Menu

Clădirea istorică a Grossmarkthalle

Clădirea

Vedere dinspre nord-est

Vedere dinspre nord-est

© Robert Metsch

Grossmarkthalle a fost construită între  1926 și 1928, după proiectul lui Martin Elsaesser, care a fost directorul Serviciului de urbanism (Stadtbaudirektor) al orașului Frankfurt pe Main între anii  1925 și 1932. Cu o lungime de 220 m, o lățime de 50 m și o înălțime maximă de 23,50 m, clădirea a adăpostit piața de gros de fructe și legume, care deservea nu doar orașul, ci întreaga regiune Rin-Main.

Utilizare

Tren oprit la Grossmarkthalle (aprox. 1930) © Institut für Stadtgeschichte

Tren oprit la Grossmarkthalle (aprox. 1930)

© Institut für Stadtgeschichte

Grossmarkthalle a fost utilizată de comercianții de gros din Frankfurt din 1928 până în 2004, când aceștia s-au mutat la Frischezentrum, în nord-vestul orașului.

Monument cultural

Grossmarkthalle, vedere dinspre sud (aprox. 1930)

Grossmarkthalle, vedere dinspre sud (aprox. 1930)

© Institut für Stadtgeschichte

O clădire reprezentativă pentru tehnologia de vârf a epocii clasice moderne, Grossmarkthalle a fost recunoscută ca monument cultural în anul 1972. Utilizând un tip nou de cadru structural, construcția era, la acea vreme, cea mai mare hală de fier beton boltită fără puncte de sprijin intermediare din lume.

Elemente constitutive

Pe amplasamentul pieței de gros se aflau inițial mai multe elemente.
Grossmarkthalle în sine era o hală comercială, având la fiecare capăt câte o aripă cu opt etaje. În aripa de vest se aflau birourile comercianților de gros și casele de marcat, iar în aripa de est, standuri suplimentare și camere frigorifice pentru depozitarea mărfurilor. Cele două aripi erau legate la clădiri anexe de câte patru etaje, în care se aflau restaurante, apartamente și punctul vamal. În partea de sud a halei existau mai multe linii ferate, întrucât majoritatea mărfurilor, în special fructele tropicale, erau transportate pe cale feroviară. Abia cu câteva decenii în urmă, transportul acestora a început să se facă pe cale rutieră.

Conservarea istorică

În conformitate cu decizia de conservare, lucrările de restaurare a Grossmarkthalle și a celor două aripi nu vor afecta aspectul exterior de bază al clădirilor. Acestea vor fi restaurate cu atenție, rămânând componente distinctive ale arhitecturii zonei. Lucrările de restaurare vor scoate la iveală anumite elemente de construcție care au fost acoperite în timp. Înainte de preluarea de către BCE a întregului amplasament, Importhalle și alte clădiri mai mici, care erau într-o stare avansată de uzură, au fost demolate.

Cadrul structural

În momentul în care a fost construită, Grossmarkthalle era cea mai mare hală de fier beton boltită fără puncte de sprijin intermediare din lume. Structura acoperișului halei principale constă din 15 bolți semicilindrice din beton, sprijinite pe coloane din beton armat. Construite după metoda Zeiss-Dywidag, bolțile din beton au lățimea de 15 m și lungimea de 43,50 m. La vârf, acestea au o grosime de numai 7,50 cm. Fațadele longitudinale ale halei sunt alcătuite în principal din structuri de beton de tip raster prevăzute cu geamuri; fațadele de la nivelul parterului, precum și cele două aripi au fost construite din cărămidă specifică epocii.