Γύρω περιοχή

Πράσινη ζώνη

Σχέδια για την κάλυψη του κενού στην GrünGürtel (πράσινη ζώνη) της Φραγκφούρτης

Σχέδια για την κάλυψη του κενού στην GrünGürtel (πράσινη ζώνη) της Φραγκφούρτης

© Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ο χώρος όπου θα ανεγερθούν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκεται στη διασταύρωση δύο αστικών χώρων πρασίνου στην περιοχή του Ostend της Φραγκφούρτης: του Mainuferpark (χώρος πρασίνου κατά μήκος της όχθης του ποταμού Main) και της GrünGürtel (πράσινη ζώνη της πόλης). Το κενό που υπάρχει σήμερα στην GrünGürtel μεταξύ Ostpark και Mainufer (όχθη του ποταμού) θα κλείσει στο μέλλον.

Το Hafenpark

Προσωρινή άποψη της αποβάθρας κατά μήκος της Ruhrorter Werft

Προσωρινή άποψη της αποβάθρας κατά μήκος της Ruhrorter Werft

© Robert Metsch

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Mainuferpark πρόκειται να επεκταθεί κατά μήκος της Hochkai (άνω αποβάθρα) της Ruhrorter Werft περνώντας μέσα από το Hafenpark μέχρι το ύψος της γέφυρας Honsellbrücke. Ο Δήμος Φραγκφούρτης διοργάνωσε διαγωνισμό για το σχεδιασμό του Hafenpark και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Άθληση και αναψυχή

Σκοπός του διαγωνισμού για το Hafenpark είναι ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση ενός χώρου που θα λαμβάνει υπόψη το μεταβιομηχανικό περιβάλλον και θα συνδυάζει τις διάφορες χρήσεις του με σύγχρονο τρόπο. Για παράδειγμα, το πάρκο θα επικεντρωθεί στο θέμα "άθληση και αναψυχή" και θα προσφέρει υποδομές σε πολίτες που δεν ανήκουν σε κάποιο σύλλογο. Κατ' αρχήν, το Hafenpark θα πρέπει να παρέχει σε όλους τους ανθρώπους που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή έναν χώρο πρασίνου στον οποίο θα μπορούν να χαλαρώσουν και να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Καφέ-εστιατόριο στην Ruhrorter Werft

Το 2011, ένας νέος χώρος με καφέ-εστιατόριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, στην Ruhrorter Werft, περίπου 250 μέτρα από το δυτικό άκρο του Hafenpark. Αυτό το νέο κτίσμα θα συνδυαστεί με τους διατηρηθέντες γερανούς που αντικατοπτρίζουν το λαμπρό βιομηχανικό παρελθόν της περιοχής. Η συγχώνευση του παρελθόντος με το παρόν θα τονιστεί ακόμη περισσότερο με την ενσωμάτωση στη δομή του κτιρίου μιας εξέδρας, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, η οποία θα βλέπει στο χώρο των γερανών.