Menu

Luminale

Lichtkunstfestival

De verlichte Großmarkthalle

© Robert Metsch

De Luminale is van 6 t/m 11 april 2008 voor de vierde maal gehouden. De Luminale is een internationaal lichtkunstfestival dat elke twee jaar, in het kader van de beurs Light+Building, in Frankfurt en de regio Rijn-Main wordt georganiseerd.

Casa Magica

De verlichte Großmarkthalle

© Robert Metsch

In 2008 heeft de ECB er ook aan deelgenomen. In de donkere uren tot middernacht werd op de zuidgevel van de Großmarkthalle een lichtkunstwerk van Casa Magica uit Tübingen (Friedrich Förster en Sabine Weissinger) geprojecteerd.

Drie motieven

De verlichte Großmarkthalle

© Robert Metsch

Op de kenmerkende gevel met zijn rasterpatroon van ramen werden achtereenvolgens drie motieven geprojecteerd. Het eerste motief was groente en fruit, ter herinnering aan de oorspronkelijke functie van het gebouw, die van een groente- en fruitmarkt. Het tweede motief had betrekking op het heden: gravers, kranen en betonmixers die worden gebruikt bij de verbouwing van de Großmarkthalle tot toekomstig kantoor van de ECB. Op die toekomst zinspeelde het derde motief, een vrije interpretatie van de vormprincipes van bankbiljetten.

De openingsavond

De verlichte Großmarkthalle

© Robert Metsch

Op de openingsavond heeft de ECB voor alle geïnteresseerden een informatiesessie gehouden. Die vond plaats vóór de grote hal van de Großmarkthalle aan de Ruhrorter Werft, zodat men goed zicht had op de verlichte Großmarkthalle.