Menu

Martin Elsaesser

Arhitectul care a proiectat Grossmarkthalle

Martin Elsaesser

Martin Elsaesser

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Grossmarkthalle a fost proiectată de Martin Elsaesser, care era la acea vreme directorul Serviciului de urbanism (Stadtbaudirektor) al orașului Frankfurt pe Main. Construită între 1926 și 1928, Grossmarkthalle reprezintă probabil cea mai importantă dintre realizările sale, fiind, pe atunci, nu doar una dintre cele mai mari construcții ale orașului, ci și cea mai vastă structură de fier beton boltită fără puncte de sprijin intermediare din lume. În perioada în care Ludwig Landmann a deținut funcția de primar al orașului, Frankfurt s-a transformat în metropolă. În anul 1925, acesta l-a numit pe Martin Elsaesser director al Serviciului de urbanism al orașului. Elsaesser a fost însărcinat cu construcția câtorva clădiri publice, printre care școala Pestalozzi din Seckbach, școala primară din Römerstadt, clinica psihiatrică din Niederrad și piscina acoperită din Fechenheim. Cu toate acestea, nicio altă clădire nu a fost mai simbolică pentru evoluția orașului Frankfurt decât Grossmarkthalle.

Biografie

Studii universitare și începutul carierei

Martin Elsaesser

Martin Elsaesser

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Martin Elsaesser s-a născut la Tübingen în anul 1884. Între anii 1901 și 1906, acesta a studiat arhitectura la Universitatea Tehnică din München, sub coordonarea lui Friedrich von Thiersch, și la Universitatea Tehnică din Stuttgart, sub coordonarea lui Theodor Fischer. În anul 1905, el a câștigat concursul de arhitectură pentru una dintre bisericile luterane din Baden-Baden și și-a început activitatea ca arhitect. Între 1906 și 1908, Martin Elsaesser a lucrat ca asistent al lui Theodor Fischer la München, iar din 1911 până în 1913, ca asistent al profesorului Paul Bonatz la Universitatea Tehnică din Stuttgart, unde i s-a atribuit și o catedră de proiectare de construcții, arhitectură medievală și tipuri de construcții, între 1912 și 1920.

Apogeul carierei

Grossmarkthalle în anii ’30

Grossmarkthalle în anii ’30

© Institut für Stadtgeschichte

În perioada 1920-1925, Elsaesser a deținut funcția de director al Școlii de Arte și Meserii din Köln, cunoscută mai târziu sub denumirea de Kölner Werkschulen (Școala de Meserii din Köln). În anul 1925, acesta a fost numit în funcția de director al Serviciului de urbanism (Stadtbaudirektor) al orașului Frankfurt pe Main de primarul Ludwig Landmann.


Germania național-socialistă

Martin Elsaesser a deținut această funcție până în anul 1932, când s‑a mutat la München, unde și‑a continuat activitatea ca arhitect, iar din 1937 până în 1945, a locuit la Berlin. În Germania național‑socialistă, nu a primit nicio comandă de planificare, dar a putut realiza diverse proiecte în Turcia, inclusiv construcția sediului central al Sümerbank la Ankara.

Perioada postbelică

În anul 1945, Elsaesser a părăsit Berlinul și s-a mutat din nou la Stuttgart, cu speranța că va primi comenzi de reconstrucție. În ciuda faptului că publicase o serie de texte esențiale în domeniul urbanismului, el nu a obținut totuși nicio comandă de planificare. Prin urmare, în anul 1948, a preluat postul de profesor suplinitor de proiectare la Universitatea Tehnică din München, unde a rămas până la ieșirea sa la pensie, în anul 1955.

Martin Elsaesser a încetat din viață la Stuttgart în 1957.