? Aflați aici.
Mai mult

Cinci lucruri pe care trebuie să le știți despre Tratatul de la Maastricht
15 februarie 2017
Tratatul de la Maastricht a fost semnat în urmă cu 25 de ani, la 7 februarie 1992. Dar ce reprezintă și în ce mod a schimbat acesta Europa?
Mai mult

De ce este BCE independentă?
12 ianuarie 2017
Independența politică a BCE reprezintă o componentă esențială a sistemului monetar al zonei euro. Aflați de ce BCE a fost înființată ca instituție independentă, cum îi este garantată independența și ce măsuri ia pentru asumarea responsabilității.
Mai mult

Ce reprezintă împrumutul de titluri?
8 decembrie 2016
Eurosistemul achiziționează un volum considerabil de titluri pentru a contracara riscurile unei inflații prea scăzute pe o perioadă prea îndelungată, ceea ce ar putea conduce la un volum mai redus de titluri disponibile pe piață. Prin împrumutul de titluri, piața are acces în continuare la aceste titluri.
Mai mult

Ce reprezintă marjele de ajustare a valorii (haircuts)?
3 noiembrie 2016
Marjele de ajustare a valorii reprezintă un instrument de minimizare a riscurilor asociate acordării de împrumuturi. Eurosistemul le utilizează atunci când împrumută bani băncilor comerciale. Dar ce sunt, mai exact, marjele de ajustare a valorii și cum funcționează acestea?
Mai mult

De ce sunt importante statisticile?
19 octombrie 2016
Aflați de ce sunt importante statisticile pentru BCE și pentru cei pentru care lucrăm – cetățenii din cele 19 țări care au adoptat euro.
Mai mult

De ce efectuează BCE studii?
28 septembrie 2016
Efectuarea de studii de înaltă calitate în cadrul băncilor centrale prezintă o importanță mai mare decât oricând. Aflați de ce efectuăm studii, cum sprijină acestea politica monetară și cum decidem cu privire la temele studiilor.
Mai mult

Ce sunt liniile de swap valutar?
27 septembrie 2016
Băncile centrale din întreaga lume sunt interconectate printr-o rețea de linii de swap valutar. Dar ce reprezintă, mai exact, liniile de swap valutar, de ce sunt necesare și cum funcționează?
Mai mult

Ce sunt plățile instant?
26 septembrie 2016
De ce, într-o lume a telefoanelor inteligente și a mesajelor instant, efectuarea unei plăți electronice încă durează o zi sau mai mult? În prezent, se lucrează la dezvoltarea unui sistem de plăți instant la nivel european, care va insufla avânt plăților dumneavoastră.
Mai mult

Care este rolul cursurilor de schimb?
28 iunie 2016
Cursurile de schimb ne influențează viața cotidiană în multe moduri, de exemplu atunci când plecăm în concediu în afara zonei euro, când cumpărăm produse fabricate în străinătate sau când facem plinul la stația de benzină. Cursurile de schimb influențează prețurile și creșterea economică. Aflați ce înseamnă acest lucru pentru politica monetară.
Mai mult

Stabilitatea financiară în prim-plan
24 mai 2016
Un sistem financiar stabil prezintă reziliență față de șocuri. Dar ce înseamnă acest lucru în practică? Și cum sprijină BCE stabilitatea financiară?
Mai mult

Ce este ANFA?
5 februarie 2016
ANFA reprezintă Acordul privind activele financiare nete, încheiat între băncile centrale naționale din zona euro și BCE. Acesta stabilește reguli și limite în ceea ce privește deținerile în alte scopuri decât cele de politică monetară care sunt asociate atribuțiilor naționale ale băncilor centrale naționale din Eurosistem.
Mai mult

Cum funcționează programul de achiziționare de active al BCE?
22 ianuarie 2016
La un an de la lansarea de către BCE a programului extins de achiziționare de active, impactul acestuia devine vizibil. Aflați cum funcționează programul și care sunt beneficiile acestuia.
Mai mult

Ce reprezintă banii?
24 noiembrie 2015
Bancnotele și monedele euro reprezintă bani, la fel ca și soldul unui cont bancar. Ce reprezintă, de fapt, banii? Cum sunt produși banii și care este rolul BCE?
Mai mult

Ce este AnaCredit?
11 noiembrie 2015
AnaCredit va fi o nouă bază de date care va conține informații detaliate privind creditele bancare individuale din zona euro. Denumirea provine de la „analytical credit datasets” (seturi de date analitice privind creditele).
Mai mult

Cinci lucruri pe care trebuie să le știți despre BCE
10 iulie 2015
Dacă v-am ruga să enumerați câteva idei de bază despre BCE, ce ați menționa? Vă prezentăm aici cinci aspecte principale.
Mai mult

Îi „expropriază” BCE pe cei care economisesc?
18 mai 2015
Reprezintă ratele scăzute ale dobânzilor de politică monetară ale Băncii Centrale Europene o formă de impozitare a economiilor? Un nou studiu arată că factorul determinant pentru deponenți pe termen mediu și lung nu îl constituie ratele dobânzilor de politică monetară ale băncii centrale, ci starea economiei.
Mai mult

În ce constă programul extins de achiziționare de active?
22 ianuarie 2015
La data de 22 ianuarie 2015, BCE a anunțat un program extins de achiziționare de active. Acest program adaugă achiziționarea de obligațiuni guvernamentale la programele existente ale BCE de achiziționare de active din sectorul privat, în vederea contracarării riscurilor asociate unei perioade prea îndelungate caracterizate de valori scăzute ale inflației.
Mai mult

Rotația drepturilor de vot în cadrul Consiliului guvernatorilor
1 decembrie 2014
Guvernatorii băncilor centrale naționale dețin, prin rotație, drepturi de vot în cadrul Consiliului guvernatorilor. Aflați cum sunt adoptate deciziile și de ce a fost introdus sistemul de rotație a drepturilor de vot.
Mai mult

Rata negativă a dobânzii aplicată de BCE
12 iunie 2014
La data de 5 iunie 2014, Consiliul guvernatorilor a decis să introducă o rată negativă a dobânzii la facilitatea de depozit. Care este raționamentul care stă la baza acestei decizii? Cum afectează aceasta economiile populației?
Mai mult