Szeretnék többet megtudni

Érdeklik a részletek?
Friss meglátások az EKB tevékenységéről

Az oldal fordítása folyamatban van.

What is securities lending?

8 December 2016

The Eurosystem is buying large amounts of securities to address the risks of inflation being too low for too long. This can lead to fewer securities being available in the market. Securities lending allows the market to keep access to these securities.
more


Mi a „haircut”?

2016. november 3.

A haircut a hitelkockázatok minimalizálása céljából alkalmazott korrekciós tényező. Az eurorendszer alkalmazza a kereskedelmi bankoknak való hitelnyújtás során. Mit is jelent pontosan a haircut, és hogyan működik?
Bővebben


Miért számítanak a statisztikák?

2016. október 19.

Tekintse meg, miért fontosak a statisztikák az EKB és az általunk szolgált emberek – az eurót átvett 19 ország állampolgárai részére.
Bővebben


Miért végez kutatómunkát az EKB?

2016. szeptember 28.

Soha nem volt akkora igény nívós központi banki kutatásra, mint napjainkban. Ebből az írásból megtudhatja, miért végez az EKB kutatómunkát, miként szolgálja a kutatás a monetáris politikát és hogy hogyan határozzuk meg a kutatási témákat.
Bővebben


Mi a devizaswapkeret?

Mi a devizaswapkeret?

2016. szeptember 27.

A világ különböző központi bankjait devizaswapkeretek hálózata kapcsolja össze. De mik is pontosan ezek, miért van rájuk szükség, és hogyan működnek?
Bővebben


Mi az azonnali fizetés?

2016. szeptember 26.

Az okostelefonok és az azonnali üzenetek világában miért kell még mindig legalább egy napot várni egy átutalás átfutására? Már folyik a pán-európai azonnali fizetési rendszer kidolgozása, amelynek segítségével az elektronikus pénzforgalom csúcssebességre kapcsol majd.
Bővebben


Mi az árfolyam szerepe?

2016. június 28.

Az árfolyam számos módon befolyásolja életünket, például amikor az euroövezeten kívül nyaralunk, külföldi termékeket vásárolunk, vagy amikor megtankolunk a benzinkútnál. Az árfolyam kihat az árakra és a növekedésre. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mindez mit jelent a monetáris politika szempontjából.
Bővebben


Reflektorfényben a pénzügyi stabilitás

2016. május 24.

A stabil pénzügyi rendszer ellenálló a sokkokkal szemben. De mit jelent ez a gyakorlatban? Miként segíti elő az EKB a pénzügyi stabilitást?
Bővebben


Mi az ANFA?

2016. február 5.

Az ANFA (Agreement on Net Financial Assets) az euroövezet nemzeti központi bankjai és az EKB közötti, a nettó pénzügyi eszközökről szóló megállapodás. Olyan nem monetáris politikai célú állományokra vonatkozó szabályokat és határértékeket ír elő, amelyek az eurorendszer nemzeti központi bankjainak országos feladataihoz kötődnek.
Bővebben


Hogyan fejti ki hatását az EKB eszközvásárlási programja?

2016. január 22.

Egy évvel azután, hogy az EKB útjára bocsátotta a kiterjesztett eszközvásárlási programot, már láthatók az első eredmények. Itt olvashat a program hatásairól, és megtudhatja, milyen előnyökkel járhat mindannyiunk számára.
Bővebben


Mi a pénz?

2015. november 24.

Akárcsak az eurobankjegyek és érmék, a bankszámlaegyenleg is pénznek tekintendő. De mit értünk valójában a pénzen? Hogyan teremtik, és mi az EKB szerepe?
Bővebben


Mi az AnaCredit?

2015. november 11.

Az AnaCredit az euroövezet egyedi banki hiteleiről részletes tájékoztatást nyújtó új adatállomány. Neve az „analytical credit datasets”, vagyis az elemzési hitel-adatállomány angol nevének rövidítése.
Bővebben


Öt tudnivaló az EKB-ról

2015. július 10.

Ha megkérnénk, hogy nevezzen meg néhány alapvető tudnivalót az EKB-ról, melyeket emelné ki? Íme öt fontos tudnivaló.
Bővebben


„Megfosztja-e a vagyonuktól” az EKB a megtakarítókat?

2015. május 18.

Megadóztatják-e az EKB alacsony irányadó kamatlábai a megtakarítókat? Egy új tanulmány szerint közép- és hosszú távon a megtakarítók számára nem a jegybanki irányadó kamat, hanem a gazdaság állapota a meghatározó.
Bővebben


Mi a kiterjesztett eszközvásárlási program?

2015. január 22.

Az EKB 2015. január 22-én bejelentette, hogy kiterjesztett eszközvásárlási programot indít. Ezzel a már meglevő magánszektorbeli eszközvásárlási programjait terjeszti ki az állampapírok körére, hogy kezelje az elhúzódó alacsony inflációs időszakból eredő kockázatokat.
Bővebben


A kormányzótanácsi szavazati jogok rotációjáról

2014. december 1.

A nemzeti központi banki elnökök felváltva gyakorolják a szavazati jogot a Kormányzótanácson belül. Olvasson a döntéshozatali folyamatról, és hogy miért vezették be a rotációs szavazási rendet.
Bővebben


A negatív EKB-kamatról

2014. június 12.

A Kormányzótanács 2014. június 5-én úgy határozott, hogy negatív kamatlábat vezet be a betéti konstrukcióra. Milyen megfontolás áll a döntés hátterében? Mi a kihatása a megtakarításainkra?
Bővebben