Menu

Martin Elsaesser

Arhitekt Grossmarkthalle

Martin Elsaesser

Martin Elsaesser

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Grossmarkthalle je projektiral nemški arhitekt Martin Elsaesser v času, ko je bil »Stadtbaudirektor« oziroma vodja urada za prostorsko načrtovanje mesta Frankfurt na Majni. Grossmarkthalle je bila zgrajena v letih 1926–1928 in je verjetno njegov najpomembnejši arhitekturni projekt. Bila je ne le eden največjih stavbnih kompleksov v mestu, ampak v svojem času tudi stavba z največjo samonosno konstrukcijo iz železobetona na svetu. V metropolo se je Frankfurt razvil v času, ko je bil njegov župan Ludwig Landmann. Ta je Elsaesserja za vodjo mestnega urada za prostorsko načrtovanje imenoval v letu 1925. Elsaesser je bil odgovoren za različne javne stavbe, kot so šola Pestalozzi v Seckbachu, osnovna šola v Römerstadtu, psihiatrična klinika v Niederradu in pokriti bazen v Fechenheimu. Vseeno ni razvoja Frankfurta nobena izražala bolje kot prav Grossmarkthalle.

Življenjepis

Študij in začetek poklicne poti

Martin Elsaesser

Martin Elsaesser

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Martin Elsaesser se je rodil leta 1884 v Tübingenu. Med leti 1901 in 1906 je študiral arhitekturo na tehnični univerzi v Münchnu pri Friedrichu von Thierschu ter na tehnični univerzi v Stuttgartu pri Theodorju Fischerju. Leta 1905 je zmagal na natečaju za eno od luteranskih cerkva v Baden-Badnu in začel delati kot arhitekt. Med leti 1906 in 1908 je delal kot asistent Theodorja Fischerja v Münchnu, med leti 1911 in 1913 pa kot asistent prof. Paula Bonatza na tehnični univerzi v Stuttgartu. Tu je med leti 1912 in 1920 poleg tega predaval projektiranje, srednjeveško arhitekturo in stavbne tipe.

Vrh poklicne poti

Grossmarkthalle v 1930-ih letih

Grossmarkthalle v 1930-ih letih

© Institut für Stadtgeschichte

Med leti 1920 in 1925 je bil Elsaesser glavni direktor obrtno-tehnične šole v Kölnu, kasneje znane kot Kölner Werkschulen. Leta 1925 ga je župan Frankfurta imenoval za vodjo mestnega urada za prostorsko načrtovanje.


Nemčija v času nacionalsocializma

Na položaju »Stadtbaudirektorja« je Elsaesser ostal do leta 1932, ko se je preselil v München, kjer je še naprej delal kot arhitekt. Nato je leta 1937 odšel v Berlin, kjer je ostal do leta 1945. V času nacionalsocializma ni dobil nobenega naročila za projektiranje, uspelo pa mu je izvesti nekaj projektov v Turčiji, med drugim gradnjo sedeža poslovne banke Sümerbank v Ankari.

Povojna leta

Leta 1945 je zapustil Berlin in se v upanju, da bo dobil naročila pri obnovitvenih delih, preselil v Stuttgart. Vseeno mu kljub dejstvu, da je objavil vrsto temeljnih del o urbanističnem načrtovanju, ni uspelo dobiti nobenega naročila. Zato je leta 1948 sprejel začasno mesto rednega profesorja oblikovanja na tehnični univerzi v Münchnu, kjer je ostal do upokojitve v letu 1955.

Martin Elsaesser je umrl v Stuttgartu leta 1957.