Mogućnosti pretraživanja
Home Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po

Više

Želite li doznati više?
Upoznajte se s aktivnostima ESB-a.

Što su salda u sustavu TARGET2?

12. kolovoza 2020.

Kada se novac šalje iz jedne u drugu državu sustavom TARGET2, neto novčani tokovi evidentiraju se u bilancama nacionalnih središnjih banaka tih država. Kako funkcioniraju salda u sustavu TARGET2 i zašto u posljednjih nekoliko godina rastu?

Više

Što su okviri za dodatna kreditna potraživanja?

15. svibnja 2020.

Kako bi banke, čak i u nepovoljnim okolnostima, imale potpun pristup likvidnosti koju osiguravaju središnje banke, Eurosustav je nacionalnim središnjim bankama omogućio da osim općeprihvaćene imovine privremeno prihvaćaju dodatne vrste kolaterala. Doznajte što su bili razlozi za tu odluku i kako će se ona provesti.

Više

Koja je institucija zajmodavac u krajnjoj nuždi?

12. kolovoza 2019.

Kada bankama ponestane sredstava, obraćaju se za pomoć instituciji koja je njihov zajmodavac u krajnjoj nuždi. Ali tko je to i kako te institucije pridonose stabilizaciji bankovnog sustava u razdobljima krize? Doznajte više o hitnom kreditiranju banaka.

Više

Sve što trebate znati o referentnim kamatnim stopama

11. srpnja 2019.

Referentne kamatne stope imaju ključnu ulogu u gospodarstvu. No zašto su toliko važne? Zašto se sada provodi reforma referentnih stopa? I što je €STR?

Više

Što je neiskorištenost gospodarskih kapaciteta?

18. srpnja 2018.

Izraz neiskorištenost gospodarskih kapaciteta često se javlja u ekonomskim raspravama. Što je ona,  zašto je važna središnjim bankama i kako se mjeri?

Više

Što je Europska središnja banka?

1. lipnja 2018.

Želite li doznati više o aktivnostima Europske središnje banke i njihovu utjecaju na vašu svakodnevicu?  Pročitajte objašnjenje koje objavljujemo povodom svoje 20. obljetnice.
ESB je stvoren 1. lipnja 1998. Tada su započele pripreme za uvođenje nove, jedinstvene valute – eura.

Više

Što država mora učiniti da bi se pridružila europodručju?

23. svibnja 2018.

Euro je uveden u 19 od 27 država članica EU-a. Što države izvan europodručja moraju učiniti da bi se pridužile europodručju?

Više

Što je sustav osiguranja depozita?

11. travnja 2018.

Banke uplaćuju sredstva u sustav osiguranja depozita kako bi depoziti njihovih klijenata bili sigurni i u kriznim situacijama. Takvi su sustavi trenutačno na nacionalnoj razini, ali predlaže se uspostavljanje europskog sustava. Doznajte kako ti sustavi funkcioniraju.

Više

Što je višak likvidnosti?

28. prosinca 2017.

Od razdoblja financijske krize u bankovnom sustavu u cjelini ima više novca, odnosno likvidnosti, nego što je zapravo nužno. No što je točno višak likvidnosti? Što banke mogu učiniti s njim? I zašto ESB dopušta njegovo postojanje?

Više

Europodručje u usporedbi s ostalim svjetskim gospodarstvima

25. kolovoza 2017.

Europodručje jedinstvenom valutom povezuje 340 milijuna ljudi iz 19 država. Kakvo je europodručje u usporedbi s ostalim velikim gospodarstvima? Koja je njegova uloga u međunarodnoj trgovini? Što to znači za Europljane?

Više

Kako inovacije potiču rast?

27. lipnja 2017.

Inovacije su ključan pokretač ekonomskog napretka od kojeg imaju koristi potrošači, poduzeća i gospodarstvo u cjelini. Kako inovacije pokreću napredak i doprinose gospodarskom rastu te kako ih promicati?

Više

Kratki vodič o makrobonitetnim politikama

24. svibnja 2017.

Svakih šest mjeseci ESB objavljuje Pregled financijske stabilnosti. ESB i ostala tijela osiguravaju financijsku stabilnost s pomoću makrobonitetnih politika. Doznajte što čine, kako i zašto.

Više

Zašto su stabilne cijene važne?

8. svibnja 2017.

Glavni je cilj ESB-a održavati stabilnost cijena. To znači da bi stope inflacije trebale biti »ispod, ali blizu 2 % u srednjoročnom razdoblju«. Zašto ne 4 %? Ili 0 %? Zašto bi pad cijena uopće bio loš? Doznajte ovdje.

Više

Kako bi nova tehnologija mogla preobraziti financijska tržišta?

19. travnja 2017.

Tehnologija distribuirane glavne knjige i lanac blokova predmet su rasprave o inovacijama na financijskim tržištima. O čemu je riječ i zašto oni zanimaju ESB?

Više

Ostvaruje li ESB dobit?

16. veljače 2017.

Ukratko rečeno, obično ostvaruje. Dobit ESB-a u 2018. iznosila je 1,6 milijarde EUR. No moglo bi vas iznenaditi kamo taj novac odlazi, a čak biste i vi mogli imati korist od njega. Kako? Doznajte ovdje.

Više

Pet stvari koje trebate znati o Ugovoru iz Maastrichta

15. veljače 2017.

Ugovor iz Maastrichta potpisan je prije 25 godina, 7. veljače 1992. No kakav je to ugovor? I kako je promijenio Europu?

Više

Zašto je ESB neovisan?

12. siječnja 2017.

