Szeretnék többet megtudni

Érdeklik a részletek?
Friss meglátások az EKB tevékenységéről

Az oldal fordítása folyamatban van.

Does the ECB make a profit?

16 February 2017

The quick answer is: usually, yes. In 2016 the ECB made a profit of more than €1 billion. But where this money goes might come as a surprise – it can even benefit you. How? Find out here.
more


Az oldal fordítása folyamatban van.

Five things you need to know about the Maastricht Treaty

15 February 2017

The Maastricht Treaty was signed 25 years ago on 7 February 1992. But what exactly is it? And how has it changed Europe?
more


Miért független az EKB?

2017. január 12.

Az EKB politikai függetlensége az euroövezet pénzügyi rendszerének alapköve. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy miért független intézményként működik az EKB, hogyan őrzi meg függetlenségét és mit tesz az elszámoltathatóság érdekében.
Bővebben


Hogyan működik az értékpapír-kölcsönzés?

2016. december 8.

Az eurorendszer nagy mennyiségben vásárol értékpapírt a túl sokáig túl alacsony infláció okozta kockázatok kezelésére.  Ennek hatására csökkenhet a piacon elérhető értékpapírok mennyisége. Az értékpapír-kölcsönzés biztosítja, hogy a piacon továbbra is rendelkezésre álljanak a szóban forgó értékpapírok.
Bővebben


Mi a „haircut”?

2016. november 3.

A haircut a hitelkockázatok minimalizálása céljából alkalmazott korrekciós tényező. Az eurorendszer alkalmazza a kereskedelmi bankoknak való hitelnyújtás során. Mit is jelent pontosan a haircut, és hogyan működik?
Bővebben


Miért számítanak a statisztikák?

2016. október 19.

Tekintse meg, miért fontosak a statisztikák az EKB és az általunk szolgált emberek – az eurót átvett 19 ország állampolgárai részére.
Bővebben


Miért végez kutatómunkát az EKB?

2016. szeptember 28.

Soha nem volt akkora igény nívós központi banki kutatásra, mint napjainkban. Ebből az írásból megtudhatja, miért végez az EKB kutatómunkát, miként szolgálja a kutatás a monetáris politikát és hogy hogyan határozzuk meg a kutatási témákat.
Bővebben


Mi a devizaswapkeret?

Mi a devizaswapkeret?

2016. szeptember 27.

A világ különböző központi bankjait devizaswapkeretek hálózata kapcsolja össze. De mik is pontosan ezek, miért van rájuk szükség, és hogyan működnek?
Bővebben


Mi az azonnali fizetés?

2016. szeptember 26.

Az okostelefonok és az azonnali üzenetek világában miért kell még mindig legalább egy napot várni egy átutalás átfutására? Már folyik a pán-európai azonnali fizetési rendszer kidolgozása, amelynek segítségével az elektronikus pénzforgalom csúcssebességre kapcsol majd.
Bővebben


Mi az árfolyam szerepe?

2016. június 28.

Az árfolyam számos módon befolyásolja életünket, például amikor az euroövezeten kívül nyaralunk, külföldi termékeket vásárolunk, vagy amikor megtankolunk a benzinkútnál. Az árfolyam kihat az árakra és a növekedésre. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mindez mit jelent a monetáris politika szempontjából.
Bővebben


Reflektorfényben a pénzügyi stabilitás

2016. május 24.

A stabil pénzügyi rendszer ellenálló a sokkokkal szemben. De mit jelent ez a gyakorlatban? Miként segíti elő az EKB a pénzügyi stabilitást?
Bővebben


Mi az ANFA?

2016. február 5.

Az ANFA (Agreement on Net Financial Assets) az euroövezet nemzeti központi bankjai és az EKB közötti, a nettó pénzügyi eszközökről szóló megállapodás. Olyan nem monetáris politikai célú állományokra vonatkozó szabályokat és határértékeket ír elő, amelyek az eurorendszer nemzeti központi bankjainak országos feladataihoz kötődnek.
Bővebben


Hogyan fejti ki hatását az EKB eszközvásárlási programja?

2016. január 22.

Egy évvel azután, hogy az EKB útjára bocsátotta a kiterjesztett eszközvásárlási programot, már láthatók az első eredmények. Itt olvashat a program hatásairól, és megtudhatja, milyen előnyökkel járhat mindannyiunk számára.
Bővebben


Mi a pénz?

2015. november 24.

Akárcsak az eurobankjegyek és érmék, a bankszámlaegyenleg is pénznek tekintendő. De mit értünk valójában a pénzen? Hogyan teremtik, és mi az EKB szerepe?
Bővebben


Mi az AnaCredit?

2015. november 11.

Az AnaCredit az euroövezet egyedi banki hiteleiről részletes tájékoztatást nyújtó új adatállomány. Neve az „analytical credit datasets”, vagyis az elemzési hitel-adatállomány angol nevének rövidítése.
Bővebben


Öt tudnivaló az EKB-ról

2015. július 10.

Ha megkérnénk, hogy nevezzen meg néhány alapvető tudnivalót az EKB-ról, melyeket emelné ki? Íme öt fontos tudnivaló.
Bővebben


„Megfosztja-e a vagyonuktól” az EKB a megtakarítókat?

2015. május 18.

Megadóztatják-e az EKB alacsony irányadó kamatlábai a megtakarítókat? Egy új tanulmány szerint közép- és hosszú távon a megtakarítók számára nem a jegybanki irányadó kamat, hanem a gazdaság állapota a meghatározó.
Bővebben


Mi a kiterjesztett eszközvásárlási program?

2015. január 22.

Az EKB 2015. január 22-én bejelentette, hogy kiterjesztett eszközvásárlási programot indít. Ezzel a már meglevő magánszektorbeli eszközvásárlási programjait terjeszti ki az állampapírok körére, hogy kezelje az elhúzódó alacsony inflációs időszakból eredő kockázatokat.
Bővebben


A kormányzótanácsi szavazati jogok rotációja

2014. december 1.

A nemzeti központi banki elnökök felváltva gyakorolják a szavazati jogot a Kormányzótanácson belül. Olvasson a döntéshozatali folyamatról, és hogy miért vezették be a rotációs szavazási rendet.
Bővebben


A negatív EKB-kamat

2014. június 12.

A Kormányzótanács 2014. június 5-én úgy határozott, hogy negatív kamatlábat vezet be a betéti konstrukcióra. Milyen megfontolás áll a döntés hátterében? Mi a kihatása a megtakarításainkra?
Bővebben