Menu

A Nagyvásárcsarnok története

Méretei

Látkép észak-keletről

Látkép észak-keletről

© Robert Metsch

Frankfurt Nagyvásárcsarnokát 1926-tól 1928-ig építették Martin Elsaesser tervei alapján, aki 1925 és 1932 között a város főépítésze volt. A 220 m hosszú, 50 m széles és legmagasabb pontján 23,5 m magas csarnokban nagybani zöldség- és gyümölcspiac működött, amely nemcsak a várost, hanem az egész Rajna-Majna-vidéket ellátta terménnyel.

Funkció

Álló vasúti szerelvény a Nagyvásárcsarnok előtt (1930 körül) © Institut für Stadtgeschichte

Álló vasúti szerelvény a Nagyvásárcsarnok előtt (1930 körül)

© Institut für Stadtgeschichte

Az épületet frankfurti nagykereskedők használták 1928-tól egészen 2004-ig, ekkor a város észak-nyugati részére, a Frischezentrumba költöztek.

Kulturális örökségvédelem

A Nagyvásárcsarnok déli irányból (1930 körül)

A Nagyvásárcsarnok déli irányból (1930 körül)

© Institut für Stadtgeschichte

A klasszikus modern kor minden korszerűségi funkcionális követelményének megfelelő épület 1972 óta műemlékvédelem alatt áll. Az előre gyártott elemekből álló csarnok korának legnagyobb nagy fesztávolságú vasbeton vázszerkezetére épült.

Három épületrész

A Nagyvásárcsarnok eredetileg a következő három részből állt:
A csarnok eredetileg piacként működött, két végében egy-egy nyolcemeletes épületszárnnyal. A nyugati szárnyban a kereskedők irodái és a pénztár, míg a keletiben további elárusítóhelyek és hűtött raktárhelyiségek kaptak helyet.
Az épületszárnyakhoz négyemeletes épületek kapcsolódnak, amelyekben éttermek, lakások és a vámkirendeltség kapott helyet.
A csarnok déli oldalán vasúti sínek húzódtak, mivel az árucikkek jó része, különösen a déligyümölcs vonaton érkezett. A közúti szállításra csak néhány évtizede tértek át.

Állagmegóvás

A műemlékvédelmi előírásnak megfelelően a restaurációs munkák nem változtatnak a Nagyvásárcsarnok és a két épületszárny alapvető megjelenésén, így ezek a gondos restauráció után az épületegyüttes karakteres alkotóelemei maradnak. A felújításnak köszönhetően egyes, az idők során elpusztult épületelemek is újjáélednek. Ilyen az importcsarnok és néhány kisebb épület, amelyeket még az EKB-nak való átruházás előtt bontottak le.

Vázszerkezet

A Nagyvásárcsarnok, építése idején a világ legnagyobb nagy fesztávolságú vasbetoncsarnoka volt. A nagycsarnok tetőszerkezete 15, vasbetonoszlopon nyugvó beton héjból áll. A Zeiss-Dywidag rendszerű vasbeton héjak 15 m széles és 43,5 m hosszú tér fölött ívelnek át, a csúcspontnál mindössze 7,5 cm vastagok.
A hosszanti homlokzatot jórészt üvegezett kazettás betonszerkezet alkotja; a homlokzat alsó szintje és a két épületszárny korabeli téglából épült.