Menu

Toronyház

A kettős irodatorony alapozása

2010-ben került sor a Nagyvásárcsarnok alapjainak bontási munkálataira, valamint ekkor fektették le a kettős irodatorony alapjait is. A toronyház nyugati részéhez kapcsolódik a személyzeti mélygarázs.

A kettős irodatorony alapja mintegy három méter vastag. A vasbetonszerkezethez (vagyis a benne elhelyezett acélrudakhoz) kb. 4 200 tonna acélt használtak fel. Az alapok kiöntését szakaszokra osztva kellett végrehajtani. Az egyes szakaszokban a betont folyamatosan kellett adagolni.

A pinceszintek kiépítése

2010/2011 telén került sor a kettős irodatorony és az önálló személyzeti mélygarázs építési munkálataira. A mélygarázs az irodatorony nyugati oldalán található, két szinten mintegy 600 parkolóhelyet biztosító építmény.

Tovább épülnek az emeletek

2011 júliusában a toronyház épületszerkezete már a Nagyvásárcsarnok fölé emelkedett. A két torony ugyanolyan ütemben épül: hetente egy emelettel nő; az egyik torony azonban magasabb, mint a másik. Az épületszerkezet tetejét sárga takaróponyva veszi körül, amely védi az építményt, és lehetővé teszi, hogy az építési és betonozási munkálatok kedvezőtlen időjárás és erős szél esetén is tovább folytatódhassanak – akár nagy magasságokban is –, anélkül, hogy a munkások testi épsége veszélybe kerülne. A tornyok betonmagja, valamint a műszaki elemek és a liftaknák oszlopos kúszó munkaállvány, míg a födémek táblás zsaluzat segítségével épülnek. A betonmagok építése kb. egy-három emelettel előrébb tart, mint a födémeké.

Az első átjárószint kiépítése

A toronyház két részét összekötő 14 acélgerenda első darabja 2011 novemberében került a helyére. Az átjárószintekkel együtt ezek az acélgerendák kapcsolják össze a két irodatornyot. A gerendák nagy csomópontokhoz vannak rögzítve; az első összekötőgerendát 2011 júliusában tették a helyére. Az acélgerendákat több részben szállítják az építkezés színhelyére, majd az átriumban helyezik el őket. A darabokat ezután összehegesztik, úgy, hogy minden egyes gerenda két félből álljon.