Menu

Partnerski program

Evropska centralna banka in nacionalne centralne banke Eurosistema so v okviru priprav na uvedbo novih bankovcev vzpostavile partnerski program. Ta proizvajalcem in ponudnikom opreme za bankovce ter drugim poklicnim organizacijam in združenjem kot tudi njihovim strankam in uporabnikom ponuja širok izbor brezplačnih informacij o novih bankovcih.

Program je namenjen tudi poslovnim bankam, trgovinam, potovalnim agencijam, menjalnicam ter vsem ostalim, ki vsakodnevno uporabljajo opremo za bankovce ali imajo pri svojem delu opravka z gotovino.

Če se želite pridružiti partnerskemu programu, izpolnite obrazec za registracijo s svojimi kontaktnimi podatki in kratkim opisom dejavnosti, ki jih vaše podjetje načrtuje ob uvedbi novih bankovcev za 100 € in 200 €.

V okviru partnerskega programa bodo ECB in nacionalne centralne banke:

  • opozarjale, da je novim bankovcem treba prilagoditi naprave za obdelavo gotovine in instrumente za preverjanje pristnosti;
  • organizirale vrsto dogodkov in prireditev pred uvedbo novih bankovcev;
  • pripravile digitalna in tiskana gradiva o novih bankovcih v 23 uradnih jezikih Evropske unije, s čimer bodo partnerjem pomagale pri obveščanju njihovih ciljnih skupin.

Od partnerjev se pričakuje, da bodo:

  • pravočasno obveščali svoje deležnike in javnost;
  • zagotovili, da bodo njihove naprave sprejemale nove bankovce.

Če bi radi prejeli več informacij o partnerskem programu, nam pišite na e-poštni naslov partnership-programme@ecb.europa.eu.

Prilagajanje naprav novim bankovcem

Proizvajalcem, dobaviteljem in lastnikom opreme za bankovce in instrumentov za preverjanje pristnosti so za lažje testiranje in prilagajanje naprav v nacionalnih centralnih bankah euroobmočja in na drugih lokacijah na voljo novi bankovci. Poleg tega so povsod v euroobmočju organizirani seminarji s podrobnostmi o izdajanju novih bankovcev.

Na voljo je redno posodobljen seznam instrumentov za preverjanje pristnosti in naprav za obdelavo bankovcev, ki jih je testirala ena od centralnih bank Eurosistema, da bi ugotovila, ali jih je mogoče uporabljati za nove bankovce.

Seznam uspešno testiranih instrumentov za preverjanje pristnosti bankovcev

Za vprašanja se partnerji lahko obrnejo na nacionalno centralno banko v svoji državi ali na Evropsko centralno banko.

Druge institucije