Menu

Partnerski program

Radi priprema za uvođenje novih novčanica Europska središnja banka i nacionalne središnje banke Eurosustava uspostavile su Partnerski program. U sklopu Partnerskog programa proizvođačima i dobavljačima opreme za novčanice te drugim profesionalnim organizacijama i udrugama kao i njihovim klijentima i korisnicima besplatno se nudi široka lepeza informacija o novim novčanicama.

Program je također namijenjen poslovnim bankama, trgovcima na malo, turističkim djelatnicima, mjenjačima novca i drugima koji se svakodnevno služe opremom za novčanice ili rukuju gotovinom.

Kako biste se prijavili za Partnerski program, popunite prijavnicu tako što ćete upisati svoje podatke za kontakt i kratak opis planiranih aktivnosti vašeg poduzeća povezanih s uvođenjem novih novčanica od 100 € i 200 €.

U sklopu će Partnerskog programa ESB i nacionalne središnje banke:

  • naglašavati važnost prilagodbe uređaja za obradu gotovine i uređaja za provjeru autentičnosti novim novčanicama
  • organizirati niz događaja i aktivnosti u sklopu priprema za uvođenje novih novčanica
  • pripremiti digitalne i tiskane materijale o novim novčanicama na 23 službena jezika Europske unije kako bi pomogli partnerima u komunikaciji s ciljanim skupinama.

Očekuje se da će partneri:

  • pravodobno obavještavati svoje dionike i javnost
  • osigurati da njihovi uređaji i oprema prihvaćaju nove novčanice.

Želite li više informacije o Partnerskom programu, pišite nam na adresu partnership-programme@ecb.europa.eu.

Prilagodba uređaja novim novčanicama

U nacionalnim središnjim bankama europodručja i na drugim mjestima nove su novčanice stavljene na raspolaganje proizvođačima, dobavljačima i vlasnicima uređaja za provjeru autentičnosti novčanica kako bi se uređaji mogli testirati i prilagoditi. Osim toga, u cijelom europodručju održavaju se seminari o pojedinostima izdavanja.

Popis uređaja za provjeru autentičnosti novčanica i uređaja za obradu novčanica čiju su kompatibilnost s novim novčanicama testirale središnje banaka Eurosustava redovito se posuvremenjuje.

Popis uspješno testiranih uređaja za provjeru autentičnosti novčanica

Partneri se s pitanjima mogu obratiti svojoj nacionalnoj središnjoj banci ili Europskoj središnjoj banci.

Ostale institucije