Menu

Ostend

Mjesto na kojem se sastaju grad i rijeka

Grossmarkthalle u frankfurtskoj četvrti Ostend, 2002.

Grossmarkthalle u frankfurtskoj četvrti
Ostend, 2002.

© ESB / KingAir Luftfoto

Nova zgrada Europske središnje banke (ESB) gradi se na mjestu nekadašnje veletržnice Grossmarkthalle u frankfurtskoj četvrti Ostend. To mjesto simbolizira stapanje grada i rijeke. Raznoliki se Ostend razvija od 90-ih godina 20. stoljeća zbog reorganiziranja njegove neposredne okolice s obzirom na urbanističku strukturu područja. Na drugom kraju željezničke pruge nalazi se luka Osthafen. Ondje su i dalje prisutne industrijske značajke koje su donedavno bile vidljive i oko zgrade Grossmarkthalle. Na pristaništu pokraj Grossmarkthallea nalaze se dvije dizalice uvrštene u popis nacionalne baštine, koje
služe kao podsjetnik na tu industrijsku prošlost.

Strukturne promjene

Ispod dizalica na pristaništu Ruhrorter Werft

Ispod dizalica na pristaništu
Ruhrorter Werft

© Robert Metsch

Nekadašnja industrijska zona koja se prostire uz rijeku Majnu zapadno od Grossmarkthallea postupno postaje privlačno stambeno područje bogato zelenim površinama. Ondje su promjene na zgradama i ostalim građevinama frankfurtskog Ostenda najupečatljivije.

Neprestane promjene panorame grada

Nove zgrade na pristaništu Weseler Werft

Nove zgrade na pristaništu Weseler Werft

© Robert Metsch

Urbanistički izgled frankfurtske četvrti Ostend posljednjih se godina promijenio zbog trajne strukturne promjene iz proizvodnog u uslužni sektor. Glavna prometnica tog područja je ulica Hanauer Landstrasse, koja poput magneta privlači sve veći broj pružatelja usluga i prostora za kulturna događanja.