Menu

Luminale

Ljusfestival

Grossmarkthalle i belysning

© Robert Metsch

Fjärde Luminale, en internationell ljusfestival, ägde rum mellan den 6 och 11 april 2008. Vartannat år hålls Luminale i Frankfurt och Rhen-Main-området som en del av mässan Light+Building.

Casa Magica

Grossmarkthalle i belysning

© Robert Metsch

Europeiska centralbanken (ECB) var en av deltagarna när Luminale år 2008 hölls för fjärde gången. Belysningskonstnärerna Casa Magica från Tübingen (Friedrich Förster och Sabine Weissinger) belyste Grossmarkthalles södra fasad under kvällstimmarna fram till midnatt.

Tre motiv

Grossmarkthalle i belysning

© Robert Metsch

Tre motiv projicerades i roterande turordning på signaturfasaden med dess rastermönster av fönster. Det första motivet med frukter och grönsaker påminde om byggnadens tidigare funktion som grossistmarknad. Det andra var fokuserat på nutiden med grävskopor, byggkranar och betongblandare som anspelade på ombyggnationen av Grossmarkthalle till ECB:s nya lokaler. Det tredje motivet var en fri tolkning av de formella principerna som är kännetecknande för sedlar, och belyste alltså Grossmarkthalles blivande funktion som ECB:s huvudkontor.

Premiärnatten

Grossmarkthalle i belysning

© Robert Metsch

På premiärnatten bjöd ECB in alla intressenter till ett informationsmöte på Ruhrorter Werft, med utsikt mot den belysta Grossmarkthalle.