Laat me meer weten

Op zoek naar meer informatie?
Nieuwe inzichten in de activiteiten van de ECB.

De vertaling van deze pagina is in voorbereiding.


Why do statistics matter?

19 October 2016

Take a look at why statistics matter for the ECB and the people we serve – the citizens of the 19 countries that have adopted the euro.
more


Waarom doet de ECB onderzoek?

28 september 2016

Onderzoek van hoge kwaliteit bij centrale banken is belangrijker dan ooit. Kom te weten waarom wij onderzoek doen, hoe dit onderzoek het monetair beleid ondersteunt en hoe wij besluiten wat te onderzoeken.
meer


Wat is een valutaswapovereenkomst?

Wat is een valutaswapovereenkomst?

27 september 2016

Centrale banken over de hele wereld zijn met elkaar verbonden via een netwerk van valutaswapovereenkomsten (currency swap lines). Maar wat zijn dat precies, waar zijn ze voor nodig en hoe werken ze?
meer


... over direct betalen

26 september 2016

Waarom duurt het, in een wereld vol smartphones en razendsnelle berichten, nog steeds een dag of langer om een elektronische betaling te doen? Er wordt inmiddels gewerkt aan een Europabreed systeem voor direct betalen dat uw betalingen in een oogopslag verwerkt.
meer


Wat is de rol van wisselkoersen?

28 juni 2016

Wisselkoersen zijn op vele manieren van invloed op ons dagelijks leven: bijvoorbeeld wanneer we op vakantie gaan buiten het eurogebied, wanneer we in het buitenland gefabriceerde producten kopen of wanneer we bij het benzinestation onze auto voltanken. Wisselkoersen zijn van invloed op de prijzen en de groei. Kom meer te weten over wat dit betekent voor het monetair beleid.
meer


Spotlight op financiële stabiliteit

24 mei 2016

Een stabiel financieel stelsel is bestand tegen schokken. Maar wat betekent dat in de praktijk? En hoe ondersteunt de ECB de financiële stabiliteit?
meer
Wat is de ANFA?

5 februari 2016

De ANFA – "Agreement on Net Financial Assets" (Overeenkomst inzake Netto Financiële Activa) – is een overeenkomst tussen de nationale centrale banken van het eurogebied en de ECB. In de overeenkomst zijn de regels en limieten vastgelegd voor niet voor monetairbeleidsdoeleinden aangehouden activa die verband houden met de nationale taken van de nationale centrale banken binnen het Eurosysteem.
meer


…. over hoe het ECB-programma voor de aankoop van activa werkt

22 januari 2016

Een jaar nadat de ECB van start is gegaan met haar uitgebreide programma voor de aankoop van activa ("asset purchasing programme" of APP), is de invloed ervan zichtbaar aan het worden. Kom te weten hoe het programma werkt en hoe u er voordeel bij kunt hebben.
meer
Wat is geld?

24 november 2015

Eurobankbiljetten en euromunten zijn geld, net zoals het saldo op een bankrekening. Wat is geld eigenlijk? Hoe vindt geldschepping plaats, en wat is de rol van de ECB?
meer
Wat is AnaCredit?

11 november 2015

AnaCredit is een nieuwe database met gedetailleerde informatie over individuele bankleningen in het eurogebied. De naam staat voor “analytical credit datasets”.
meer


Vijf dingen die u over de ECB moet weten

10 juli 2015

Als we u zouden vragen enkele basisfeiten t.a.v. de ECB op te noemen, wat zou u dan zeggen? Dit zijn vijf kernpunten.
meer


Is de ECB bezig spaarders te "onteigenen"?

18 mei 2015

Zijn de beleidsrentetarieven van de ECB een belasting voor spaarders? Een nieuwe studie laat zien dat de beslissende factor voor spaarders op de middellange en lange termijn niet de beleidsrentetarieven van de centrale bank zijn maar de toestand van de economie.
meer


Wat is het uitgebreide programma voor de aankoop van activa?

22 januari 2015

Op 22 januari 2015 maakte de ECB een uitgebreid programma voor de aankoop van activa bekend. Dit programma voegt de aankoop van overheidsobligaties toe aan de bestaande ECB-programma's voor de aankoop van activa van de particuliere sector om de risico's van een te lange periode van lage inflatie aan te pakken.
meer


... over de roulatie van stemrechten in de Raad van Bestuur

1 december 2014

De presidenten/gouverneurs van de nationale centrale banken hebben in de Raad van Bestuur om de beurt stemrecht. Ontdek hoe beslissingen worden genomen en waarom het roulatiesysteem voor het stemrecht werd ingevoerd.
meer


... over de negatieve rente van de ECB

12 juni 2014

Op 5 juni 2014 voerde de Raad van Bestuur een negatieve rente in voor de depositofaciliteit. Wat zijn de overwegingen die ten grondslag liggen aan deze beslissing? Hoe is dit van invloed op uw spaargeld?
meer