Politička neovisnost ESB‑a temelj je monetarnog sustava europodručja. Doznajte zašto je ESB osnovan kao neovisna institucija, kako se štiti njegova neovisnost i što čini kako bi osigurao odgovornost.

Više

Što je pozajmljivanje vrijednosnih papira?

8. prosinca 2016.

Eurosustav kupuje velike količine vrijednosnih papira kako bi odgovorio na rizike povezane s predugim razdobljem preniske inflacije. To može dovesti do smanjenja količine vrijednosnih papira dostupnih na tržištu. Zahvaljujući pozajmljivanju tržište i dalje ima pristup tim vrijednosnim papirima.

Više

Što su korektivni faktori?

3. studenoga 2016.

Korektivni faktori su instrumenti kojima se rizik povezan s pozajmljivanjem novca svodi na najmanju moguću mjeru. Eurosustav ih upotrebljava kad god pozajmljuje novac poslovnim bankama. No što su točno korektivni faktori i kako funkcioniraju?

Više

Zašto je statistika važna?

19. listopada 2016.

Doznajte zašto je statistika važna za ESB i građane 19 država koje su prihvatile euro, za koje ESB radi.

Više

Zašto ESB provodi istraživanja?

28. rujna 2016.

Vrijednost kvalitetnih istraživanja središnjih banaka nikad nije bila veća. Doznajte zašto provodimo istraživanja, na koji se način time podupire monetarna politika i kako se odlučujemo za teme istraživanja.

Više

Što su linije za valutne ugovore o razmjeni?

27. rujna 2016.

Središnje banke diljem svijeta međusobno su povezane mrežom linija za valutne ugovore o razmjeni. Što su točno linije za valutne ugovore o razmjeni, zašto su potrebne i kako funkcioniraju?

Više

Što je trenutačno plaćanje?

26. rujna 2016.

Zašto u svijetu pametnih telefona i trenutačne razmjene poruka elektroničko plaćanje može potrajati cijeli dan ili dulje? U tijeku je razvoj paneuropskog sustava trenutačnog plaćanja zahvaljujući kojemu će se plaćanja izvršavati u trenu.

Više

Koja je uloga deviznih tečajeva?

28. lipnja 2016.

Devizni tečajevi utječu na razne aspekte naših života, na primjer kada stanovnici europodručja idu na odmor izvan europodručja, kada kupujemo proizvode proizvedene u inozemstvu ili kada točimo gorivo na benzinskoj crpki. Devizni tečajevi utječu na cijene i rast. Doznajte kako je to povezano s monetarnom politikom.

Više

Financijska stabilnost u središtu pozornosti

24. svibnja 2016.

Stabilan financijski sustav otporan je na šokove. No što to znači u praksi? I kako ESB podupire financijsku stabilnost?

Više

Što je Sporazum ANFA?

5. veljače 2016.

Sporazum o neto financijskoj imovini (Sporazum ANFA) sporazum je nacionalnih središnjih banaka europodručja i ESB-a. Njime su određena pravila i gornje granice za držanja financijske imovine koja nisu povezana s monetarnom politikom, nego s nacionalnim zadaćama nacionalnih središnjih banaka unutar Eurosustava.

Više

Kako funkcionira program kupnje vrijednosnih papira ESB‑a?

22. siječnja 2016.

Godinu dana nakon što je ESB pokrenuo svoj prošireni program kupnje vrijednosnih papira, njegov učinak postaje vidljiv. Doznajte kako program djeluje i kako vam može koristiti.

Više

Što je novac?

24. studenoga 2015.

Euronovčanice i kovanice su novac, ali novac je i saldo na bankovnom računu. Što je zapravo novac? Kako nastaje i koja je uloga ESB-a?

Više

Što je AnaCredit?

11. studenoga 2015.

AnaCredit će biti nov skup podataka s podrobnim informacijama o pojedinačnim bankovnim kreditima u europodručju. Naziv se odnosi na »analitičke skupove podataka o kreditima«.

Više

Pet stvari koje treba znati o ESB‑u

10. srpnja 2015.

Kad bismo vas zamolili da navedete nekoliko osnovnih činjenica o ESB-u, što biste rekli? U nastavku je pet najvažnijih činjenica.

Više

»Izvlašćuje« li ESB štediše?

18. svibnja 2015.

Jesu li niske kamatne stope monetarne politike koju vodi ESB zapravo porez na štednju? Novo istraživanje pokazuje da odlučujući činitelj za štediše u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju nije politika kamatnih stopa središnje banke nego stanje gospodarstva.

Više

Što je prošireni program kupnje vrijednosnih papira?

22. siječnja 2015.

ESB je 22. siječnja 2015. najavio prošireni program kupnje vrijednosnih papira. Tim je programom postojećim programima kupnje imovine privatnog sektora dodao kupnju državnih obveznica kao odgovor na rizike koji su povezani s predugim razdobljem niske inflacije.

Više

Rotacija prava glasa u Upravnom vijeću

1. prosinca 2014.

U Upravnom se vijeću u skladu sa sustavom rotacije izmjenjuju guverneri nacionalnih središnjih banaka s pravom glasa. Doznajte kako se donose odluke i zašto je uveden sustav rotacije prava glasa.

Više

Negativna kamatna stopa ESB‑a

12. lipnja 2014.

Upravno vijeće 5. lipnja 2014. odlučilo je uvesti negativnu kamatnu stopu na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod središnje banke. Zašto je donijelo tu odluku? Kako ona utječe na vaše štedne uloge?

Više

Sve stranice u ovom odjeljku