Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Szeretnék többet megtudni

Érdeklik a részletek?
Friss meglátások az EKB tevékenységéről

Mit értünk TARGET2-egyenleg alatt?

2020. augusztus 12.

Amikor egyik országból pénzt utalnak a másikba a TARGET2-rendszerben, a nettó pénzáramlást az adott országok nemzeti központi bankjainak mérlegében tartják nyilván. Hogyan működnek a TARGET2-egyenlegek, és miért nőttek az elmúlt néhány év során?

Bővebben

Mi a további hitelkövetelések (ACC) keretrendszere?

2020. május 15.

Az eurorendszer – annak érdekében, hogy a bankoknak még kedvezőtlen körülmények között is teljesen elérhető legyen a jegybankpénz – lehetővé tette a nemzeti központi bankoknak, hogy az általánosan elfogadott eszközök mellett átmenetileg további fedezeteket is elfogadjanak. Ebből a kisokosból megtudhatjuk, miért került erre sor, és hogyan működik a rendszer.

Bővebben

Mi a végső hitelező?

2019. augusztus 26.

A bankok akkor fordulnak segítségért a végső hitelezőhöz, amikor kifogynak a pénzeszközökből. Ki tölti be ezt a szerepet, és válság idején hogyan segít stabilizálni a bankrendszert? Írásunkból bővebb tájékoztatást kaphat a bankoknak nyújtott sürgősségi hitelekről.

Bővebben

Minden, amit a referencia-kamatlábakról tudni kell

2019. július 11.

A referencia-kamatlábak alapvető részei gazdaságunknak. De mitől ilyen fontosak, és miért folyik az átalakításuk? Végül, mit jelent az €STR?

Bővebben

Mi a kihasználatlan kapacitás?

2018. július 18.

A „kihasználatlan kapacitás” kifejezés gyakran hangzik el közgazdasági témájú eszmecserék során. Mi ez, miért lényeges a központi bankok szempontjából, és hogyan történik a mérése?

Bővebben

Mi az Európai Központi Bank?

2018. június 1.

Szeretne többet tudni az Európai Központi Bank tevékenységéről, és arról, hogyan érinti ez a hétköznapjait? Nézze meg a 20. évfordulóra készült ismertetőnket, ahol válaszolunk ezekre a kérdésekre. 
Az EKB születésnapja 1998. június 1. Ekkor kezdtük meg az előkészületeket az egységes, új fizetőeszköz, az euro bevezetésére. 

Bővebben

Mit kell tennie egy országnak ahhoz, hogy csatlakozzon az euroövezethez?

2018. május 23.

A 27 EU-tagállam közül 19-ben bevezették az eurót. Mit kell tenniük az euroövezeten kívüli országoknak ahhoz, hogy csatlakozhassanak az övezethez?

Bővebben

Mi a betétbiztosítási rendszer?

2018. április 11.

A bankok befizetnek egy betétgarancia-rendszerbe azt biztosítandó, hogy az ügyfélbetétek válság idején is biztonságban legyenek. Mostanáig az ilyen rendszerek országos szinten szerveződtek. Jelenleg javaslatokat dolgozunk ki egy európai rendszer bevezetéséről. Olvassa el, hogyan működnek az ilyen rendszerek.

Bővebben

Mi a likviditásfelesleg?

2017. december 28.

A pénzügyi válság óta több pénz, vagy más szóval likviditás van a bankrendszer egészében, mint amennyire szigorúan véve szüksége lenne. Mit is jelent pontosan a likviditásfelesleg? Mit kezdhetnek vele a bankok? Miért engedi az EKB az ilyen pénztöbblet meglétét? 

Bővebben

Az euroövezet nemzetközi összehasonlításban

2017. augusztus 25.

Az euroövezet 19 ország 340 millió lakosát kapcsolja össze a közös pénz révén. Milyen helyet foglal el a többi jelentős gazdasághoz képest? Milyen szerepet tölt be a világ­kereskedelemben? És mit jelent mindez az európai lakosság szempontjából?

Bővebben

Hogyan szolgálja az innováció a növekedést?

