Menu

Ostend

Waar de stad en de rivier samenkomen

De Großmarkthalle in de Frankfurtse wijk Ostend, 2002

De Großmarkthalle in de Frankfurtse wijk Ostend, 2002

© ECB/KingAir Luftfoto

Het nieuwe hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt gebouwd op het terrein van de voormalige groothandelsmarkt Großmarkthalle in de Frankfurtse wijk Ostend. Op deze plek komen de stad en de rivier samen. De zeer diverse wijk Ostend is sinds de jaren negentig in ontwikkeling, en ook de onmiddellijke omgeving wordt stedebouwkundig vernieuwd. Aan de andere kant van de spoorbanen liggen de kades van de Osthafen, die nog steeds het industriële aanzien hebben dat tot voor kort ook de Großmarkthalle kenmerkte. Op de kade naast de Großmarkthalle herinneren twee paar monumentale kranen aan dit industriële verleden.

Structuurverandering

Onder de kranen van de Ruhrorter Werft

Onder de kranen van de Ruhrorter Werft

© Robert Metsch

Het voormalige industriegebied aan de Mainoevers ten westen van de Großmarkthalle verandert geleidelijk in een aantrekkelijk woongebied met groene ruimtes. Hier is de verandering in de structuren en gebouwen van Frankfurts Ostend het duidelijkst te zien.

De veranderende stad

Nieuwbouw aan de Weseler Werft

Nieuwbouw aan de Weseler Werft

© Robert Metsch

De aanblik van de wijk Ostend is de laatste jaren ingrijpend veranderd door de functieverandering van industrie naar dienstverlening, die nog steeds aan de gang is. De centrale corridor waarlangs deze ontwikkeling zich voltrekt, is de Hanauer Landstraße, die als een magneet steeds meer dienstverlenende bedrijven en culturele instellingen trekt.