Menu

Partnerségi program

A partnerségi programot az Európai Központi Bank és az eurorendszer nemzeti központi bankjai az új bankjegyekre való felkészülés céljára állították fel. Keretében a bankjegyberendezések gyártói és szállítói, valamint egyéb szakmai szervezetek, szövetségek, ezek ügyfelei és felhasználói térítésmentesen széleskörű tájékoztatást kapnak az új bankjegyekről.

A program emellett megszólítja a kereskedelmi bankokat, a kiskereskedőket, a turisztikai iparág szereplőit, a pénzváltóhelyek üzemeltetőit, valamint azokat a személyeket, akik naponta dolgoznak bankjegykezelő berendezéssel vagy foglalkoznak készpénzkezeléssel.

A partnerségi programra való jelentkezéshez szíveskedjenek a regisztrációs űrlap kitöltésével megadni az elérhetőségüket, és röviden írják le, mit tervez cégük az új 100 és 200 eurós bankjegyek bevezetésére.

A partnerségi program keretében az EKB és a nemzeti központi bankok:

  • hangsúlyozzák annak a fontosságát, hogy megtörténjen a készpénzkezelő gépek és valódiságvizsgáló eszközök új bankjegyekhez való átállítása;
  • rendezvénysorozatot szerveznek az új bankjegyek bevezetését megelőző időszakban;
  • digitális és nyomtatott médiaanyagokat készítenek az új bankjegyekről az Európai Unió 23 hivatalos nyelvén, amivel támogatják a partnerek célcsoportokkal való kapcsolattartását.

A partnerektől elvárjuk, hogy:

  • időben tájékoztassák az érdekelteket és a nyilvánosságot;
  • gondoskodjanak róla, hogy a gépeik és berendezéseik elfogadják az új bankjegyeket.

A partnerségi programról a partnership-programme@ecb.europa.eu címre küldött e‑mailben kérhető bővebb információ.

A gépek átalakítása az új bankjegyek fogadására

A gépek tesztelésének és átalakításának lehetővé tétele érdekében a bankjegykezelő berendezések gyártói, a gépek és valódiságvizsgáló eszközök szállítói és tulajdonosai kapni fognak az új bankjegyekből az euroövezeti nemzeti központi bankokban vagy egyéb helyszíneken. Emellett euroövezet-szerte szemináriumokat rendezünk a kibocsátással kapcsolatos részletek ismertetésére.

Rendszeresen frissített jegyzéket adunk ki, amelyben megtalálható az eurorendszertag központi bankok által az új bankjegyekkel való kompatibilitás szempontjából bevizsgált valódiságvizsgáló eszközök és bankjegykezelő gépek névsora.

A bevizsgáláson megfelelt valódiságvizsgáló eszközök jegyzéke

Partnereink kérdéseikkel szíveskedjenek az illetékes nemzeti központi bankhoz vagy az Európai Központi Bankhoz fordulni.

Egyéb intézmények