Menu

Остенд

Където градът се допира до реката

Гросмарктхале във франкфуртския квартал Остенд, 2002 г.

Гросмарктхале във франкфуртския квартал Остенд, 2002 г.

© ECB/KingAir Luftfoto

Новата сграда на Европейската централна банка (ЕЦБ) се строи на мястото на някогашния пазар на едро - Гросмарктхале - във франкфуртския квартал Остенд. Това е място, където градът се допира до реката. Остенд е квартал с особено разнороден облик, който се развива от 90-те години на ХХ век насам, а непосредствените му околности се реогранизират според градоустройствените му особености. От далечната страна на железопътните релси се намират доковете Остхафен, които още носят индустриалния облик, видим доскоро и около Гросмарктхале. За индустриалното минало напомнят две обявени за културни паметници групи кранове на кея край Гросмарктхале.

Структурни промени

Под крановете на някогашната корабостроителница Рурортер Верфт

Под крановете на някогашната корабостроителница Рурортер Верфт

© Robert Metsch

Някогашната индустриална зона по брега на р. Майн от западната страна на Гросмарктхале постепенно се развива в атрактивен жилищен квартал със зелени площи. Там са най-видими промените в облика на конструкциите и сградите в Остенд.

Промяна в градския пейзаж

Нови сгради по Веселер Верфт

Нови сгради по Веселер Верфт

© Robert Metsch

През последните години продължаващото пренасочване от производството към сектора на услугите промени пейзажа на франкфуртския квартал Остенд. Централната артерия на района е ул. „Ханауер Ландщрасе“, която в общи линии привлича като магнит все повече доставчици на услуги и културно-развлекателни обекти.