Menu

Martin Elsaesser

Arkitekten bag Grossmarkthalle

Martin Elsaesser

Martin Elsaesser

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Grossmarkthalle blev tegnet af Martin Elsaesser, da han var stadsarkitekt i Frankfurt am Main. Grossmarkthalle blev bygget mellem 1926 og 1928 og er nok det vigtigste af Elsaessers bygningsværker. Det var ikke blot et af de største bygningskomplekser i byen, det var også på det tidspunkt den største frit spændende bygning i armeret beton i verden. I Ludwig Landmanns tid som borgmester udviklede Frankfurt sig til en verdensby. I 1925 udnævnte han Elsaesser til stadsarkitekt. Elsaesser er ansvarlig for forskellige offentlige bygninger som fx Pestalozzi-skolen i Seckback, Römerstadts grundskole, den psykiatriske klinik i Niederrad og svømmehallen i Fechenheim. Grossmarkthalle blev imidlertid det vigtigste symbol på Frankfurts udvikling.

Biografi

Universitetsstudier og tidlig karriere

Martin Elsaesser

Martin Elsaesser

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Martin Elsaesser blev født i Tübingen i 1884. Fra 1901 til 1906 studerede han arkitektur på Münchens tekniske universitet under Friedrich von Thiersch samt ved Stuttgarts tekniske universitet under Theodor Fischer. I 1905 vandt han arkitektkonkurrencen om en af de protestantiske kirker i Baden-Baden og begyndte at arbejde som arkitekt. Mellem 1906 og 1908 arbejdede han som assistent for Theodor Fischer i München og fra 1911 til 1913 som assistent for professor Poul Bonatz ved Det Tekniske Universitet i Stuttgart, hvor han fra 1912 til 1920 også var professor i bygningsdesign, middelalderarkitektur og bygningstyper.

Karrierens højdepunkt

Grossmarkthalle i 1930'erne

Grossmarkthalle i 1930'erne

© Institut für Stadtgeschichte

Elsaesser var i årene 1920 til 1925 leder for det, der senere blev kendt som Kölner Werkschulen. I 1925 udnævnte borgmester Ludwig Landmann ham til stadsarkitekt i Frankfurt am Main.


Det nationalsocialistiske Tyskland

Elsaesser var stadsarkitekt i Frankfurt indtil 1932, hvor han flyttede til München og fortsatte sit arbejde som arkitekt. Fra 1937 til 1945 boede han i Berlin. I det nationalsocialistiske Tyskland fik han ingen byggebestillinger. Han fik dog til opgave at udføre forskellige projekter i Tyrkiet, herunder opførelsen af Sümerbanks hovedkvarter i Ankara.

Efterkrigsårene

I 1945 forlod han Berlin og flyttede tilbage til Stuttgart i håb om at få bestillinger på genopbygningsopgaver, men selv om Elsaesser offentliggjorde en række centrale tekster om byplanlægning, fik han stadig ingen opgaver. I 1948 accepterede han derfor en midlertidig stilling som konstitueret professor i bygningsdesign ved Det Tekniske Universitet München. Elsaesser arbejdede i denne stilling, til han gik på pension i 1955.

Martin Elsaesser døde i Stuttgart i 1957.