Menu

Fenntarthatóság

Fenntartható építészet

Üveghomlokzat

© Robert Metsch

A fenntartható építészet a környezetvédelmi szempontok, a műszaki hatékonyság és a funkcionális követelmények mellett városrehabilitációs és szociális szempontokat is figyelembe vesz.

Integrált tervezési folyamat

2002-ben, az új EKB-székház nemzetközi várostervezési és építészeti tervpályázatának keretén belül az EKB meghatározta a funkcionális és térbeli programot, valamint az energiafogyasztásra vonatkozó konkrét célkitűzéseket. Emellett ismertette a telek és a környező terület állapotát.

A pályázó építészeknek szánt egyik legfontosabb üzenet az integrált tervezési folyamat iránti igény volt. Ennek megfelelően az építész, valamint a statikus mérnök és az energetikai és klímarendszerek tervezője folyamatosan együttműködéssel törekszik az épület optimális energiahatékonyságát és fenntarthatóságát megvalósítani. Az új székház koncepciója tehát a fenntarthatóságra és az optimális hatékonyságra épül. A tervezés során a gazdasági, ökológiai és társadalmi szempontokat a várható működési és karbantartási költségekkel, valamint az energiafogyasztással szembeállítva vizsgálták. Az említett szempontok a pályázat és az elbírálás minden szakaszában központi szerepet kaptak.

Városrehabilitáció

A fenntarthatóság egyik eleme a városrehabilitáció. Ennek keretén belül a Nagyvásárcsarnok körüli túlnyomórészt aszfaltozott területet, amelyet korábban tehergépkocsik parkolására és kirakodására használtak, nagy, parkosított, zöld területté alakítják át. A környék más parkjaival – így a „GrünGürtellel”, a Majna-parti Mainuferparkkal, a közeli, „sport és mozgás” témára nemrég épült Hafenparkkal, valamint az Ostend kerületben található Ostparkkal – egyetemben ez is a város „zöld tüdejének” része lesz.

Újrahasznosítás

2008 nyarán előzetes építési munkálatokkal készítették elő a terepet a fő építési munkálatokhoz. Először eltávolították a felső talajréteget, majd a szállítás előtt vegyelemezték, hogy ki tudják választani az eltávolítás leginkább környezetkímélő módját. A Nagyvásárcsarnok melléképületeit képező két négyemeletes lakótömböt téglánként lebontották, a téglákat pedig megtisztították és elraktározták, hogy a homlokzat esetleges sérüléseinek javításához felhasználhatók legyenek.

A Nagyvásárcsarnok telkén található használaton kívüli vasúti pályát gondosan eltávolították. A sínek nagy része a Härtsfeld-Museumsbahnhoz (Németország Baden-Württemberg tartományában található vasúti társaság) került, amely a nyári hónapokban szervezett gőzmozdonyos kirándulások sínpályájához használja fel őket.

Fenntarthatóság és újrahasznosítás

A korábbi Nagyvásárcsarnok újrahasznosítása és az EKB új székházának szerves részévé alakítása is fontos eleme az épület fenntarthatóságának. A telek megvásárlásakor az EKB vállalta, hogy megőrzi a Nagyvásárcsarnok külső megjelenését, és a csarnok megfelelő renoválása céljából szorosan együttműködik a helyi önkormányzattal, különös tekintettel Majna-Frankfurt és Hessen tartomány műemlékvédelmi és energiatakarékossági hatóságaira. Az együttműködés révén sikerült például olyan, az eredetihez hasonló, ám energiatakarékosabb nyílászárókat tervezni, amelyek a műemlékvédelmi hatóságok követelményeivel is összhangban vannak.