Menu

Mestna četrt Ostend

Stičišče mesta in reke

Grossmarkthalle in mestna četrt Ostend, 2002

Grossmarkthalle in mestna četrt Ostend, 2002

© ECB/KingAir Luftfoto

Novi prostori ECB bodo zgrajeni na lokaciji nekdanje veleprodajne tržnice Grossmarkthalle v vzhodni mestni četrti Ostend. Predel zaznamuje zlitje mesta in reke. Zelo raznolika četrt Ostend se urbanistično intenzivno razvija od 1990-ih let, ko se je začela prenova neposredne okolice in njene urbane narave. Na drugi strani železniških tirov so doki vzhodnega mestnega pristanišča Osthafen, ki ima še vedno industrijski značaj, do nedavnega značilen tudi za Grossmarkthalle. O industrijski preteklosti najbolje pričata dva spomeniško zaščitena žerjava na pomolu vzdolž Grossmarkthalle.

Strukturne spremembe

Pod žerjavi na nabrežju Ruhrorter Werft

Pod žerjavi na nabrežju Ruhrorter Werft

© Robert Metsch

Nekdanje industrijsko območje vzdolž reke Majne zahodno od Grossmarkthalle se postopno spreminja v privlačno stanovanjsko četrt z velikimi zelenimi površinami. Preobrazba objektov in stavb v Ostendu je tu vidna bolje, kot kjerkoli drugje.

Spremembe urbane krajine

Nove stavbe na nabrežju Weseler Werft

Nove stavbe na nabrežju Weseler Werft

© Robert Metsch

Strukturni prehod od proizvodnega v storitveni sektor je v zadnjih letih temeljito spremenil urbano podobo četrti. Razvoj poteka predvsem vzdolž glavne prometne poti po ulici Hanauer Landstrasse, ki postaja novo središče storitvenih dejavnosti in kulturne ponudbe v tem delu mesta.