European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Zaštita od krivotvorenja

Euronovčanice se proizvode sofisticiranom tiskarskom tehnologijom. Imaju niz istaknutih zaštitnih obilježja, koja služe za odvraćanje krivotvoritelja i zahvaljujući kojima ih je lako razlikovati od krivotvorenih novčanica bez uporabe posebne opreme.

Centar za analizu krivotvorina

ESB pomno prati napredak u tehnologijama tiskanja i reproduciranja novčanica kao i broj zaplijenjenih krivotvorenih novčanica. Krivotvorene se novčanice analiziraju u središnjim bankama europodručja i Centru za analizu krivotvorina ESB-a, koji koordinira tehničke i statističke informacije o krivotvorinama. Informacije pohranjene u bazi podataka Centra dijele se s nacionalnim policijskim snagama i drugim tijelima uključenim u borbu protiv krivotvorenja. ESB također blisko surađuje s Europolom (Europski policijski ured), koji je imenovan središnjim uredom za koordinaciju zaštite eura, kao i s Interpolom (Međunarodna organizacija kriminalističkih policija) i Europskom komisijom.

Sprječavanje nezakonite uporabe digitalnih slika novčanica

Tehnologijama za borbu protiv krivotvorenja koje podupire Skupina središnjih banaka za sprječavanje krivotvorenja (CBCDG), u kojoj su predstavnici deset najvećih tijela nadležnih za izdavanje novčanica na svijetu, sprječava se digitalno krivotvorenje, a sprječavanjem proizvodnje krivotvorenih novčanica smanjuju se gubitci pojedinaca i poduzeća koji bi mogli primiti takve novčanice. Sustav za sprječavanje krivotvorenja obuhvaća tehnologije za borbu protiv krivotvorenja kojima se sprječava akvizicija i reprodukcija slika zaštićenih novčanica pomoću osobnih računala i alata za obradu digitalnih slika. Njime se sprječava neovlašteno reproduciranje novčanica. Od ESB-a se, međutim, mogu dobiti slike novčanica visoke rezolucije za uporabu u zakonite svrhe.

Radi očuvanja i povećanja integriteta eura kao svjetske valute ESB također upravlja aktivnostima povezanim s istraživanjem i razvojem novčanica te takve aktivnosti usklađuje i financira.