Menu

Ostend

Ahol a város találkozik a folyóval

A Nagyvásárcsarnok Frankfurt Ostend negyedében (2002)

A Nagyvásárcsarnok Frankfurt Ostend negyedében (2002)

© EKB/KingAir légi felvétel

Az EKB új székháza Frankfurt keleti negyedében (Ostend) az egykori Nagyvásárcsarnok telkén kap majd helyet. A telek fekvése a város és a folyó találkozását jelképezi. A rendkívül sokszínű városrész fejlesztése már az 1990-es években megkezdődött, így a csarnok közvetlen környezete városszerkezeti szempontból átalakult. A vasúti sínek távoli végénél található az osthafeni rakpart, amely a mai napig magán viseli a környék egykori ipari jellegét. Ezt idézi a csarnok tőszomszédságában, a rakodóparton található műemlékké nyilvánított két daruszerkezet.

Szerkezeti változás

Daruk alatt a Ruhrorter rakparton

Daruk alatt a Ruhrorter rakparton

© Robert Metsch

A Majna-partnak a Nagyvásárcsarnoktól nyugatra eső, egykori ipari jellegű szakasza fokozatosan vonzó, zöldterületekkel tarkított lakóövezetté formálódik át. Az Ostend építészeti és strukturális átalakulása ezen a részen érhető tetten leginkább.

Frankfurt városképének átalakulása

Új épületek a Weseler rakparton

Új épületek a Weseler rakparton

© Robert Metsch

Az utóbbi években a feldolgozóiparról a szolgáltatásokra való folyamatos átállás átformálta a negyed városképét. A fejlődés gerince a Hanauer Landstrasse, amely mágnesként vonzza a szolgáltató és kulturális programszervező vállalkozásokat.