Menu

Grossmarkthalle

Planșeul Grossmarkthalle

Grossmarkthalle va găzdui un centru pentru vizitatori, un restaurant destinat personalului, o cafeteria, precum și săli de conferință. Aceste spații vor fi integrate în holul principal, pe baza conceptului „casă în casă”. Planșeul original din anii '20 al halei, precum și substructura acestuia, nu sunt suficient de stabile pentru a susține aceste noi elemente arhitectonice, necesitând, prin urmare, o nouă structură de susținere. În plus, va exista un subsol nou, rezistent la apă, care va adăposti arhivele și compartimentele tehnice.

În vara anului 2010, excavatoarele au demolat tavanul și coloanele tip ciupercă din beton armat. Aceste lucrări nu au avut niciun impact asupra structurii Grossmarkthalle, deoarece coloanele diagonale care susțin bolțile acoperișului se sprijină pe fundații separate, care coboară până la subsol.

Montarea piloților pentru noile elemente arhitectonice, precum și a unei structuri portante din beton de aproximativ 3 500 de metri pentru temelia coloanelor existente a fost finalizată în anul 2010.

Lucrări de demolare pentru construirea clădirii de acces

Clădirea de acces are rolul de a crea o legătură funcțională și vizuală între Grossmarkthalle și turnul dublu de birouri. Aceasta se va intersecta cu Grossmarkthalle pentru a marca în mod vizibil intrarea din partea de nord pe Sonnemannstrasse. Totodată, clădirea de acces va găzdui spațiul destinat conferințelor de presă.

Pentru a permite construirea clădirii de acces, trei segmente ale acoperișului au fost demolate în luna august 2010, cu acordul autorităților responsabile de conservarea monumentelor istorice. Cele trei bolți semicilindrice de beton fuseseră afectate de raidurile aeriene din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și reconstruite în anii '50.

Acestea au fost îndepărtate cu ajutorul excavatoarelor, conform unui plan atent elaborat: mai întâi a fost demolată fațada, păstrându-se cadrul structural al bolților acoperișului. Ulterior, au fost demolate bolțile propriu-zise, iar, în final, cadrul structural, care era format din stâlpi de susținere din beton armat. Excavatoarele au respectat planul cu meticulozitate pentru a nu afecta elementele originale ale clădirii.

Restaurarea Grossmarkthalle

Restaurarea Grossmarkthalle, care a fost construită în perioada 1926-1928 după un plan al profesorului Martin Elsaesser, reprezintă o etapă importantă a lucrărilor de construcție. Aspectul general al clădirii va fi menținut, fațadele și suprafețele fiind restaurate în conformitate cu ordinul de conservare. În anul 2010, au fost demontate și remontate rosturi orizontale cu o lungime totală de aproximativ 7 000 m și 32 500 de rosturi transversale din clădirile laterale. În plus, au fost reparate aproximativ 14 000 de defecte ale structurii de beton.

Lucrări de fundație pentru construirea clădirii de acces

Nucleul de beton al clădirii de acces, care s-a ridicat deja deasupra deschizăturii practicate în hală, indică de acum poziția clădirii de acces, orientată către Sonnemannstrasse.

Structura de susținere pentru elementele construcției de tip „casă în casă”

Au fost finalizate noul subsol, parterul și primele etaje ale construcției de tip „casă în casă”, iar scara largă care va face legătura cu spațiul de conferințe prefigurează deja dimensiunile și proporțiile noilor clădiri interne în raport cu hala.

Restaurarea bolților acoperișului

Bolțile acoperișului au fost realizate prin torcretare, procedeu de ultimă generație la momentul respectiv, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care Grossmarkthalle a fost declarată monument istoric în 1972. Bolțile sunt, în prezent, restaurate și, contrar temerilor inițiale, calitatea acestora s-a dovedit surprinzător de bună. Se înlătură stratul exterior de carton bituminat și pelicula din polistiren pentru a se putea aplica un nou strat de izolație și se restaurează stratul interior de beton.

Restaurarea fațadei clădirii din aripa de est

Din primăvara anului 2010 se efectuează reparații la fațada din cărămidă a clădirii din aripa de est. Acestea au constat în înlocuirea integrală a mortarului de la îmbinări. Profilul cu rosturi al fațadei de cărămidă este una dintre trăsăturile specifice ale Grossmarkthalle: conform proiectului realizat de Martin Elsaesser, care, la acea vreme, era directorul Serviciului de urbanism al orașului Frankfurt pe Main, lățimea rosturilor orizontale urma să măsoare 2,5 cm, mult peste cea a rosturilor verticale de tasare, de numai 1 cm. Scopul urmărit era să se evidențieze dimensiunea orizontală a asizelor de cărămidă. Acest efect artistic a fost amplificat prin culoarea rosturilor, cele orizontale fiind umplute cu mortar de nuanță mai deschisă, iar cele verticale de tasare, cu mortar închis la culoare. Obiectivul restaurării atente a rosturilor este acela de a reproduce această trăsătură originală a fațadei.