Menu

Martin Elsaesser

Arhitekt zaslužan za Grossmarkthalle

Martin Elsaesser

Martin Elsaesser

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Grossmarkthalle je projektirao Martin Elsaesser dok je obnašao dužnost ravnatelja urbanističkog zavoda (Stadtbaudirektor) Grada Frankfurta na Majni. Grossmarkthalle, izgrađen između 1926. i 1928., vjerojatno je njegov najvažniji projekt. Tada je to bio jedan od najvećih kompleksa zgrada u gradu te zgrada s najvećom samonosivom armiranobetonskom krovnom konstrukcijom na svijetu. Frankfurt se razvio u metropolu u vrijeme kada je Ludwig Landmann bio gradonačelnik. On je imenovao Elsaessera ravnateljem urbanističkog zavoda Grada Frankfurta 1925. godine. Elsaesser je bio zadužen za razne javne zgrade, kao što su škola Pestalozzischule u Seckbachu, osnovna škola Römerstadtschule, psihijatrijska klinika u Niederradu i zatvoreni bazen u Fechenheimu. No nijedna zgrada nije toliko značajan simbol razvoja Frankfurta kao što je Grossmarkthalle.
 

Biografija

Akademsko školovanje i rana karijera

Martin Elsaesser

Martin Elsaesser

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Martin Elsaesser rođen je 1884. godine u Tübingenu. Od 1901. do 1906. studirao je arhitekturu na Tehničkom sveučilištu u Münchenu pod vodstvom Friedricha von Thierscha te na Tehničkom Sveučilištu u Stuttgartu pod vodstvom Theodora Fischera. Godine 1905. pobijedio je na natječaju za projektiranje jedne luteranske crkve u Baden-Badenu i počeo raditi kao arhitekt. Između 1906. i 1908. radio je kao pomoćnik Theodora Fischera u Münchenu, a od 1911. do 1913. kao asistent profesora Paula Bonatza na Tehničkom sveučilištu u Stuttgartu, gdje je od 1912. do 1920. bio i nositelj kolegija o projektiranju zgrada, srednjovjekovnoj arhitekturi i vrstama građevina.

Vrhunac karijere

Grossmarkthalle u 1930-ima

Grossmarkthalle u 30-im godinama
20. stoljeća

© Institut für Stadtgeschichte

Između 1920. i 1925. Elsaesser je obnašao dužnost glavnog ravnatelja visoke škole za umjetnost i obrt u Kölnu, koja je poslije nazvana Kölner Werkschulen. Gradonačelnik Ludwig Landmann imenovao ga je 1925. ravnateljem urbanističkog zavoda Grada Frankfurta na Majni.

 

Nacionalsocijalistička Njemačka

Na toj je dužnosti bio do 1932., kada se odselio u München i nastavio raditi kao arhitekt; od 1937. do 1945. živio je u Berlinu. U nacionalsocijalističkoj Njemačkoj nije dobivao nikakve projektantske poslove, no radio je na raznim projektima u Turskoj, uključujući izgradnju sjedišta banke Sümerbank u Ankari.

Poslijeratne godine

Godine 1945. preselio se iz Berlina natrag u Stuttgart, nadajući se da bi mogao sudjelovati u radovima obnove. No iako je objavio niz vrlo utjecajnih radova o prostornom planiranju, nisu mu dodijeljeni nikakvi projektantski zadatci. Zato je 1948. prihvatio privremeno zamjensko mjesto redovitog profesora dizajna na Tehničkom sveučilištu u Münchenu, na kojem se zadržao sve do umirovljenja 1955. godine.

Martin Elsaesser umro je u Stuttgartu 1957.