2017. június 27.

Az innováció a gazdasági fejlődés nélkülözhetetlen hajtóereje, amely a fogyasztóknak, az üzleti vállalkozásoknak és a gazdaság egészének a javát szolgálja. Hogyan tölti be ezt a szerepet, hogyan járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és mit lehet tenni az előmozdítása érdekében?

Bővebben

Rövid útmutató a makroprudenciális politikáról

2017. május 24.

Az EKB félévente Pénzügyi stabilitási jelentést tesz közzé. A jegybank és más szervek a makroprudenciális politika eszközeivel gondoskodnak a pénzügyi stabilitásról. Ismerje meg, mit, hogyan és miért tesznek.

Bővebben

Miért fontos az árak stabilitása?

2017. május 8.

Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árak stabilan tartása . Ezt azt jelenti, hogy középtávon az infláció üteme 2% alatt, de ahhoz közel kell, hogy tartózkodjon. Miért nem 4%-ban vagy 0%-ban tűzik ki ezt a célt? Egyébként is mi a baj azzal, ha lemennek az árak? Írásunkból választ kap ezekre a kérdésekre.

Bővebben

Hogyan formálhatják át a technológiai újítások a pénzügyi piacokat?

2017. április 19.

A pénzügyi piaci innovációról folytatott vita újabb témái az elosztott főkönyvi technológia és a blockchain. Mik ezek, és miért vizsgálja őket az EKB?

Bővebben

Van-e az EKB-nak nyeresége?

2017. február 16.

A rövid válasz az, hogy rendszerint igen. Az EKB 2018-ben 1,6 milliárd € nyereségre tett szert. Ugyanakkor meglepő lehet, hogy mire fordítjuk ezt az összeget, ugyanis a nyereségből még az olvasó is profitálhat. Olvassa el, hogyan lehetséges ez.

Bővebben

Öt tudnivaló a maastrichti szerződésről

2017. február 15.

A maastrichti szerződést 25 évvel ezelőtt 1992. február 7-én írták alá. Miről szól ez a szerződés, és hogyan változtatta meg Európát?

Bőveben

Miért független az EKB?

2017. január 12.

Az EKB politikai függetlensége az euroövezet pénzügyi rendszerének alapköve. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy miért független intézményként működik az EKB, hogyan őrzi meg függetlenségét és mit tesz az elszámoltathatóság érdekében.

Bővebben

Hogyan működik az értékpapír-kölcsönzés?

2016. december 8.

Az eurorendszer nagy mennyiségben vásárol értékpapírt a túl sokáig túl alacsony infláció okozta kockázatok kezelésére.  Ennek hatására csökkenhet a piacon elérhető értékpapírok mennyisége. Az értékpapír-kölcsönzés biztosítja, hogy a piacon továbbra is rendelkezésre álljanak a szóban forgó értékpapírok.

Bővebben

Mi a „haircut”?

2016. november 3.

A haircut a hitelkockázatok minimalizálása céljából alkalmazott korrekciós tényező. Az eurorendszer alkalmazza a kereskedelmi bankoknak való hitelnyújtás során. Mit is jelent pontosan a haircut, és hogyan működik?

Bővebben

Miért számítanak a statisztikák?

2016. október 19.

Tekintse meg, miért fontosak a statisztikák az EKB és az általunk szolgált emberek – az eurót átvett 19 ország állampolgárai részére.

Bővebben

Miért végez kutatómunkát az EKB?

2016. szeptember 28.

Soha nem volt akkora igény nívós központi banki kutatásra, mint napjainkban. Ebből az írásból megtudhatja, miért végez az EKB kutatómunkát, miként szolgálja a kutatás a monetáris politikát és hogy hogyan határozzuk meg a kutatási témákat.

Bővebben

Mi a devizaswapkeret?

2016. szeptember 27.

A világ különböző központi bankjait devizaswapkeretek hálózata kapcsolja össze. De mik is pontosan ezek, miért van rájuk szükség, és hogyan működnek?

Bővebben

Mi az azonnali fizetés?

