Menu

Martin Elsaesser

Grossmarkthallen suunnittelija

Martin Elsaesser

Martin Elsaesser

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Grossmarkthallen suunnitteli 1920-luvulla Frankfurt am Mainin silloinen kaupunkisuunnittelupäällikkö (Stadtbaudirektor) Martin Elsaesser. Vuosina 1926–1928 rakennettu Grossmarkthalle on luultavasti Elsaesserin tunnetuin rakennus. Se oli aikanaan paitsi yksi kaupungin suurimmista rakennuksista myös suurin itsekantava teräsbetonirakenteinen halli maailmassa. Ludwig Landmannin pormestarikaudella Frankfurtista kehittyi suurkaupunki. Vuonna 1925 hän nimitti Martin Elsaesserin kaupunkisuunnittelupäälliköksi. Elsaesserin vastuulla oli lukuisia julkisia rakennushankkeita kuten Pestalozzi-koulu Seckbachissa, Römerstadtin ala-aste, Niederradin psykiatrinen klinikka sekä Fechenheimin uimahalli. Mikään näistä rakennuksista ei kuitenkaan ollut Frankfurtin historiassa yhtä merkityksellinen kuin Grossmarkthalle.

Elämäkerta

Opinnot ja uran alkuvaihe

Martin Elsaesser

Martin Elsaesser

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Martin Elsaesser syntyi Tübingenissä vuonna 1884. Hän opiskeli arkkitehdiksi vuosina 1901–1906 Münchenin teknillisessä yliopistossa (Friedrich von Thierschin opetuksella) ja Stuttgartin teknillisessä yliopistossa (Theodor Fischerin opetuksella). Vuonna 1905 hän voitti Baden-Badeniin rakennettavan luterilaisen kirkon suunnittelukilpailun ja aloitti arkkitehdin uransa. Vuosina 1906–1908 hän toimi Theodor Fischerin avustajana Münchenissä ja vuosina 1911–1913 professori Paul Bonatzin avustajana Stuttgartin teknillisessä yliopistossa, jossa hän myös toimi rakennussuunnittelun, keskiaikaisen arkkitehtuurin ja rakennustypologian professorina vuosina 1912–1920.

Uran huippu

Grossmarkthalle 1930-luvulla

Grossmarkthalle 1930-luvulla

© Institut für Stadtgeschichte

Vuosina 1920–1925 Elsaesser toimi Kölnin taideteollisen koulun (myöhemmin ”Kölner Werkschulen”) johtajana. Vuonna 1925 pormestari Ludwig Landmann nimitti hänet Frankfurt am Mainin kaupunkisuunnittelupäälliköksi.


Kansallissosialismin aika

Elsaesser toimi Frankfurtin kaupunkisuunnittelupäällikkönä vuoteen 1932, muutti sitten Müncheniin ja toimi siellä arkkitehtina, ja vuosina 1937–1945 hän asui Berliinissä. Kansallissosialismin aikana hän ei saanut Saksassa yhtään suunnittelutoimeksiantoa, mutta Turkissa hänellä oli useita rakennushankkeita, esim. Sümerbankin pääkonttorin rakentaminen Ankaraan.

Sodan jälkeen

Vuonna 1945 Elsaesser muutti Berliinistä takaisin Stuttgartiin toivoen pääsevänsä osallistumaan jälleenrakennukseen. Vaikka hän julkaisi useita merkittäviä artikkeleita kaupunkisuunnittelusta, hän ei saanut yhtään suunnittelutoimeksiantoa. Siksi hän otti vuonna 1948 vastaan rakennussuunnittelun professorin viransijaisuuden Münchenin teknillisessä yliopistossa. Tässä virassa hän toimi, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1955.

Martin Elsaesser kuoli Stuttgartissa vuonna 1957.