Menu

Luminale

Festivalul luminii

Grossmarkthalle iluminată

© Robert Metsch

Cea de-a patra ediție a Luminale – festival internațional al luminii – a avut loc între 6 și 11 aprilie 2008. Evenimentul este organizat la Frankfurt și în regiunea Rin-Main în cadrul târgului bienal pentru instalații de iluminat și automatizări pentru clădiri Light+Building.

Casa Magica

Grossmarkthalle iluminată

© Robert Metsch

În anul 2008, la cea de-a patra ediție a Luminale a participat și Banca Centrală Europeană (BCE). Artiștii de la Casa Magica din Tübingen (Friedrich Förster și Sabine Weissinger) au iluminat fațada sudică a Grossmarkthalle de la orele serii până la miezul nopții.

Trei motive

Grossmarkthalle iluminată

© Robert Metsch

Trei motive au fost proiectate alternativ pe fațada caracteristică de tip raster: primul motiv, reprezentând fructe și legume, readucea în memorie destinația inițială a clădirii, aceea de piață de gros; al doilea motiv punea accentul pe prezent, prin excavatoarele, macaralele și betonierele reproduse, făcând aluzie la transformarea Grossmarkthalle în viitorul sediu al BCE; cel de-al treilea motiv adapta liber principiile formale ale bancnotelor, subliniind astfel rolul de viitor sediu al BCE pe care îl va avea Grossmarkthalle.

Seara de deschidere

Grossmarkthalle iluminată

© Robert Metsch

În seara de deschidere, BCE a invitat toate părțile interesate la o sesiune de informare în fața clădirii principale din zona Ruhrorter Werft, de unde putea fi observată Grossmarkthalle iluminată.