2016. szeptember 26.

Az okostelefonok és az azonnali üzenetek világában miért kell még mindig legalább egy napot várni egy átutalás átfutására? Már folyik a pán-európai azonnali fizetési rendszer kidolgozása, amelynek segítségével az elektronikus pénzforgalom csúcssebességre kapcsol majd.

Bővebben

Mi az árfolyam szerepe?

2016. június 28.

Az árfolyam számos módon befolyásolja életünket, például amikor az euroövezeten kívül nyaralunk, külföldi termékeket vásárolunk, vagy amikor megtankolunk a benzinkútnál. Az árfolyam kihat az árakra és a növekedésre. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mindez mit jelent a monetáris politika szempontjából.

Bővebben

Reflektorfényben a pénzügyi stabilitás

2016. május 24.

A stabil pénzügyi rendszer ellenálló a sokkokkal szemben. De mit jelent ez a gyakorlatban? Miként segíti elő az EKB a pénzügyi stabilitást?

Bővebben

Mi az ANFA?

2016. február 5.

Az ANFA (Agreement on Net Financial Assets) az euroövezet nemzeti központi bankjai és az EKB közötti, a nettó pénzügyi eszközökről szóló megállapodás. Olyan nem monetáris politikai célú állományokra vonatkozó szabályokat és határértékeket ír elő, amelyek az eurorendszer nemzeti központi bankjainak országos feladataihoz kötődnek.

Bővebben

Hogyan fejti ki hatását az EKB eszközvásárlási programja?

2016. január 22.

Egy évvel azután, hogy az EKB útjára bocsátotta a kiterjesztett eszközvásárlási programot, már láthatók az első eredmények. Itt olvashat a program hatásairól, és megtudhatja, milyen előnyökkel járhat mindannyiunk számára.

Bővebben

Mi a pénz?

2015. november 24.

Akárcsak az eurobankjegyek és érmék, a bankszámlaegyenleg is pénznek tekintendő. De mit értünk valójában a pénzen? Hogyan teremtik, és mi az EKB szerepe?

Bővebben

Mi az AnaCredit?

2015. november 11.

Az AnaCredit az euroövezet egyedi banki hiteleiről részletes tájékoztatást nyújtó új adatállomány. Neve az „analytical credit datasets”, vagyis az elemzési hitel-adatállomány angol nevének rövidítése.

Bővebben

Öt tudnivaló az EKB-ról

2015. július 10.

Ha megkérnénk, hogy nevezzen meg néhány alapvető tudnivalót az EKB-ról, melyeket emelné ki? Íme öt fontos tudnivaló.

Bővebben

„Megfosztja-e a vagyonuktól” az EKB a megtakarítókat?

2015. május 18.

Megadóztatják-e az EKB alacsony irányadó kamatlábai a megtakarítókat? Egy új tanulmány szerint közép- és hosszú távon a megtakarítók számára nem a jegybanki irányadó kamat, hanem a gazdaság állapota a meghatározó.

Bővebben

Mi a kiterjesztett eszközvásárlási program?

2015. január 22.

Az EKB 2015. január 22-én bejelentette, hogy kiterjesztett eszközvásárlási programot indít. Ezzel a már meglevő magánszektorbeli eszközvásárlási programjait terjeszti ki az állampapírok körére, hogy kezelje az elhúzódó alacsony inflációs időszakból eredő kockázatokat.

Bővebben

A kormányzótanácsi szavazati jogok rotációja

2014. december 1.

A nemzeti központi banki elnökök felváltva gyakorolják a szavazati jogot a Kormányzótanácson belül. Olvasson a döntéshozatali folyamatról, és hogy miért vezették be a rotációs szavazási rendet.

Bővebben

A negatív EKB-kamat

2014. június 12.

A Kormányzótanács 2014. június 5-én úgy határozott, hogy negatív kamatlábat vezet be a betéti konstrukcióra. Milyen megfontolás áll a döntés hátterében? Mi a kihatása a megtakarításainkra?

Bővebben

Ebben a szekcióban található oldalak