Grossmarkthalle

Pod Grossmarkthallea

U Grossmarkthalleu će se nalaziti centar za posjetitelje, restoran za zaposlenike, kafeterija i konferencijske dvorane. Te će prostorije biti integrirane u Grossmarkthalle na temelju načela »kuća u kući«. Izvorni pod iz 20-ih godina 20. stoljeća i konstrukcije koje su ispod njega nisu dovoljno snažni za podupiranje novih građevinskih elemenata, zbog čega je potreban nov konstrukcijski okvir. Izgradit će se i nov, vodootporan podrum u kojem će biti smješten arhiv i tehničke prostorije.

U ljeto 2010. bagerima su srušeni armiranobetonski stropovi i gljivasti stupovi. Ti radovi nisu utjecali na strukturu Grossmarkthallea jer dijagonalni stupovi koji podupiru krovne ljuske imaju zasebne temelje koji sežu sve do podruma.

Radovi na postavljanju pilotnih temelja za nove građevinske elemente te izgradnja betonskih potpornja za postojeće temelje stupova, koja je zahtijevala 3500 metara bušotina, dovršeni su 2010.

Čišćenje zemljišta za ulaznu zgradu

Svrha je ulazne zgrade stvoriti funkcionalnu i vizualnu poveznicu između Grossmarkthallea i dvostrukog uredskog tornja. Presijecat će Grossmarkthalle i tvoriti prepoznatljiv ulaz s ulice Sonnemannstrasse, na sjevernoj strani lokacije. Ondje će se nalaziti i prostor za tiskovne konferencije.

Radi izgradnje ulazne zgrade u kolovozu 2010. uklonjena su tri dijela krova, u dogovoru s institucijama za zaštitu spomenika. Riječ je o tri betonske ljuske koje su oštećene tijekom zračnih napada u Drugom svjetskom ratu i obnovljene u 50-im godinama 20. stoljeća.

Uklonjene su bagerima prema pomno razrađenom planu: najprije su skinute plohe vanjskih zidova, pri čemu se nije dirao konstrukcijski okvir krovnih ljuski. Zatim su uklonjene same ljuske, a naposljetku i konstrukcijski okvir, koji se sastojao od armiranobetonskih potpornja. Bageri su se strogo pridržavali tog plana kako ne bi oštetili izvorne dijelove zgrade.

Restauracija Grossmarkthallea

Restauracija Grossmarkthallea, zgrade izgrađene u razdoblju između 1926. i 1928. prema projektu profesora Martina Elsaessera, važan je dio građevinskih radova. Očuvat će se osnovni izgled zgrade, a vanjski zidovi i površine bit će obnovljeni u skladu sa zahtjevima institucija za zaštitu spomenika. U krilnim je zgradama tijekom 2010. uklonjena žbuka s približno 7000 metara vodoravnih i 32 500 metara okomitih sljubnica te je potom ponovno nanesena na njih. Osim toga, popravljeno je oko 14 000 oštećenja betona.

Radovi na temeljima ulazne zgrade

Betonski kostur ulazne zgrade već se počinje nazirati u praznini u Grossmarkthalleu i postaje jasno gdje će se ulazna zgrada nalaziti u odnosu na ulicu Sonnemannstrasse.

Konstrukcijski okvir za građevinske elemente »kuće u kući«

Izgrađen je novi podrum, prizemlje i prvih nekoliko katova »kuće u kući«, a po širokom stubištu koje će voditi do konferencijskog centra već se vidi kakve će biti dimenzije i proporcije novih unutarnjih građevina u odnosu na Grossmarkthalle.

Restauracija krovnih ljuski

Krovne ljuske izrađene su postupkom torkretiranja, što je tada bila najmodernija metoda i jedan od razloga zašto je Grossmarkthalle proglašen zaštićenom građevinom 1972. Ljuske se restauriraju, a usprkos početnim strahovima pokazuje se da su u izvrsnom stanju. Uklanja se vanjska površina bitumenskog krovnog pokrova i sloj stiropora kako bi se postavio nov sloj izolacije i istodobno se restaurira unutarnji sloj betona.

Restauracija vanjskih zidova istočne krilne zgrade

Od proljeća 2010. radi se na popravku vanjskih zidova istočne krilne zgrade načinjenih od opeke. Radovi obuhvaćaju uklanjanje žbuke sa svih sljubnica i njezino ponovno nanošenje. Sljubnice na pročelju od opeke jedna su od osobitosti Grossmarkthallea. Prema projektu Martina Elsaessera, tadašnjeg ravnatelja urbanističkog zavoda Grada Frankfurta na Majni, vodoravne sljubnice trebale su biti znatno šire od okomitih, odnosno 2,5 centimetra, dok je širina okomitih trebala biti tek jedan centimetar. Zamisao je bila istaknuti vodoravni smjer opeka. To umjetničko isticanje vodoravnosti dodatno je naglašeno bojom sljubnica: vodoravne su ispunjene svijetlom žbukom, a okomite tamnom. Cilj je pomne restauracije sljubnica postići prvobitni izgled pročelja.