Menu

Luminale

Festival osvetlitve

Osvetljena Grossmarkthalle

© Robert Metsch

Četrti mednarodni festival osvetlitve Luminale je potekal od 6. do 11. aprila 2008. V okviru sejma osvetlitve in gradbeništva ga vsaki dve leti gostita mesto Frankfurt in regija Ren-Majna.

Casa Magica

Osvetljena Grossmarkthalle

© Robert Metsch

Leta 2008 je Luminale potekal četrtič zapored in tokrat je sodelovala tudi Evropska centralna banka. Njen prispevek sta pripravila mojstra osvetlitve Casa Magica iz Tübingena (Friedrich Förster in Sabine Weissinger), ki sta vsak dan v večernih urah do polnoči osvetlila južno pročelje Grossmarkthalle.

Trije motivi

Osvetljena Grossmarkthalle

© Robert Metsch

Trije motivi so bili izmenično projicirani na prepoznavno pročelje Grossmarkthalle z rešetkastim vzorcem okenskih okvirov: prvi, sadno-zelenjavni motiv se je navezoval na nekdanjo vlogo te stavbe kot veleprodajne tržnice; drugi je bil usmerjen na sedanjost, saj je prikazoval gradbene delavce in njihove stroje, ki bodo Grossmarkthalle preoblikovali v nove prostore ECB; tretji motiv pa je bila svobodna interpretacija formalnih načel, značilnih za bankovce, s čimer je poudarjal prihodnjo vlogo Grossmarkthalle kot sedeža Evropske centralne banke.

Otvoritveni večer

Osvetljena Grossmarkthalle

© Robert Metsch

Na otvoritveni večer je ECB za vse, ki sodelujejo pri gradnji njenih novih prostorov, pripravila informacijsko srečanje na nabrežju Ruhrorter Werft, od koder je bil odličen pogled na osvetljeno Grossmarkthalle.