Menu

Мартин Елзесер

Архитектът - създател на Гросмарктхале

Мартин Елзесер

Мартин Елзесер

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Гросмарктхале е построена по проект на архитекта Мартин Елзесер по времето, когато той заема длъжността директор по градоустройството (Stadtbaudirektor) на Франкфурт на Майн. Гросмарктхале, построена в периода 1926-1928 г., е може би най-значимият от архитектурните му проекти. Това е не само един от най-големите комплекси в града, но и по това време е най-голямата свободно премостваща конструкция от армиран бетон в света. По времето, когато кмет е Лудвиг Ландман, Франкфурт се развива като метрополис. През 1925 г. Ландман назначава Елзесер за директор по градоустройството на Франкфурт. Елзесер отговаря за различните обществени сгради, например за училището „Песталоци“ в Зекбах, началното училище в Рьомерщад, психиатричната клиника в Нидеррад и закрития плувен басейн във Фехенхайм. Няма обаче сграда с по-голямо символично значение за развитието на Франкфурт от Гросмарктхале.

Биография

Образование и начало на кариерата

Мартин Елзесер

Мартин Елзесер

© Martin-Elsaesser-Stiftung

Мартин Елзесер е роден през 1884 г. в Тюбинген. От 1901 г. до 1906 г. следва архитектура при Фридрих фон Тирш в Техническия университет в Мюнхен и при Теодор Фишер в Техническия университет в Щутгарт. През 1905 г. спечелва конкурса за проект на една от лутеранските църкви в Баден-Баден и това поставя начало на кариерата му като архитект. През периода 1906-1908 г. работи като сътрудник на Теодор Фишер в Мюнхен, от 1911 г. до 1913 г. е асистент на професор Паул Бонац в Техническия университет в Щутгарт, а от 1912 г. до 1920 г. ръководи там катедра по проектиране, средновековна архитектура и типове сгради.

Върхов момент в кариерата

Гросмарктхале през 30-те години на ХХ век

Гросмарктхале през 30-те години на ХХ век

© Institut für Stadtgeschichte

От 1920 г. до 1925 г. Елзесер заема длъжността главен директор на Школата за изкуства и занаяти в Кьолн, известна по-късно като Kölner Werkschulen (Кьолнска занаятчийска школа). През 1925 г. е назначен от кмета на Франкфурт Лудвиг Ландман за директор по градоустройството.


Националсоциалистическа Германия

На поста Stadtbaudirektor Елзесер остава до 1932 г., а след това заминава за Мюнхен, където продължава да работи като архитект. През периода 1937-1945 г. живее в Берлин. По време на националсоциалистическото управление в Германия не получава поръчки за проекти, но успява да осъществи няколко в Турция, включително за построяването на централата на Шумербанк в Анкара.

След войната

През 1945 г. Елзесер се връща от Берлин в Щутгарт с надеждата да получи поръчки за реконструкция. Но макар че е публикувал редица важни трудове по градоустройство, не успява да получи поръчки за проекти. Затова през 1948 г. приема временно да изпълнява длъжността професор по дизайн в мюнхенския Технически университет и остава на нея до пенсионирането си през 1955 г.

Мартин Елзесер умира в Щутгарт през 1957 г.